Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.7.2018 klo 11:35

Ruotsinsuomalaisuus näkyy Työväen musiikkitapahtumassa

Jylhävaara täyttyi elokuvataiteen ystävistä perjantaina, kun yleisö saapui katsomaan Laulu koti-ikävästä -elokuvaa.

 

Teksti ja kuvat: WANDA LINDGREN
Työväen musiikkitapahtuma aloitti tänä vuonna monivuotisen projektin ruotsinsuomalaisten siirtolaisten identiteetin säilymisestä. Tutkimus kartoittaa, miten taide ja kulttuuri vaikuttavat suomalaisten tapojen ja juurien vaalimiseen uudessa kotimaassa.

Ohjelmistossa projekti näkyy ruotsinsuomalaisten taiteilijoiden saapumisena Valkeakoskelle. Teema näkyy myös Mika Ronkaisen ohjaamassa palkitussa dokumenttielokuvassa Laulu koti-ikävästä, joka käsittelee elokuvakerronnan keinoin suomalaisten siirtolaisten historiaa musiikin ja tunnemuistin pohjalta. Sisun vieroitusoireet -konsertissa puolestaan nähtiin ruotsinsuomalaisten taiteilijoiden tulkintoja vanhoista kotimaisista iskelmäklassikoista.

Työväen musiikkitapahtuman kävijöiden joukostakin löytyy Ruotsista paikalle saapuneita ruotsinsuomalaisia, yksi heistä on Micke Pulkkinen. Hän kertoo, miten suomalaiset juuret näkyvät hänen omassa identiteetissään ja miten hän on säilyttänyt siteet Suomeen.

Toisen polven ruotsinsuomalainen Micke Pulkkinen saapui Työväen musiikkitapahtumaan Boråsista.

35-vuotiaan Pulkkisen kummatkin vanhemmat ovat syntyneet Suomessa ja muuttaneet Ruotsiin töiden perässä 60- ja 70-luvuilla. Pulkkinen itse on syntynyt ja asunut koko ikänsä Ruotsissa, mutta puhuu silti sujuvasti suomea. Hän on lapsuudesta asti vieraillut useita kertoja vuodessa perheen kesäpaikassa Jylhässä Valkeakoskella.

Ruotsinsuomalaisuus osa identiteettiä ja arkea

– Vanhemmat ovat pitäneet tärkeänä kielen säilyttämistä osana suomalaista identiteettiä, joten kotona on aina puhuttu suomea ja olen oppinut kielen jo lapsena. Kotikaupungissani Boråsissa toimii aktiivinen Suomi-seura, jonka toiminnassa perhe on ollut mukana. Olen pelannut aktiivisesti jääkiekkoa ja harrastanut muutakin seuran kautta sekä ystävystynyt muiden ruotsinsuomalaisten kanssa. Yhteinen kieli ja kiinnostuksen kohteet yhdistävät meitä. Kulttuurissamme näkyy vahvasti suomalaisuus, vaikka se on toki sekoittunut ruotsalaisuuden kanssa.

– Työskentelen Norjassa, joten välillä voi olla pitkiäkin aikoja, jolloin en puhu lainkaan suomea tai näe ruotsinsuomalaisia ystäviäni. Matkustan loma-aikoina usein Suomeen tapaamaan täällä asuvia ystäviä ja sukulaisia. Silloin suomen kieli taas vetreytyy.

– Mielestäni on hienoa, että ulkosuomalaiset huomioidaan. Olemme kuitenkin suomalaisia, vaikka emme asukaan enää Suomessa. Koen, ettei suomalaisuus häviä meistä minnekään. On tärkeä tuntea ja säilyttää omat juurensa. Tällä hetkellä Ruotsissa on meneillään samanlaisia projekteja, toteaa Micke Pulkkinen.

 

Työväen musiikkitapahtumasta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Vanhan työelämän aika on ohi (29.7.2018)
Työväen musiikkitapahtuma kutsuu Valkeakoskelle
 (27.7.2018)
Työväen musiikkitapahtuma hurmasi Valkeakoskella (1.8.2017)
Hippa ja Huu tohisivat perhetapahtumassa (29.7.2017)
Festivaali rakennetaan talkootyöllä (28.7.2017)
Meppi Merja Kyllönen ja vasemmistoliitto kutsuvat Valkeakoskelle (24.7.2017)
Työväen musiikkitapahtuma tulee taas (21.7.2017)
Politiikkaa, hellettä, hikeä ja tunnelmaa (10.8.2016)
Kokemus ei riitä alkoholipolitiikan perusteeksi (3.8.2016)
Rokki ja politiikka soivat Valkeakoskella (24.7.2016)
Musiikki luo tunnelmaa, ystävyyttä, iloa (27.7.2015)
Ilman laulua ei voi selvitä (27.7.2015)
Ennuste: viileään kesään hetkeksi raju muutos (20.7.2015)
Valkeakoskella hikoiltiin hyvässä seurassa (29.7.2014)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *