Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.6.2017 klo 15:46

Tampereen vasemmisto keskusteli maakuntavaaleista ja sotesta

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Hanna Sarkkista (oikeassa yläkulmassa) kuulemaan sekä sotesta ja maakuntavaaleista keskustelemaan kokoontui eilen kolmisenkymmentä henkeä rakennustyöläisten osasto 10:n tiloihin Sorinkadulle.

 

Teksti ja kuva: MARKKU UUSINIEMI   
‒ Hyvästä kuntavaalituloksesta saatua nostetta kannattaa nyt käyttää hyväksi ja aloittaa heti maakuntavaaleihin valmistautuminen, juuri niin kuin te täällä Tampereella teettekin, totesi kansanedustaja, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen puhuessaan eilen Tampereen vasemmiston Kuntavaaleista eteenpäin -keskustelutilaisuudessa.

‒ Hallituksen lakiesitykset maakuntavaaleihin liittyen ovat vielä pahasti kesken. Lakiesityksiä ei ole vielä annettu eduskunnan käsittelyyn, vaikka lakien tulisi olla voimassa 1.11.2017, joidenkin lakien jo heinäkuun alusta alkaen.

‒ Tammikuussa 2018 maakuntavaalien yhteydessä pidetään presidentinvaalit, ja niissähän vasemmistolla on upea ehdokas asetettuna, Merja Kyllönen, Sarkkinen muistutti.

Maakuntavaaleissa valitaan Pirkanmaalla lakiluonnoksen mukaan maakuntavaltuustoon 79 edustajaa. Ehdokkaita voivat puolueet asettaa puolitoistakertaisen määrän eli 118. Keskustelussa todettiin, että Pirkanmaan vasemmiston yhteisestä äänimäärästä laskien tamperelaisten ehdokkaiden suhteellinen osuus olisi tästä noin puolet eli kuutisenkymmentä. Kunnallisjärjestö aikookin lähiaikoina kysyä Tampereen kuntavaaliehdokkailta valmiutta asettua maakuntavaaliehdokkaiksi. Myös maakuntavaalisuunnitelma on Tampereen osalta jo hyvässä valmistelussa.

Sarkkisen mukaan soten alkuperäisiä julkilausuttuja päätavoitteita olivat muun muassa terveyserojen kaventaminen ja integraatio hoitoketjujen välillä. Marraskuussa 2015 tehdyillä hallituksen lehmänkaupoilla asetettiin kuitenkin kokoomuksen tavoite valinnanvapaudesta sote-uudistuksen keskiöön.

Soten valinnanvapaus-laeilla ollaan tekemässä ennennäkemätön sote-palveluiden yksityistäminen. Myös julkinen palvelutuotanto on pakko yhtiöittää, jotta se voisi osallistua “markkinaehtoiseen” kilpailuun palvelutuotannossa. Lisäksi maakunta ei voi sote-toimijana ostaa palvelutuottajille enää kunnallisia tukipalveluja – kuten siivousta ja ruuanlaittoa – vaan nämä soten tukipalvelut olisi pakko yksityistää. Tämä olisi erikoinen yhtälö varsinkin pienissä kunnissa.

Jos hallituksen esitykset vahvistetaan nykyisessä muodossa, sote-uudistus toimii vastoin alkuperäisiä tavoitteitaan. Vaarana on myös, että yksityiset palveluntuottajat poimivat rusinat pullasta haalimalla perusterveitä, helppohoitoisia potilaita ja jättämällä sairaammat ja vaikeasti hoidettavat, eniten kuluja aiheuttavat potilaat julkisen palvelutuotannon varaan.

‒ Sen sijaan, että uudistuksella syntyisi kolmen miljardin euron säästöt, se käykin varmasti nykyistä kalliimmaksi. Jotta pysyttäisiin budjeteissa jää vaihtoehdoksi supistaa palveluita, totesi vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen.

‒ Ensin siis maksetaan itsemme kipeiksi ja sitten kun ollaan kipeitä niin ei saada hoitoa, kommentoitiin yleisöstä.

Tilaisuudesta lähdettiin sillä mielellä, että syksyllä pannaan pystyyn hyvä maakunta- ja presidentinvaalikampanja ja parannetaan Pirkanmaan Vasemmiston vaalitulosta entisestään. Päätteeksi kajautettiin komeasti Pirkanmaan maakuntalaulu Kesäpäivä Kangasalla Milka Hanhelan säestämänä.

|||

Maakuntavaaleista Vasen Kaistassa

Tampereen vasemmisto keskusteli maakuntavaaleista ja sotesta (2.6.2017)
Vasemmiston valtuutetut tapaavat säännöllisesti (28.5.2017)
Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5.2017)
Voiton ilolla kohti maakuntavaaleja (24.4.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *