On aika päättää punaisten häpeärangaistus

SINIKKA TORKKOLA
Kunniallisilla ihmisillä on hautakivissä nimet. Suomessa ei näin kuitenkaan ole vaan tuhansien vuoden 1918 sisällissodan uhrien viimeinen leposija on edelleen nimetön joukkohauta. Syyllisiksi tuomittujen punaisten sotauhrien häpeärangaistus on kestänyt lähes sata vuotta. Riittäisikö se jo? Olisiko jo nyt aika lisätä vainajien nimet punaisten muistomerkkeihin?

Kysyn tänään Tampereen kaupunginvaltuuston kyselytunnilla, onko Tampereen kaupungilla aikeita poistaa häpeällinen tila ja lisätä nimet Kalevankankaan punaisten muistomerkkiin. Nimeämistä Kalevankankaan nimettömässä joukkohaudassa odottaa edelleen 2 700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta punaista sotauhria.

Vaikka kaikkien nimiä ei koskaan saadakaan tietää, niin useimpien nimet ovat tiedossa. Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan johtamassa Suomen sotasurmat -projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914–1922 surmansa saaneiden nimet, kuolintavat ja -paikat. Kalevankankaan muistomerkin yhteyteen laitettavat nimet saisi hyvin selvitettyä Sotasurmat-tutkimuksen tietokannasta. Tätä mieltä on myös Heikki Ylikangas, jolta asia kysyin sähköpostitse valmistellessani vappupuhetta 2013. Tuossa puheessa esitin ensimmäisen kerran nimien lisäämistä muistomerkkiin.

Sittemmin vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki aloitteen nimien lisäämisestä muistomerkkiin. Aloite ei ole edennyt eikä sille ole myönnetty määrärahaa. Nimien lisäämättömyyttä perustellaan myös sillä, ettei taideteokseen voi lisätä mitään jälkeenpäin ilman taiteilijan suostumusta. Näin tietysti on. Mutta muistomerkin läheisyyteen voisi aivan hyvin myös Tampereen taidemuseon kannan mukaan sijoittaa nimitaulut. Näin on muun muassa tehty Tammisaaren vankileirin muistomerkissä ja samantapainen on suunnitteilla Raahen punaisten muistomerkkiin.

Tampereen työväenjärjestöt, jotka pysyttivät muistomerkin keväällä 1941, ovat luovuttaneet muistomerkin Tampereen kaupungin hallittavaksi ja hoidettavaksi. Kaupunki on siis se taho, jonka pitäisi ottaa vastuulleen sadan vuoden häpeärangaistuksen päättäminen. Olisiko nyt tuon vastuunkannon aika?

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Keräyksellä nimet punaisten muistomerkkiin (4.12.2017)

Tampereen kaupunginvaltuuston 18.12.2017 kokousjutut Vasemmassa Kaistassa

Lastensuojelu ja paperittomien terveydenhuolto kuntoon (22.12.2017)

Ylävitosen valtuustokatsomo käynnistyi (20.12.2017)

Vasemmistoliitto tahtoo ulkopuolisen työryhmän päättämään palkkioista (19.12.2017)

On aika päättää punaisten häpeärangaistus (18.12.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Sinikka Torkkolan valtuustokysely vainajien nimien lisäämistä Kalevankankaan hautausmaan punaisten muistomerkkiin 18.12.2017 (Tampereen kaupungin verkkosivut)

Sotasurmat tietokanta

Sinikka Torkkolan vappupuhe 2013 (Torkkolan verkkosivut)

 

Kynttilämeren Kalevankankaan punaisten muistomerkillä jouluaattona 2013 kuvasi Pentti Hänninen.

 

*

 

Leave a Reply