Artikkeli: Suomi

26.9.2019 klo 11:39

Aino-Kaisa Pekonen puhuu hyvinvointitaloudesta perjantaina Tampereella

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen selostaa Rinteen hallituksen politiikkaa Tampereen Metso-kirjastossa huomenna. Hän selosti Suomen hallituksen ajamaa hyvinvointitaloutta myös Euroopan unionin työ- ja sosiaalineuvoston lehdistötilaisuudessa Brysselissä heinäkuussa. (Kuva: Euroopan unioni)

Antti Rinteen hallituksen ministerit ovat lupauksensa mukaisesti kiertäneet maata tapaamassa kansalaisia. Kirjastoissa järjestetyissä tilaisuuksissa on keskusteltu hallituksen ohjelmasta ja sen toteutuksesta. Huomenna perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) osallistuu kirjastokiertueen 48. tilaisuuteen Tampereen Metso-kirjastossa kello 11.

Eduskunnan käsittelyyn annettu ensimmäinen budjettiesitys on hallituksen ensimmäinen laajamittainen tilaisuus näyttää, miten hallitusohjelmaa toteutetaan. Budjettiesitykseen sisältyy jo perusturvan 20 euron korotus sekä kansaneläkkeen täyden määrän 34 euron ja takuueläkkeen täyden määrän 50 euron korotus. 

Aktiivimallin leikkurit ja leikkurit puretaan ja työttömyyspäivärahan lisäpäivien ikärajaa nostetaan vuodenvaihteessa. Työkyvyn ylläpitämiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen tehdään merkittäviä panostuksia.

Sosiaali- ja terveyspalveluja parannetaan monin tavoin, kunnes kansalaiset pääsevät kiireettömään hoitoon seitsemän päivän sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Vanhusten tehostettuun palveluasumiseen säädetään sitova henkilöstömitoitus 0,7.

Budjettiin sisältyy myös määrärahat mielenterveyspalvelujen, omaishoidon ja kotihoidon, perhepalveluiden ja lääkehuollon parantamiseksi. 

Budjettiesitys merkitsee suunnanmuutosta edellisen hallituksen politiikkaan. Käytettävissä olevat tulot nousevat pieni- ja keskituloisilla. Vain suurituloisin viidennes kansalaisista joutuu tyytymään tulojen vähenemiseen.

Ensimmäinen budjettiesitys toki jättää monta ongelmaa ratkaisematta ja hallitusohjelman tavoitetta täyttämättä. Hallitusohjelman toteuttamiseen on aikaa vielä yli kolme vuotta. Näistäkin asioista voi ministeri Pekoselta huomenna kysellä.

Hallitus muuttaa EU:n sosiaali- ja terveyspolitiikan suuntaa

Hallitusta on pitänyt kiireisenä myös heinäkuussa alkaneen ja vuodenvaihteessa päättyvän Euroopan unionin puheenjohtajuuden hoitaminen. Suomen tavoittelema Euroopan ilmastopolitiikan tavoitteiden kunnianhimoinen nostaminen on saanut paljon julkisuutta. 

Vähemmälle huomiolle on jäänyt toinen Suomen puheenjohtajuuskauden pääteemoista, hyvinvointitalous. Euroopan unionin toiminnan kahdesta pääulottuvuudesta, kilpailukyvyn parantamisesta ja sosiaalisen Euroopan luomisesta on käytännössä toteutettu vain ensimmäistä. Suomen hallitus haluaa tähän muutoksen. Kansalaisten hyvinvointi on hyvin toimivan talouden edellytys, tämän tosiasian ymmärtäminen halutaan palauttaa EU:n päätöksentekijöiden mieliin.

Aino-Kaisa Pekonen johti puhetta EU:n työ- ja sosiaaliasioiden ministerineuvostossa heinäkuussa. Ministerineuvoston kokouksen alla hän selosti tavoitteita seuraavaan tapaan:
‒ Ihmisten hyvinvointi ja talouskasvu vaikuttavat toisiinsa. Meidän on sekä parannettava ihmisten hyvinvointia että vahvistettava taloutta, molempia yhdessä. Emme voi parantaa vain toista laiminlyömällä toisen. Ihmisten hyvinvointiin panostaminen on loistava sijoitus. Esimerkiksi tehokkaat ennaltaehkäisevät terveyspalvelut maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Niin rakennetaan kestävää taloutta! Hyvinvointitalous tarkoittaa sitä, että sijoitamme rahaa ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen.

Lue lisää muualla verkossa

Hallitusohjelma ja budjetti:

OSALLISTAVA JA OSAAVA SUOMI – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta  (Antti Rinteen hallituksen ohjelma 6.6.2019)
Ministerit Pekonen, Kiuru ja Blomqvist: Budjettiriihen päätökset parantavat sosiaaliturvaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja (Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 17.9.2019) 

Hyvinvointitalous:

Ministeri Pekonen: Ihmisten hyvinvointi ja talouskasvu vaikuttavat toisiinsa (Sosiaali- ja terveysministeriö 7.7.2019)
Finnish social minister: Europe needs ‘a paradigm shift’ towards the economy of well-being (Beatriz Rios, Euractiv, 19.8.2019)  

Aino-Kaisa Pekosen videohaastattelu: Mistä hyvinvointitaloudessa on kyse (Sosiaali- ja terveysministeriö):

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *