Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.4.2018 klo 11:18

Kangasalan vasemmisto esitti aktiivimallin leikkurille vaihtoehdon

Vasemmistoliiton valtuutetut Iikka Nikkinen (vasemmalla), Ranja Aukee ja Jorma Mäntylä pohtimassa Kangasalan kysymyksiä viime marraskuussa. (Kuva: Pertti Salo.)

 

VK   
Kangasalan vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen aktiivimallista Kangasalla. Tilastokeskuksen ja Kansaneläkelaitoksen tietojen mukaan 358 työtöntä ei ole täyttänyt aktiivisuusvelvoitetta Kangasalla. Tämä luku vastaa 51,1 prosenttia Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavista työttömistä.

Kangasala sijoittuu erittäin heikosti vertailussa muihin noin 30 000 asukkaan kuntiin tai kaupunkeihin. Nokialla vastaava luku on 37,6 prosenttia ja Ylöjärvellä 36,5 prosenttia. Ainoastaan yhdessä samankokoisessa kunnassa tilanne on huonompi kuin Kangasalla.

Valtuustoryhmä pitää yksimielisesti aktiivimallia epäoikeudenmukaisena, sillä malli voi johtaa työttömän kannalta vaikeisiin, jopa kohtuuttomiin tilanteisiin. Työtön ei voi itse päättää palkkaako työnantaja hänet töihin tai onko viranomaisilla riittävästi voimavaroja tarjota mahdollisuuksia lain vaatimaan aktiivisuuteen.

Kangasalan kaupungin positiivinen taloustilanne antaa mahdollisuuden osoittaa myötätuntoa vaikeassa tilanteessa oleville työttömille työnhakijoille.

Aloitteessa valtuustoryhmä ehdottaa, että Kangasalan kaupunki ottaa selvää, miksi näin monella työttömällä ei ole ollut mahdollisuutta täyttää uuden lain määräämää aktiivisuusvelvoitetta.

Selvityksen pohjalta kaupunki arvioi kustannukset näiden henkilöiden työllistämiseksi tai ohjaamiseksi työllisyyspoliittisten toimenpiteiden piiriin.

Aloitteen mukaisesti kaupunki järjestäisi sekä yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa että omin voimin jokaiselle kangasalalaiselle työttömälle mahdollisuuden olla joutumatta aktiivimallin työttömyysturvaleikkurin piiriin.

‒ Vaikka maamme hallitus harjoittaisi epäinhimillistä politiikkaa niin kuntatasolla me voimme harjoittaa inhimillisempää politiikkaa, sanoo aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Iikka Nikkinen.


Videolla Iikka Nikkinen esittelee aloitetta heti valtuuston kokouksen jälkeen.

Asiasta lisää muualla verkossa:

Kangasalan vasemmisto (Verkkosivut)
Kangasalan vasemmisto (Facebook-sivu)

Aktiivimallista aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Anne Nyman: Kaupunki estämään aktiivimallileikkuriin joutumista (11.4.2018)
Perustulolla aktivoimaan (4.4.2018)
Nimenvaihto ei uutta aktiivimallia paranna (16.2.2018)
Työttömän ääni täytti Senaatintorin (4.2.2018)
Miksei Niinistö jättänyt aktiivimallilakia vahvistamatta? (13.1.2018)
Työttömien aktiivimalli on nöyryyttävä pelleily (29.12.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *