Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.10.2017 klo 15:15

Leikkaako Tampere sosiaali- ja terveyspalveluita?

Säästöt kaupungin terveyspalveluissa lisäävät ruuhkaa Acutassa ja kasvattavat terveydenhuollon menoja.

 

VK   
Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä on huolissaan tiukan menokurin vaikutuksista kaupunkilaisten palveluihin. Neuvottelut pormestari Lauri Lylyn talousarvioehdotuksesta ovat alkamassa. Valtuutetut Ulla-Leena Alppi ja Sinikka Torkkola kirjoittavat Aamulehden yleisönosastossa, että ensi vuoden sosiaali- ja terveysmenoihin on talousarvioissa varattu vähemmmän rahaa kuin niihin pitäisi tämänvuotisen käytön perusteella varata.

– Sosiaali- ja terveysmenoihin on ensi vuodelle budjetoitu 4,2 miljoonaa euroa vuoden 2017 talousarviota vähemmän. Käytännössä talousarvio on kymmeniä miljoonia tarvetta pienempi. Kuluvan vuoden tilipäätösennusteen mukaan sosiaali- ja terveysmenot ovat 37,6 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmat, kirjoittavat Alppi ja Torkkola

Alppi ja Torkkola ovat erittäin huolissaan sosiaali-ja terveyspalvelujen riittävyydestä, sillä palveluita tarvitsevien määrä kasvaa. Väestöennusteiden mukaan Tampereella on ensi vuonna 2500–3000 asukasta nykyistä enemmän. Yli 75-vuotiaita on 700 ja yli 85-vuotiaita 450 ihmistä enemmän. Perus- ja esikoululaisten sekä päivähoitoikäisten lasten määrä kasvaa viidelläsadalla.

Lautakunnille tiukat ohjeet

Pormestari Lylyn talousarvioesitys perustuu kaupunginhallituksen päättämään erittäin tiukkaan linjaukseen, joka käytännössä tarkoittaa menojen leikkauksia. Talousarviota valmistelleita lautakuntia ohjeistettiin tekemään tämänvuotista talousarviota pienempi budjettiesitys.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tiukkaa menokuria on perusteltu muun muassa hallituksen päättämällä sosiaali- ja terveysuudistuksen muuntokertoimella, joka pienentää kaupungin tulevia valtionosuuksia, mikäli kunta nyt lisää sosiaali- ja terveysmenojaan. Vastaavasti jos kunta vähentää sosiaali- ja terveysmenojaan valtionosuudet kasvavat.

Alppi ja Torkkola korostavat, ettei Tampereella ole kyse sosiaali- ja terveysmenojen kasvattamisesta vaan siitä, että budjetissa varataan rahaa palveluihin edes suunnilleen sen verran kuin on tänä vuonna tarvittu.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut on perinteisesti alibudjetoitu eli niihin on talousarvioissa varattu vähemmmän rahaa kuin olisi käytön perusteella pitänyt varata. Tämä ikävä tapa näyttäisi jatkuvan edelleen, harmittelevat Alppi ja Torkkola yleisönosastokirjoituksessaan.

He muistuttavat, että pormestarin esittelemä talousarvio on vasta ehdotus. Vielä on aikaa neuvotella ja tehdä talousarviosta kaupunkilaisten tarpeita paremmin palveleva, kuten vasemmistoliiton valtuustoryhmä on esittänyt.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Alibudjetointi ja kasvava pahoinvointi ei pelasta taloutta (26.10.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Ensi vuoden talousarvio ennakoi sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkauksia (Aamulehden yleisönosastokirjoitus 31.10.21017 Torkkolan verkkosivuilla)

Pormestarin talousarvioesitys 2018 (Tampereen kaupungin verkkosivut)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *