Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.12.2017 klo 07:45

Ylävitosen valtuustokatsomo käynnistyi

Valtuustokatsomossa seurataan paitsi valtuuston kokousta puhutaan politiikkaa ja suunnitellaan tulevaa toimintaa. (Kuva Oskari Jokinen, kuvakaappaus Tampereen kaupunginvaltuuston marraskuun kokouksen videolähetyksestä ja kuvakollaasi Sinikka Torkkola.)

 

Teksti: OSKARI JOKINEN
Maanantaina pidettiin Tampereen kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous. Kokousta keräännyttiin seuraamaan myös tovereiden voimin Tampereen Vasemmiston tiloihin Näsilinnankadun Ylävitoseen.

– Tätä ei ole suunniteltu ihan loppuun asti, kyseessä on tällainen eksperimentti. Olette siis osana jotain suurta, alustaa Jukka Peltokoski juuri ennen kaupunginvaltuuston kokouksen alkamista.

Ylävitosen suuremman tilan pöydälle on viritetty videotykki. Pöydille on kannettu pipareita sekä termoskannuissa kahvia ja glögiä, niin kuin joulun alla on sopivaa. Paikalle on valunut vajaat kymmenen ihmistä seuraamaan aivan pian alkavaa valtuuston kokousta. Puitteet vaikuttavat varsin sopivilta ensimmäistä kertaa järjestetylle valtuustokatsomolle, vaikka eksperimentoiva luonne nouseekin esiin, kun lähetyksen alkaessa ääni kuullaan tuplana. Syyksi osoittautuu kahdesti avattu lähetysikkuna.

Salaperäisyyden verho aukeaa

Valtuustokatsomo on perustettu sekä parantamaan valtuustotoiminnasta kenties täysin tietämättömien ihmisten ymmärrystä siitä, mitä kaupungintalon saleissa oikein tapahtuu, että myös tuomaan vasemmistolaisia aiempaa paremmin yhteen. Peltokoski tähdentää, miten paikalle voi saapua oikeastaan mitä vain tekemään, vaikka vain juomaan kahvia. Tovereiden seurassa kokousta on helppo seurata ja kommentoida, kun ei tarvitse huolia kokouksen häiritsemisestä. Lisäksi tullaan osoittaneeksi arvostusta valtuutettujen toimintaa kohtaan: kun heidät on ensin valtuustoon valittu, ollaan heidän toiminnastaan senkin jälkeen kiinnostuneita.

Politiikasta kiinnostuneellekin kaupunginvaltuuston salat saattavat olla tuntemattomia ja tuntua jopa pitkästyttäviltä. Toisaalta pitkäveteisyydessäänkin monet asiat ovat kuitenkin tärkeitä kaupunkilaisten elämässä. Tässäkin kokouksessa käsitellyt kaavoitusasiat vaikuttavat hyvinkin suoraan kaupunkilaisten elämään ja suunnitelmat kaupungin riskinhallinnasta ja toiminnan tarkkailusta ovat byrokratian ja jargonin verhoista huolimatta keskeisiä kaupungin johtamisen valvonnan välineitä.

Kokous tarjosi odotetusta arkipäiväisyydestä poikkeavaakin sisältöä, kun heti kokouksen alkupuolella keskustelu valtuuston hallintosäännön muuttamisesta muuttui käytännössä keskusteluksi eräästä sen alakohdasta, kokouspalkkioiden ”kolmen tunnin säännöstä”. Keskustelu ylsi lähes ratikkamaisille tasoille, kun kaksituntiseksi venynyt keskustelu yhden pykälän yksityiskohdasta muuttui lopulta metatasolla kulkevaksi keskustelusta keskusteluksi ja aikaisemman valtuuston edustajan elämäntilanteen esittelyksi. Vaikka aihe sinänsä olikin tärkeä, oli ”ulkopuoliselle” sen seuraaminen lähestulkoon viihdettä.

Valtuutettujen piilotyö

Valtuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen yhteenveto vuoden valtuustokokouksista numeroina kuvasi hyvin, millaisen määrän työtä pelkät valtuuston kokoukset teettävät, lautakunnista ja muista vastuista puhumattakaan. Useita kokouksia, kymmeniä aloitteita, satoja puheenvuoroja, iso osa tästä kaikesta tuntuu tapahtuvan äänestävän yleisön huomion ulkopuolella.

Tässäkin kokouksessa vasemmiston edustajat olivat hyvin esillä. Niin Mikko Aaltonen, Noora Tapio kuin Sinikka Torkkolakin pitivät kokouksessa useita puheenvuoroja, jonka lisäksi Ulla-Leena Alppi, Minna Minkkinen ja Noora Tapio jättivät kokouksessa valtuustoaloitteet.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tampereen kaupunginvaltuuston 18.12.2017 kokousjutut Vasemmassa Kaistassa

Lastensuojelu ja paperittomien terveydenhuolto kuntoon (22.12.2017)

Vasemmistoliitto tahtoo ulkopuolisen työryhmän päättämään palkkioista (19.12.2017)

On aika päättää punaisten häpeärangaistus (18.12.2017)

 

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *