Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.10.2017 klo 15:21

Pirkanmaan vammaisverkoston ensimmäinen silmukka on luotu

Vammaisten ihmisten oikeudet olivat yksi näkyvä aihe joukkovoiman mielenosoituksessa Helsingissä maaliskuussa 2016. (Kuva: Anne Soimajärvi.)

LIISA AHOLA   
Olemme käynnistämässä Pirkanmaan Vasemmiston vammaisverkostoa. Se ei ole yhdistys, sillä emme halua yhdistysbyrokratiaa. Riippuu ihan meistä itsestämme, millaiseksi tämä Pirkanmaan vammaisverkosto muotoutuu. Itse ajattelen niin, että yhdessä olemme fiksuja ja ymmärtäviä. Lisäksi yhdessä pystymme jakamaan kokemuksia ja paremmin valvomaan yksilöinä heikkojen ja avuttomien ihmisten etuja.

Ajatus piirien ja maakuntien vasemmistolaisista vammaisverkostoista syntyi kesällä tapaamisessamme Hämeenlinnassa. Ja koska olemme Hämeessä, saimme asian rullaamaan vasta nyt syksyllä. Neljän ihmisen voimin pohdimme olevaa ja tulevaa Tampereella. Terhi Haukka, Ilkka Hirvi, Heikki Lakkala ja Liisa Ahola päättivät ryhtyä toimeen.

Terhi Haukasta tulee Facebook-ryhmän vastaava ja Liisa Ahola lupasi huolehtia, ettei ryhmä toimi ainoastaan virtuaalisesti. Ilkka Hirvi on piirihallituksen jäsen, joten hän voi toimia linkkinä sinne päin.

Johtuen useimpien vammaisten vaikeudesta liikkua, tapaamme nokakkain harvakseltaan. Ensimmäinen seminaariluonteinen tapaaminen on ajateltu sijoittaa presidentinvaalien jälkeiseen aikaan kevättalvelle. Kesällä otamme rennosti piknikillä Tampereella.

Kutsumme sitten aikanaan tapahtumiimme kaikki pirkanmaalaiset vammaiset ja pitkäaikaissairaat läheisineen. Kutsu koskee myös henkilökohtaisia avustajia ja muita vammaisten tai sairaiden kanssa työskenteleviä.

Tulevaisuutemme on epävarma. Tällä hetkellä meitä uhkaavat ilmastonmuutos ja sote. Ja avaruudessa kiertää arvaamattomilla radoilla meteoriitteja ja sinne ammutut satelliitit tulevat elinkaariensa päihän. Elleivät ne singahda ulkoavaruuteen, ne palaavat sinne, mistä tulivatkin eli maapallolle.

On paljon asioita, joille emme voi mitään, mutta onneksi on asioita, joille voimme ainakin yrittää tehdä jotakin. Sellainen on maakuntauudistuksen mukana tuleva sote. Hallitukset ovat viimeisten vuosikymmenien aikana päättäneet säästää tuottamattomien kansalaisten palveluissa. Ja tuottavaakin toimintaa on karsittu samalla tavalla kuin hölmöläiset peittoaan jatkoivat.

Joitakin hallituksiemme huononnuksia on onnistuttu paikallisesti torjumaan, niin kuin kävi Tampereella lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen kanssa. Silloinen täpärästi saatu viisas päätös pääsi nykyiseen pormestariohjelmaan. Pienten pilttiemme ja heidän perheidensä tulevaisuus on siltä osin turvattu.

Seuraavaksi pitää taistella vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja vanhusten puolesta. Vasemmistoliitto on aloittanut hyvän työnsä ja meillä on Vasemmiston vammaisverkosto ja Vammaispoliittinen työryhmä. Niiden jäsenet tekivät Elina Nykyrin johdolla Vasemmiston vammaispoliittisen ohjelman, joka puolueessa hyväksyttiin muutoksitta. Ohjelmassa varauduttiin jo maakuntauudistukseen ja tulevaan soteen. Se vain ei vielä riitä.

Vasemmistoliiton poliittinen painoarvo on juuri yhtä suuri kuin sen eduskuntaryhmä eli ei riittävän suuri, jotta voisimme omin voimin torjua ihmisarvoa loukkaavia päätöksiä. Tulossa ovat maakuntavaalit. Maakunnat saavat tehtäväkseen toteuttaa alueellaan sosiaali- ja terveyspalvelut olemassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Pirkanmaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden pitää olla läheisineen valmiina vaatimaan ihmisarvoisia palveluja kaikille. Heillekin, joilla ei ole mahdollisuus itse puolustaa oikeuksiaan.

Vammainen on ensin ihminen, vain ihminen ja ainoastaan ihminen. Hänelle kuuluvat kaikki ihmisoikeudet pidättämättöminä ihan yhtä lailla kuin vammattomillekin. Hallituksemme on saanut eräänlaisen aivovamman, joka tuottaa pakkomielteitä ja väärää toimintaa.

Ensimmäinen ja tuhoisin pakkomielle on kaikesta säästäminen. Elämänlaadusta säästäminen tuottaa huonovointisuutta, joka sairastuttaa. Kaiken kilpailuttaminen ohjaa kilpailuttamaan sellaisetkin asiat, joita ei voi kilpailuttaa. Kaikessa säästäminen johtaa kalliiseen tuhlaukseen. Erityisesti autistien ja kehitysvammaisen läheiset ovat päässeet tämän kokemaan. Laadukas ja ystävällinen hoiva ei tarkoita kalleutta. Arvokas ja kallis eivät ole toistensa synonyymejä. Omaksutaan ajatus, että meille kelpaa vain paras, mutta sen ei tarvitse olla kalleinta.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Pirkanmaan vasemmiston vammaisverkoston FB-ryhmä

Vasemmistoliiton vammaisverkoston FB-ryhmä

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *