Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.7.2018 klo 11:35

Kirjoituskilpailun voittajat esitellään Työväenkirjallisuuden päivän avajaisissa

Koordinaattori Milla Peltonen toivottaa työväenkirjallisuuden ystävät tervetulleeksi Työväenmuseo Werstaalle lauantaina 1.9. Työväenkirjallisuuden päivän kirjoituskilpailun voittajat ja antologia esitellään kello 11 alkavassa avajaisistunnossa.

 

Teksti ja valokuva: CAI MELAKOSKI   
Yhdeksännen Työväenkirjallisuuden päivän avausistunnon puheen pitää presidentti Tarja Halonen. Seuraavan puheenvuoron saa kirjailija Anneli Kanto, joka esittää yhteenvedon kolmannen Työväenkirjallisuuden päivän kirjoituskilpailun tuloksista. Samalla julkistetaan antologian, johon on koottu kirjoituskilpailun parhaat tekstit.

Kirjoituskilpailun tuomaristoon kuuluvat Anneli Kannon lisäksi runoilija Susinukke Kosola ja Työväen kirjallisuuspäivän koordinaattori Milla Peltonen. Kilpailun teema on sama kuin kirjallisuuspäivän, Vapaus, vastuu, vallankumous.

Milla Peltosen kesäohjelmaan on kuulunut päivän valmistelujen lisäksi antologian toimittaminen.

‒ Tekstejä saapui 164. Se on hieman vähemmän kuin kahdessa aikaisemmassa kilpailussa. Aiheen haastavuuteen nähden se on kuitenkin hyvä tulos, iloitsee Milla Peltonen.

‒ Kuten yleensä, oli taso kirjava mutta erittäin kiinnostava. Valtaosa teksteistä sijoittui työelämään, sen (tai sen puutteen) kuvaukseen. Niissä vapauden ja vastuun kysymykset tematisoituvat luontevasti tms, Peltonen arvioi.

‒ Vallankumous oli ehkä se hankalin asia käsitellä, ainakin niissä teksteissä, jotka sijoittuivat nykyaikaan. Vuoden 1918 tapahtumia tavalla tai toisella käsittelevissä teksteissä se kyllä oli esillä.

Peltonen kertoo, että valtaosa teksteistä oli proosaa, mutta myös esseitä, runoja ja aforismeja oli mukana. Kilpailutöiden tarkempaa arviota hän ei tässä vaiheessa halua esittää.

‒ Kirjallisuuskilpailun sadon kokonaisarvioinnin ja palkintoperusteet esittää Anneli Kanto tapahtuman avajaisissa, kehottaa Peltonen malttamaan vielä kuukauden verran.

Jälleen oivallinen ohjelma

Työväenkirjallisuuden päivän työryhmä on vuodesta toiseen saanut kiitosta kyvystään yhdistää polttavan ajankohtaiset ja ikuiset teemat mielenkiintoiseksi ohjelmaksi. Ja joka vuosi maan eturivin sanataiteilijat onnistuvat yhdessä asiantuntevan ja innokkaan yleisön kanssa punomaan ohjelmasta antoisan kokonaisuuden.

‒ Tänä vuonna harkitsimme erityisen tarkkaan kokonaisuutta, koska on sisällissodan muistovuosi ja meidän omassa ajassammekin on isoja haasteita, joita halusimme (vapauden, vastuun ja vallankumouksen nimissä) nostaa käsittelyyn, kertoo Milla Peltonen.

‒ Esimerkkinä ajankohtaisesta ilmiöstä on #metoo, jota ruotivaa paneelia tulee vetämään Pressiklubistakin tuttu, sukupuolentutkimuksen professorina Tampereen yliopistossa elokuun alusta toimiva Anu Koivunen.

‒ Itse iloitsen myös siitä, että kirjallisuuden eri lajien lisäksi myös eri sukupolvet ovat hyvin edustettuina esiintyjäkaartissamme, Susinukke Kosolasta Keijo Siekkiseen. Siekkinen edustaa tällä kertaa sitä työläiskirjalijapolvea, joka aloitti uransa jo 1970-luvun alussa. Jyväskyläläinen Siekkinen on nykyään ehkä hieman unohdettu, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tekijä, joka sai myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon v. 1973, tietää Peltonen.

Lue lisää kirjoituskilpailusta:
Työväenkirjallisuuden päivä kutsuu kolmanteen kirjoituskilpailuunsa (Vasen Kaista 12.2.2018)
Kirjoituskilpailu (Työväenkirjallisuuden päivän verkkosivut)

Työväenkirjallisuuden päivä 2018

Lauantaina 1. syyskuuta

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, Finlaysonin alue, Tampere

Vapaa pääsy

Päivän ohjelma

Työväenkirjallisuuden päivä (Facebook)

Työväenkirjallisuuden päivä Vasen Kaistassa:
Työväenkirjallisuuden päivä pohti suomalaista arkea (5.9.2017)
Työväenkirjallisuuden päivä keskustelee suomalaisesta arjesta (28.8.2017)
Toinen ääni nyt tarpeellisempi kuin koskaan (24.9.2015)
Hyvinvoinnin puolikasta perkaamassa (31.8.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *