Artikkeli: Uutiset 2013–2018

1.11.2018 klo 16:50

Vasemmistoliitto vaatii Aleksovskin vetäytymistä kaikista luottamustehtävistä

Kotilinnasäätiön tonttisotku alkoi syksyllä 2016, jolloin säätiö myi sopimuksen vastaisesti Muotialantien rakentamattoman tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle. (Kuva: VK)

 

VK    
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii Atanas Aleksovskin vetäytymistä kaikista luottamustehtävistään välittömästi. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä arvioi torstaina lähettämässä tiedotteessaan, ettei kaupunginhallituksen ja konsernijaoston jäsenenä voi toimia henkilö, joka on johtanut päätöksentekoa harhaan.

Valtuustoryhmän mukaan Atanas Aleksovski ei ole puhunut totta, kun häneltä on kysytty, onko hän ollut rikoksesta epäiltynä viime keväänä. Aleksovski vastasi sähköpostitse kaupungin juristille Jouko Aarniolle, ettei häntä epäillä rikoksesta. Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola nosti asian esille konsernijaoston kokouksessa ja kysyi, vaikuttaako Kotilinnasäätiön toiminnasta aloitettu esitutkinta Finnparkin hallituksen valintaan. Aleksovski oli tuolloin ehdolla Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi.

Tiistaina konsernijaoston seminaarissa Torkkola kysyi suoraan Atanas Aleksovskilta, oliko hän puhunut totta vastatessaan keväällä, ettei ollut Finnparkin valintojen aikaan rikoksesta epäiltynä. Aleksovski vastasi, ettei häntä kuultu valintojen aikaan rikoksesta epäiltynä vaan epäilyt ilmoitettiin vasta myöhemmin keväällä. Eilen Muotialan tonttikauppajutun tutkinnanjohtaja Kirsi Silomäki on kuitenkin Ylen toimittajalle vahvistanut, että Aleksovskia on kuultu epäiltynä jo tammikuussa.

– Totuuden vastaisessa puheessa ei ole kyse vain yhden politikon epäeettisestä toiminnasta. Valehtelemalla Aleksovski on johtanut meitä konsernijaoston jäseniä harhaan ja saanut meidät hyväksymään päätösesityksen, joka on kaupungin oman ohjeistuksen vastainen. Kaupunginhallituksen vuonna 2016 hyväksymässä konserniohjeessa Hyvä johtamis- ja hallintotapa ja sisäinen valvonta todetaan, ettei tutkinnan kohteena olevaa saa valita kaupungin toimielimiin eikä kaupunki saa esittää hänen valitsemistaan edustajakseen yhteisöihin, toteaa Sinikka Torkkola.

Joutuuko tauolle myös säätiön toiminnajohtajan tehtävästä?

Konserniohje toteaa myös, että ”niissä tapauksissa, joissa johtoon kuuluva henkilö itse on väärinkäytösepäilyjen kohteena tutkinnassa, tulee hänet pääsääntöisesti tutkinnan ajaksi välittömästi vapauttaa vastuunalaisesta tehtävästään.” Kaupunginhallitus ja sen konsernijaosto valvovat kaupungin etua yhteisöissä. Siten henkilö, jota epäillään luottamusaseman väärinkäytöksestä, ei voi olla jäsenenä itseään valvovassa toimielimessä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää Atanas Aleksovskin toimintaa valitettavana esimerkkinä kaksoisroolien huonosta vaikutuksesta kaupungin toimintaan. Luottamushenkilöä ei tule valita tehtävään, jossa hän toimii itse itsensä valvojana. Tällä hetkellä Aleksovski on sekä konsernijaoston varapuheenjohtaja että Finnparkin hallituksen puheenjohtaja ja Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja. Aleksovski on ilmoittanut vetäytyvänsä vain Finnparkin hallituksen ja sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajuuksista. Hän ei ole toistaiseksi ottanut kantaa kaupunginhallituksen eikä konsernijaoston varapuheenjohtajuuksiin. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toivoo myös, että Kotilinnasäätiön hallitus harkitsee tarkkaan, onko Aleksovskilla luottamusta toimia säätiön toiminnanjohtajana.

Edellisellä valtuustokaudella vasemmistoliitto äänesti kaupunginvaltuutettu Tarja Jokisen (sd.) ehdottaman kaksoisroolit kieltävän esityksen puolesta. Valtuuston enemmistö kuitenkin päätti sallia kaksoisroolit.

Lisää aiheesta Vasen Kaista -verkkolehdessä

Vasemmiston valtuustoryhmä vaatii Kotilinnasäätiön toiminnan normalisointia (18.9.2018)
Harha Suomesta vähäisen korruption maana (15.3.2018)
Vuokratonteilla keinottelua suitsitaan Tampereella (23.2.2018)
Makkarajärvelle luonnonsuojelualue, loppu tonttikeinottelulle (23.1.2018)
Suhmurointi pilaa pormestariohjelman (2.1.2018)
Valtuuston viimeinen kokous äänesti valtuutettujen kaksoisrooleista (17.5.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Poliisi vahvistaa: Atanas Aleksovskia kuultiin rikoksesta epäiltynä jo ennen kuin hänet valittiin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi (Yle 31.10.2018)
Tampereen tunnetulle poliitikolle Atanas Aleksovskille syyte luottamusaseman väärinkäytöstä (Yle 30.10.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *