NOORA TAPIO
Syyskuussa sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa hyväksyttiin talousarvioesitys, johon sisältyy 50 000 euron määräraha Nekalan kirjastolle. Kirjaston on alustavasti kaavailtu toimivan Tampereen normaalikoulun yhteydessä. Asiakaspalvelijaa kirjastoon ei tällä rahalla saada, vaan kirjasto toimisi omatoimikirjastona. Myös Koivistonkylässä, Terälahdessa ja Kämmenniemessä toimii omatoimikirjastoja. Omatoimikirjastoa voi käyttää itsenäisesti, eikä paikalla ole henkilökuntaa. Käytössä on tyypillisesti kaikki tavanomaiset kirjastopalvelut, tietysti ammattimaisen henkilökunnan tarjoama apu pois lukien.
Keväällä Tampereen kaupunginvaltuusto päätti talouden tasapainottamisohjelmasta. Ohjelmaan sisältyi Nekalan kirjaston lakkauttaminen, jota sosiaali- ja terveyspalveluiden vanhojen maksujen korottamisen ja uusien luomisen ohessa vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei hyväksynyt. Esitimme, että kirjaston lakkauttaminen poistetaan ohjelmasta. Vaikka huomattavan suuri osa valtuutetuista piti kirjastoa puolustavia puheenvuoroja, vasemmistoliiton valtuustoryhmän lisäksi vain Juhana Suoniemi (vihr.), Kalle Kiili (kesk.) ja Aarne Raevaara (VaTa) olivat valmiit myös äänestämään kirjaston säilyttämisen puolesta.
Jo tasapainottamisohjelman valtuustokäsittelyn alussa pormestari Lauri Lyly (sd.) lupasi lisäaikaa asian pohtimiseen ilmoittamalla, että kirjaston kohtaloa käsitellään syksyn budjettineuvotteluissa. Tilanne oli varmasti kiperä, sillä kuntalaispalaute näkyi ja kuului samaan aikaan, kun vasemmistoliitto oli ainoa puolue, jolla oli tahtoa konkreettisiin toimiin kaunopuheiden sijasta kirjaston säilyttämiseksi.
Kirjaston merkitys demokratialle, alueiden elinvoimaisuudelle sekä väestön hyvinvoinnille ja omaehtoiselle toiminnalle on todella suuri. Kirjojen lainaaminen voitaisiin järjestää vaikka kirjastoauton avulla, mutta mikään ei korvaa niitä mahdollisuuksia, joita kirjasto tarjoaa. Kirjastolain mukaan kirjaston tehtävä on paitsi tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuuriperintöön, mutta myös edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Tarve vuoropuhelulle on kiistaton yhteiskunnallisen polarisaation aikana. Mikäpä olisikaan parempi paikka vuoropuhelulle kuin sivistystä ylläpitävä kirjasto?
Nekalan kirjasto säilyi, koska asukkaat toimivat aktiivisesti sen puolesta. Nekalalaiset yhdistykset keräsivät kirjastoa puolustavan adressin, joka keräsi lähes 2000 nimeä, julkinen keskustelu aiheesta oli kiivasta ja alueen asukkaat ottivat aktiivisesti yhteyttä poliitikkoihin. Lisäksi talousarvioesityksen käsittelyn ohessa lautakunta vastasi kahteen kirjaston tulevaisuutta koskevaan kuntalaisaloitteeseen.
Kirjaston säilyminen ei ole vielä varmaa, sillä talousarvioesitys tulee vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Jo nyt on kuitenkin aika esittää vuolaat kiitokset nekalalaisille, jotka yksissä tuumin ryhtyivät puolustamaan lähikirjastoaan – ja tehokkaasti sen tekivätkin.
Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Kirjastoalan ammattilaiset puolustavat kirjastoja (17.4.2018)
Nekalalaiset vetoavat kirjaston säilyttämisen puolesta (8.4.2018)
Olen kiitollinen Tampereelle kirjastosta (19.2.2016)
Parviaisen pikapäätös: Nekalan kirjasto jatkaa (10.9.2014)
*