Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

29.4.2018 klo 16:48

Miten te ette kyynisty?

MINNA MINKKINEN
Näin meidän valtuustoryhmältämme kysyi kaupunkilainen lähettämässään palautteessa. Viime valtuuston kokous oli vähintäänkin farssi. Valtuusto päätti tasapainottamisohjelmasta, jossa luki: Nekalan kirjasto lakkautetaan. Kuitenkin suurin osa puheenvuoroista käsitteli sitä, miten Nekalan kirjasto tulee jatkumaan ja asiaan palataan budjettikäsittelyssä. Vasemmiston valtuustoryhmä esitti, että Nekalan kirjaston lakkauttaminen olisi poistettu tästä hyväksyttävästä tasapainottamisohjelmasta. Tähän ei lähtenyt vasemmiston lisäksi muut kuin vihreiden Juhana Suoniemi, keskustan Kalle Kiili ja Vaihtoehto Tampereen Aarne Raevaara.

Kaupunkilaisen lähettämä palaute ihmetteli valtuuston logiikkaa ja sitä todella itsekin ihmettelen. Päätettiin tasapainottamisohjelmasta, jossa päätettiin lakkauttaa Nekalan kirjasto, mutta samalla asiaan palataan budjetissa. Tämä on joko käsittämättömän huonoa ja linjatonta politiikan tekoa tai sitten poiston esittäjät olivat väärässä.

Politiikassa ei ole vain asioita, vaan on aina ihmisiä ja valtasuhteita. Niiden ollessa väärin, eivät asiatkaan etene. Tärkeintä on Nekalan kirjaston säilyminen ja alueen aktiiviset kaupunkilaiset varmasti seuraavat myös budjettikeskustelua, koska heille kirjasto on luvattu.

Valtuuston kokouksen jälkeen on hyvin vaikea vastata kysymykseen, miten ei kyynisty. Valtuustossa pyynnöistä huolimatta nuorten naisten puheiden päälle puhutaan, naisia haukutaan tyhmiksi ja sovinismin lista on loputon.

Tampereen kunnallispolitiikassa on siirrytty miesten johtamaan aikakauteen ja se näkyy. Kyynistymiseltä varjelee ajatus, että salin nuoret ja älykkäät naiset ovat joku päivä kansanedustajia ja ministereitä. Kyynistymiseltä varjelee, kun ajattelee, että meidän jälkeiset sukupolvet ovat meitä fiksumpia. Kyynistymiseltä varjelee huumori, että nauraa, kun ei aina jaksa itkeäkään tätä maailman menoa.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Vasemmisto kantaa vastuuta (25.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Asiakasmaksut luovat pyöröovi-ilmiön (23.4.2018)
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Kirjastoalan ammattilaiset puolustavat kirjastoja (17.4.2018)
Vasemmisto piti kiinni palvelulupauksista (9.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)
Nekalalaiset vetoavat kirjaston säilyttämisen puolesta (8.4.2018)
Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä (5.4.2018)

Etusivun kuvassa kuvataiteilija Yue Minjunin kyynistä realismia edustava teos A-maze-ing Laughter. Kyyninen realismi on taidesuuntaus, joka syntyi Kiinassa vuoden 1989 Tiananmenin opiskelijamielenosoitusten tukahduttamisen jälkeen, kun taiteellisen ilmaisun vapautta ankarasti rajoitettiin. Kuvan on ottanut Márcio Cabral de Moura Vancouverin maailmannäyttelyssä vuonna 2011 ja hän on julkaissut sen lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *