Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

2.6.2017 klo 08:29

Ponimaan taianomaista tunnelmaa Orivedellä

Ponimaa löytyy Oriveden Eräjärveltä, hieman Rönnin huvikeskukselta eteenpäin.

 

Teksti: JENNI SAXHOLM, kuvat: SARI SUONPÄÄ
Jos maltat ajella mutkaista tietä näkymättömiin vihreiden metsien ja vehreiden peltojen rytmittäessä matkaasi, pääset taianomaiseen paikkaan. Kymmenkunta minuuttia eteenpäin Rönnin tanssilavalta ja olet perillä. Joka kesä
Terhi ja Jari Palomaa avaavat pihaporttinsa sata päivää kestävän sesongin ajaksi, ja toivottavat tervetulleiksi kaikki eläinten ystävät.

Orivedellä Eräjärven kylässä, noin tunnin matkan päässä Tampereelta, sijaitsee Eläin- ja Elämyspiha Ponimaa. Täysin omanlaisensa, satumaisen värikäs, tunnelmallinen vanhan kyläkoulun miljöö on muuttunut hiljalleen eläinten kodiksi. Näitä eläimiä pääsee katsomaan ja koskemaan, kunhan muistaa kunnioittaa niitä. Me olemme niiden kotona vierailulla, sitä ei sovi unohtaa.

Portilla tervehtii lempeä jättiläinen tai peräti neljä. Tämä kiltti irlanninsusikoiralauma antaa juuri oikeanlaisen esimaun tästä lämminhenkisestä paikasta. Koirapelkoiset uskaltavat varmasti portista sisään, lempeämpiä otuksia ei maailmassa taida olla. Osa muistakin eläimistä kulkee vapaana, ne tulevat tervehtimään ja kaipaavat rapsutuksia.

Jos olet lukenut Joanne Harrisin romaanin Pieni suklaapuoti ja muistat päähenkilö Viannen, pääset kiinni Lohjalta kotoisin olevan Terhin ajatuksiin. Terhikin kulkee tuulen mukana. Vianne ennusti suklaasta, järjesti elämää ympärilleen ja kulki värikkäissä vaatteissa. Visio ja värit kulkevat Terhinkin matkassa, ja elämää, toden totta elämää Terhi järjestää ympärilleen. Tällä kertaa niistä syntyi oma valtakunta kyläkouluun. Tämä uniikki vierailukohde on viehättävässä yksityiskodin pihapiirissä, jossa aika pysähtyy. Pariskunta on asunut kotiaan noin kahdeksan vuotta. Ponimaa on syntynyt tyhjästä. Taiteilija-Terhi on synnyttänyt miljöön missionaan hävittää kodistaan valkoinen, ja hukuttaa paikka elämäniloiseen värien kirjoon. Hevoset ovat määrittäneet valtiattaren elämää yli 30 vuotta, siksi tie, tai kenties tuuli toi Terhin Eräjärvelle, josta löytyi tämä talo, talli ja rakkaus.  Muut eläimet, muun muassa kanit, ponit, kanat, riikinkukko, aasit, vuohet, ankat ja hanhet, ovat tulleet kuka mistäkin tämän eläinrakkaan parin perheeseen meidän muiden ihmeteltäviksi. Suuri osa eläimistä on kotona syntyneitä, vaikka joukkoon mahtuu pelastettuja kodinvaihtajia.

Palvelut

Pihassa toimii värikäs romuttamolta pelastettu retro asuntovaunu kioskina ja pääsylippujen myyntipisteenä. Kylmää juotavaa, kahvia ja jäätelöä, mitäpä muuta sitä kaipaa kesäisenä päivänä. Kassan takana häärää usein itseään paikan pehtoriksi tituleeraava Jari, jolta riittää juttua ja naurua kaikille, niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Olo on saman tien tervetullut, kun törmää Jariin.

Tiketin hinta on kahdeksan euroa henkilöltä. Kahden euron lisämaksulla pääsee ponitalutukseen. Ponimaahan mahtuu päivän aikana noin pari sataa vierailijaa. Puhumme siis varsin rauhallisesta vierailukohteesta verrattuna vaikkapa huvipuistoihin tai eläintarhoihin.

Jos tuulen suunta on suotuisa, avaa Terhi kotinsa Villa Kaaoksen vintille tänäkin kesänä taidenäyttelyn. Tuulen ollessa oikein suotuisa aukeavat Villa Kaaoksen ovetkin ryhmille. Villa Kaaoksen maailmaan nimittäin pääsee tutustumaan silloin tällöin.

Joka tapauksessa hurmaava huvimaja Villa Scarlet, Maahismökki, Nallela ja keppihevostalli palvelevat kävijöitä. Kanilassa saa istua keskellä kaneja silittämässä ja paijaamassa niitä.

 

 

Moni on aloittanut ratsastajan uransa Ponimaan ratsastustunneilla. Tänä kesänä kesäleirit alkavat olla täysiä pienimpien ryhmää lukuun ottamatta. Enkä ihmettele, Palomaan pariskunta on viehättävän kursailematon isäntäpari, paikka muistuttaa hiukan Huvikumpua eläimineen. Kun siihen lisätään vielä yöpyminen koulun liikuntasalissa, ruokasali näyttämöllä ja osaava ratsastusopettaja, on kokonaisuus uniikki ja ikimuistoinen.

Mukanani oleva viisivuotias matkailija ei osaa päättää keinuako, leikkiäkö leikkimökkeillä vai lasketella liukumäessä, joten hän päätyy ravaamaan niiden väliä innoissaan. Välillä kuunnellaan kalkkunaa, joka pulisee ja puhisee, ihmetellään falabella Pintoa, maailman pienimmän hevosrodun edustajaa, joka esiintyy showmielessä tarvittaessa. Pinto on koulutettu tekemään monen moisia temppuja.

Istumme isäntäparin kanssa kahvilassa sateelta suojassa katsomassa kuinka lapsi nauttii olostaan. Tämän paikan viehätys löytyy kierrätyskalusteista, taiteesta, aidosta rakkaudesta eläimiin, kiireettömyydestä, jaloissa nukkuvista koirista ja hetkessä läsnä olemisesta. Kesäinen sadekaan ei himmennä iloa, joka syntyy eläimistä. Täällä on helppo uskoa, että haltijoita on oikeasti olemassa. Ensimmäisellä vierailullani pari vuotta sitten törmäsin lainaukseen, joka omalla tavallaan kiteyttää tämän Elämyspihan sisimmän olemuksen.

– Ystäväni

Asia on niin, että keijukaisia ei oikeastaan ole ja oikeastaan niitä on.

Se on sillä tavalla, miten asian ottaa ja miten sen käsittää.

On ihmisiä, joilla ei ole keijukaisia ja sitten niitä ei olekaan.

Ja sitten on taas ihmisiä, joilla on keijukaisia…

Ja minä uskon, että niitä sitten onkin ja luulenpa,

että sellaisen ihmisen elämä on jollakin tavalla kauniimpaa ja rikkaampaa…

                    Pessi ja Illusia

Suosittelen lämmöllä viettämään värikylläisen päivän luonnon keskellä maaseudulla!

Lue lisää muualta verkossa:

Ponimaa (verkkosivut)

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana. Vuonna 2017 ilmestyneet kesäkaista-jutut:

Läheltä lähtee – lähiruokakierros Akaassa (4.9.2017)
Progea suviyössä Pyynikin kesäteatterissa (18.8.2017)
Kuninkaantietä ‒ vaikka Trömperin kestikievariin (9.8.2017)
Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen (4.8.2017)
Juupajoki on yliopistokunta Pirkanmaalla (16.7.2017)
Oriveden Purnun Loistava aika. ‒ Ei enää muttei vielä (15.7.2017)
Luopioisten kesäinen Taidenavetta (5.7.2017)
Ponimaan taianomaista tunnelmaa Orivedellä (2.6.2017)

Kaikki Kesäkaistan jutut:

Kesäkaistan artikkelit 2015-2017 vanhimmasta uusimpaan

Kesäkohteita esittelee myös Pohjaslahti-sarja:

Pohjaslahti ‒ kadonneen kunnan historiaa (19.6.2017)
Yllätyksiä erämaassa ‒ Pohjaslahden Egypti (21.6.2017)
Pohjaslahden Vehkaniemi: aikamatka antaa levollista voimaa (28.6.2017)

*

Kommentteja: 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *