Artikkeli: Maailma, Vasemmisto

15.5.2019 klo 08:37

Ennakkoäänestys alkaa tänään ‒ saako vasemmistoliitto toisen paikan?

Ennakkoäänestys alkoi kaikkialla maassa ja vaalimökit avautuivatTampereen Keskustorilla tänä aamuna. Vasemmiston vaalimökki on järjestyksessä toinen Tammerkosken päästä laskettuna.

Euroopan parlamenttivaalien ennakkoäänestys on alkanut tai alkaa tänään sadoissa ennakkoäänestyspisteissä. Vaaleissa valitaan Suomen 13 tai 14 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Epävarmuus Suomen paikkojen määrästä johtuu siitä, että Suomella on 13 edustajaa, mutta paikkakiintiö nousee yhdellä, jos Britannian ero Euroopan unionista toteutuu.

Vasemmistoliitolla on takanaan vaalivoitot kuntavaaleissa vuonna 2017 ja kuukausi sitten järjestetyissä eduskuntavaaleissa. Myös edellisissä Euroopan parlamentin vaaleissa vasemmistoliitto oli voitokas.

Kun vasemmistoliitto kuntavaaleissa vuonna 2017 sai 18 lisäpaikkaa, vaikka jaossa olevia valtuustopaikkoja oli rajusti vähennetty, ja neljä lisäpaikkaa eduskunnassa huhtikuun eduskuntavaaleissa, eikö olisi johdonmukaista tavoitella toista paikkaa Euroopan parlamenttiin?

Tietenkin kannattaa tavoitella kahta paikkaa, mutta miksei saman tien vaikka kolmea? Tutustukaamme ensin tosiasioihin:

Europarlamenttipaikkaan on tarvittu noin 100 000 ääntä

Yhteen europarlamenttipaikkaan on tarvittu noin 100 000 ääntä. Viime vaaleissa viimeiseen jaossa olevaan europarlamentti paikkaan vaadittiin reilut 106 000 ääntä. Nyt kynnys lienee matalampi, kun valitaan todennäköisesti yksi europarlamentaarikko enemmän.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaita äänesti yli 250 000 kansalaista, joten kannattajia riittää helposti kahden mepin (MEP on lyhenne sanoista Member of European Parliament, Euroopan parlamentin jäsen) valintaan.

Vain runsas puolet vasemmistoliiton kannattajista on äänestänyt eurovaaleissa

Toinen tosiasia on, että vasemmistoliittoa on tähän mennessä saanut eurovaaleissa keskimäärin vain 55,4 prosenttia siitä äänimäärästä, jonka puolue on saanut eurovaaleja edeltävissä eduskuntavaaleissa.

Taulukko 1. Taulukko näyttää, kuinka monta prosenttia eduskuntavaaleissa saamistaan äänistä puolue on saanut keskimäärin seuraavissa eurovaaleissa

Äänestämättä jättäminen eurovaaleissa ei ole mikään yksin vasemmistoliiton äänestäjien tapa, europarlamenttivaaleissa annettu äänimäärä on keskimäärin vain hiukan yli 60 prosenttia edellisten eduskuntavaalien äänimäärästä.

Jos vasemmistoliiton äänestäjät jättävät edessä olevissa eurovaaleissa äänestämättä samaan malliin kuin ennen, on vasemmistoliitto saamassa vain noin 140 000 ääntä, ja se ei riitä kahteen paikkaan.

SDP on saanut eurovaaleissa liikkeelle keskimäärin alle puolet kannattajistaan, se selittää demarien huonon menestyksen. Kokoomus on kestomenestyjä eurovaaleissa, koska se saa 70 prosenttia äänestäjistään liikkeelle.

RKP:lla ei pitäisi olla minkäänlaisia mahdollisuuksia paikkaan euroopan parlamentissa, mutta niin se vain on saanut 80 prosenttia kannattajistaan liikkeelle ja varmistanut paikkansa Euroopan parlamentissa kaikissa vaaleissa.

Kaikkein parhaiten eurovaaleissa on kuitenkin menestynyt vihreät. Puolue saa keskimäärin 84,2 prosenttiaan eduskuntavaalien kannattajistaan vaaliuurnille myös Euroopan parlamentin vaaleissa.

Vasemmistoliitolle tulee kaksi meppiä seuraamalla vihreiden esimerkkiä

Vihreiden esimerkki antaakin vasemmistoliitolle vastauksen kysymykseen, onko puolueen mahdollista saada toinenkin paikka Euroopan parlamenttiin. Se on yksinkertaista, on vain seurattava vihreiden esimerkkiä kannattajien innostamisesta eurovaaliuurnille.

Jos vasemmistoliitto saa 84,1 prosenttia puoluetta viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä osallistumaan eurovaaleihin, on noin 212 000 ääntä tulossa ja toinen paikka kohtalaisen varma, elleivät sitten demarien kannattajat innostu myös äänestämään vihreiden tapaan.

Taulukko 2. Vihreiden ja kokoomuksen ääniosuus on eurovaaleissa aina ollut eduskuntavaaleja suurempi. Kristillisdemokraatit ovat saaneet paikan europarlamenttiin vain vaaliliittojen ja onnistuneen äänten keskittämisen ansiosta. Vuonna 1999 KD liittoutui keskustan ja RKP:n kanssa, vuonna 2009 perussuomalaisten kanssa.

Euroopan parlamentin vaalit:

  • Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15. toukokuuta.
  • Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 21. toukokuuta.
  • Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 15.–18. toukokuuta.
  • Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26.5.

Pirkanmaan ennakkoäänestyspaikat osoitteineen ja aukioloaikoineen (vaalit.fi):

Akaa | Hämeenkyrö | Ikaalinen | Juupajoki |
Kangasala | Kihniö | Lempäälä | Mänttä-Vilppula |
Nokia | Orivesi | Parkano | Pirkkala |
Punkalaidun | Pälkäne |
Ruovesi | Sastamala | Tampere | Urjala |
Valkeakoski | Virrat | Vesilahti | Ylöjärvi

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *