Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.4.2017 klo 06:40

Voiton ilolla kohti maakuntavaaleja

Piirikokouksessa puhetta johtivat Marja-Leena Torkki (keskellä) Nokialta ja Jukka Saari Akaasta. Kokouksen kulun kirjasi muistiin Tiina Jalava.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: KITI NEUVONEN
Rapiseva putkihelistin kiertää kädestä käteen täpötäydessa Viialan Sampolan kahviossa. Viitisenkymmentä pirkanmaalaista vasemmistoaktiivia kommentoi vuoronperään kuntavaalitulosta. Vaalivoiton ilo ja tyytyväisyys tehtyyn työhön väreilee ilmassa.

Tulevat maakuntavaalit hieman hämmentävätkin. Vaalit ovat jo seuraavassa tammikuussa, mutta yhtään vaalia määrittävää lakia ei ole säädetty. Vaalikiireistä syksyä ennustaakin kokousväki.

Pirkanmaan vasemmisto piirikokousti lauantaina ensi kertaa Akaassa. Kokousväen toivottaa tervetulleeksi Akaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Matti Humaloja. Hän kuvaa 1963 rakennetun Sampolan järjestötalon alkuvaiheita. Ilman luottamusta toimivaan järjestöön, taloa ei olisi rakennettu.  Rakentamista varten otettiin pankista lainaa. Sen takaajiksi lähtivät Esko Mäkelä, Tuovi Pukarinen ja Tommy Hell, kertoo Humaloja Sampolan taustoja.

Juho Kautto vaati poliittisessa tilannekatsauksessaan hallitusta keskittymään työllistymisen parantamiseen muilla keinoin kuin työttömien ja muiden pienituloisten etuuksia heikentämällä.

 

Tuki ammattiosastojen mielenilmaukselle

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Juho Kautto totesi puheessaan Metalliliiton sekä TEAM:in 1500 työntekijän mielenilmauksen osoittaneen selvästi, etteivät palkansaajat siedä mitä tahansa kohtelua.
– 
Työehtojen polkeminen lainsäädännön muutoksilla, sekä työttömien aseman heikentäminen ei vaan enää yksinkertaisesti käy, tiivisti Kautto.

Piirikous oli samaa mieltä Kauton kanssa Tampereella ammattiosastojen järjestämän mielenilmauksen tarpeellisuudesta. Kokous hyväksyi kannanoton, jossa osoitettiin tuki Metalliliiton ja TEAMin ammattiosastojen mielenilmaukselle.

Kautto arvioi puheessaan tulevan syksyn työehtosopimusneuvotteluja  ja ennakoin niistä tulevan vaikeat. Ongelmien taustalla on Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n toiminta. EK on sanonut irti keskeiset keskusjärjestöjen väliset sopimukset, joilla on turvattu rauha työmarkkinoilla kymmeniä vuosia.

Kautto totesi, ettei Elinkeinoelämän keskusliiton toiminta olisi ollut mahdollista, ellei hallitus olisi toimille myötämielinen. Hän esitti, että jatkossa hallituksen on syytä pysyä erossa sopimusyhteiskunnan peruspilareista ja olla puuttumatta työnantajien ja työntekijöiden neuvotteluihin.

Piirikokousväki keskusteli vilkkaasti kuntavaalien tuloksesta. Hyvillä mielin alkavat maakuntavaalien valmistelut.

 

Toimiva joukkoliikenne koko Pirkanmaalle

Yleiskeskustelua käytiin vilkkaasti työelämästä, vasemmistolaisista arvoista, rauhantyön tarpeesta sekä valmistautumisesta maakuntavaaleihin. Piirikokous myönsi piirihallitukselle oikeuden asettaa ehdokkaat maakuntavaaleissa.

Tulevalle maakuntahallinnolle tulee sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi lukuisia muitakin maakunnallisia tehtäviä. Pirkanmaan vasemmisto nosti kokouksessa hyväksymässään kannanotossa esiin maakunnan vastuun joukkoliikenteestä.

– EU:n määräykset eivät pakota kilpailuttamiseen, jos palvelujen hankinta noudattaa tasapuolisuutta ja palvelee kansalaisia. Haluamme, että tulevaisuudessa maakuntahallinto huolehtii pääosaltaan joukkoliikennepalveluista ja luo edellytykset joukkoliikenteen toimivuudelle ja kattavuudelle koko Pirkanmaalla, niin teillä kuin raiteilla, todetaan piirikokouksen hyväksymässä kannanotossa.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Vaalivoitosta kohti parempaa Pirkanmaata (18.4.2017)

Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.2017)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Juho Kauton puhe Pirkanmaan Vasemmistoliiton verkkosivulla

Pirkanmaan vasemmisto tukee ammattiosaston mielenilmausta -kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan Pirkanmaan Vasemmistoliiton verkkosivulla.

Aito ja kattava joukkoliikenne Pirkanmaalle -kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan Pirkanmaan Vasemmistoliiton verkkosivulla

|||

Maakuntavaaleista Vasen Kaistassa

Tampereen vasemmisto keskusteli maakuntavaaleista ja sotesta (2.6.2017)
Vasemmiston valtuutetut tapaavat säännöllisesti (28.5.2017)
Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5.2017)
Voiton ilolla kohti maakuntavaaleja (24.4.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.