Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.3.2017 klo 13:00

Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa?

Eurooppalaisia parlamenttivaalituloksia raportoivassa sarjassamme nyt vuorossa Ranskan ja Luxemburgin kupeessa sijaitseva saksalainen osavaltio Saarland. Aivan kuten Alankomaissa, sai radikaalioikeisto huomattavasti ennakkokohua pienemmän kannatuksen. Kuvassa Saar-joen mutka. Kuvaaja Kimse jakaa sen CC BY 2.0 lisenssillä.

 

Teksti ja taulukot: CAI MELAKOSKI   
Oikeisto ja radikaalioikeisto voittivat, vihreät ja piraatit katosivat kuvasta. Se on Saarlandin eilisten osavaltiovaalien tulos tiivistetysti. Mutta jos katsomme tulosta hieman tarkemmin, löytyy positiivistakin.

Viime vuoden osavaltiovaaleissa kaksinumeroisia kannatusosuuksia voittanut radikaalioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) sai nyt selvästi pienemmän ääniosuuden, 6,2 prosenttia äänistä. Myös viime kuukausina tehdyissä valtakunnallisissa mielipidetiedusteluissa AfD:n kannatus on pudonnut 10 prosentin kannatusosuuden tuntumaan, yhä useammin alle.

Miljoonan asukkaan Saarland on Saksan toiseksi pienin osavaltio, mutta sen vaaleille on annettu poikkeuksellisen suuri merkitys sen vuoksi, että sen arvellaan näyttävän suuntaa syyskuussa järjestettäville Saksan liittopäivävaaleille.

Äänestysprosentti oli sangen korkea, liki 70 prosenttia. Nousua edellisistä vaaleista oli yli kahdeksan prosenttiyksikköä. Ovensuukyselyjen mukaan yli puolet niistä äänestäjistä, jotka olivat päättäneet olla äänestämättä, mutta kuitenkin muuttaneet mielensä, äänesti liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatteja (CDU). Näin passiivisiksi luokitellut äänestäjät aktivoituivat tällä kerralla tukemaan tuttua ja turvallista vaihtoehtoa, eivät ilmaisemaan protestia.

Sosiaalidemokraattiselle puolueelle (SPD) vaalitulos oli suuri pettymys. Uuden puheenjohtajan Martin Schulzin suosion myötä on puolueen kannatus noussut mielipidemittauksissa kymmenkunta prosenttiyksikköä, parissa mittauksessa SPD on jopa ohittanut CDU:n.

Vaikka kohuttu Schulz-ilmiö ei tuottanutkaan suurvoittoa, oli SDP:n tappio Saarlandissa kuitenkin sangen pieni, jos sitä vertaa viime vuoden rökäletappioiden sarjaan.

Vasemmistopuolue die Linke säilytti asemansa kolmanneksi suurimpana puolueena, mutta kahden paikan menetys oli juuri niin suuri, että SPD ja Linke menettivät yhteisen enemmistönsä osavaltioparlamentissa.

Vihreiden kannatus jatkaa hiipumistaan. Vihreillä on pitkään ollut parlamenttipaikka kaikissa osavaltioissa, Saarland on nyt toinen osavaltio, jossa se jäi ilman edustusta. Piraattipuolue, joka 2010-luvun alussa ilmestyi kuin tyhjästä monen osavaltion parlamenttiin, on yhtä nopeasti katoamassa kuvasta.

Seuraavat osavaltiovaalit ovat Schleswig-Holsteinissa 7. toukokuuta ja Nordrhein-Westfalenissa toukokuun 14., liittopäivävaalit käydään 24. syyskuuta.

Muuta asiaan liittyvää Vasen Kaistassa 2017:

Saksan vaalituloksia Vasen Kaistassa:
Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan (16.10.)
Schleiße – oikeistovyöry Saksan vaaleissa (26.9.)
Vasemmistokin voitti ‒ äänestäjillä puolueenvaihtopäivä Saksassa (25.9.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Mitä Saksassa nyt tapahtuu? (13.1.)

Euroopan politiittisten voimasuhteiden kehityksestä:
Tuolit vaihtuvat tiheään Euroopan parlamentissa (24.9.)
Mitä kevään vaaleissa todella tapahtui? (Yhteenveto kevätkauden parlamenttivaaleista Euroopassa, 22.9.)
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Onko Euroopan unioni tulevaisuuden arvoinen? (24.3.)

Vuoden 2017 vaalitulokset Euroopassa:

Islanti:
Vasemmisto voittoisa ‒ Islannin tarkat vaalitulokset (29.10.)
Tšekki:
Tšekit haluavat kokeilla jotain aivan muuta (24.10.)
Itävalta:
Mitä Itävallassa tapahtuu? (19.10.)
Norja:
Punavihreä liittouma eteni Norjan vaaleissa (12.9.)
Albania, Armenia, Kosovo ja Malta:
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Ranska:
Ranskan vaalitulokset, osa 3: Macron-kupla puhkesi alle kolmessa kuukaudessa (7.8.)
Ranskan vaalitulokset, osa 2: keskustaliberaalit, oikeisto ja radikaalioikeisto (25.7.)
Ranskan vaalitulokset, osa 1: vasemmisto, sosialistit ja vihreät (20.7)
Britannia:
Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)
Bulgaria:
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)
Alankomaat
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.)
Pohjois-Irlanti:
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.)
Liechtenstein:
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *