Artikkeli: Uutiset 2013–2018

1.9.2017 klo 11:29

Tilakeskus ‒ yhtiöittäminen ei ole ainoa vaihtoehto

Tilakeskus toimii Frenckellin vanhassa tehdasrakennuksessa Keskustorin laidalla. (Arkistokuva)

 

VK
Yhtiöittäminen puhuttaa kunnissa, tällä hetkellä Tampereella erityisesti tilakeskuksen yhtiöittäminen. Tilakeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Atte Tahvola ja johtokunnan jäsen Johannes Tolonen ovat kirjoittaneet asiasta yhteisen kannanoton, jonka julkaisemme alla sellaisenaan:

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi pikaisella vauhdilla Tilakeskus liikelaitoksen yhtiöittämisen. Päätöksenteon aikataulu tuli yllätyksenä paitsi monelle päättäjälle, myös liikelaitoksen uudelle johtokunnalle, joka ei etukäteen saanut tietoa asian etenemisestä päätöksentekoon. Johtokunta ei siten päässyt muodostamaan omaa näkemystään

Selvitystyötä Tilakeskuksen yhtiöittämisestä on tehty jo pidempään. Selvitykseen ei kuitenkaan ole otettu mukaan vaihtoehtoa, jossa nykyistä toimintaa ja sitä ohjaavia sääntöjä kehitettäisiin. Yhtiöittämisellä tavoitellut hyödyt olisivat valtaosin saavutettavissa myös muuttamalla kaupungin omia toimintatapoja ja karsimalla sisäistä byrokratiaa.

Yhtiöittämistä on selvitetty ennen kaikkea liiketaloudellisista lähtökohdista. Kaupungin kiinteistöpolitiikka on kuitenkin muutakin kuin pelkkää bisnestä. Tilojen käytön periaatteilla ohjataan kaupungin kehittymistä, tuetaan kulttuurielämää ja pyritään varmistamaan terveellinen oppimisympäristö. Yhtiöittämisen vaikutuksista tulisikin tehdä vielä laajempaa arviointia, niin hyvine kuin huonoine puolineen.

Markkinoilla toimii useita tilapalveluja tuottavia yrityksiä. Mikäli kaupunki päättää muodostaa Tilakeskuksen palvelutoiminnasta oman yhtiönsä, tulisi samalla saada vahva, yksittäistä vaalikautta pidempi sitoumus hankkia sen tuottamia palveluja. Muussa tapauksessa vaarana on yhtiön liiketoiminnan hidas näivettyminen tai siitä luopuminen.

Laajempi poliittinen keskustelu Tilakeskuksen yhtiöittämisestä on vielä käymättä. Samoin yhtiössä noudatettavan avoimuuden periaatteet ja kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa sen toimintaan tulisi käydä läpi.

Yhtiöittäminen ei ole ainoa mahdollinen keino toiminnan tehostamiselle ja kehittämiselle. Vaihtoehtoja sille on. Niistä pitää uskaltaa käydä avointa keskustelua.

Atte Tahvola
Tilakeskus liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja (vihr.)

Johannes Tolonen
Tilakeskus liikelaitoksen johtokunnan jäsen (vas.)

Lisää aihessa Vasen Kaistassa

Tilakeskuksen yhtiöittämistarve arvioitava perusteellisesti (27.8.2017)
Tampereen Tilakeskuksen yhtiöittämistä runnotaan läpi  (23.8.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *