Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.12.2016 klo 08:35

Pirkkalan vasemmisto valtuustossa:  lisää vuokra-asuntoja ja sosiaalista luototusta

Loppukesällä 2014 kamppailtiin Hakatien asuntojen säilyttämiseksi. Sillä kerralla asukkaat voittivat, eikä taloja ole vielä purettu kovan rahan rakentamisen alta.
Loppukesällä 2014 kamppailtiin Hakatien asuntojen säilyttämiseksi. Sillä kerralla asukkaat voittivat, eikä taloja ole vielä purettu kovan rahan rakentamisen alta.

 

Teksti ja kuva: JOUNI KALLIOLUOMA
Pirkkalan valtuustossa vasemmiston valtuutetut Mikko Kuoppa ja Rauno Lehtinen jättivät eilen aloitteet sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon käynnistämiseksi Tampereen kaupunkiseudulla ja sosiaalisen luototuksen käynnistämiseksi Pirkkalassa.

Seudullisen MAL-sopimuksen (maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimus) mukaan kohtuuhintaisia asuntoja pitäisi sopimuskunnissa rakentaa paljonkin enemmän kuin viime vuosina on tosiasiallisesti rakennettu. Syynä on muun muassa se, että sosiaalisesta asuntotuotannosta aikaisemmin vastanneet toimijat ovat siirtyneet entistä enemmän markkinaehtoiseen toimintamalliin.

Valtuutettu Mikko Kuopan mukaan on tunnustettava, ettei markkinaehtoinen kovan rahan asuntotuotanto kykene ottamaan huomioon ihmisten erilaisuuden mukanaan tuomaa rikkautta. Näiden toimijoiden ainoa konsultti on raha. Asian vastuulliseen ratkaisuun tarvitaan yhteiskunnallista toimijaa. Koska ongelma on seudullinen, myös ratkaisun on oltava seudullinen.

Kuoppa esittää, että Pirkkalan kunnan pitää välittömästi ryhtyä toimiin yhdessä kaupunkiseudun muiden kuntien kanssa seudullisesta sosiaalisesta asuntotuotannosta vastaavan toimijan perustamiseksi ja sen toiminnan käynnistämiseksi.

Pirkkalaan sosiaalinen luototus

Valtuutettu Rauno Lehtinen toteaa, että Pirkkalassa on pariinkin otteeseen selvitelty sosiaalisen luototuksen käyttöönottoa. Myönteiseen päätökseen ei asiassa kuitenkaan ole päästy. Sosiaalinen luototus maksaa itse itsensä, koska luoton saamisen edellytyksenä on, että hakija pystyy maksamaan luoton takaisin ja että velkojen kokonaistilanne tulee järjestetyksi. Luoton saaminen edellyttää säännöllisiä tuloja, kuten palkkaa, eläketuloa tai ansiosidonnaista päivärahaa.

Tampereella on käynnistetty sosiaalinen luototus ja kokemukset siitä ovat olleet positiivisia. Pirkkalassakin olisi aikaisemman valmistelun perustalta sekä naapurikaupungista malleja ja kokemuksia hakien helppo käynnistää sosiaalinen luototus.

Lehtinen esittää, että Pirkkalan kunnan pitää välittömästi ryhtyä toimiin sosiaalisen luototuksen käynnistämiseksi.

 

Pirkkalan vuokra-asunnoista aiemmin Vasen Kaistassa:

Hakatien vuokra-asuntoja ei pureta (30,4,2015)

Pirkkalan vuokra-asunto taistelussa niukka häviö (26.8.2014)

Pirkkalassa vaadittiin vuokra-asumista (14.8.2014)

Sosiaalinen asuminen ahtaalla Pirkkalassa (29.7.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *