Näkökulma

MINNA MINKKINEN

20.10.2019 klo 17:10

Vesi vanhin voitehista

Selvitys Tampereen seudun vesihuollon yhtiöittämisestä aiheutti aiemmin tällä viikolla keskustelua lehtemme sivuilla. Tampereen vedenottamo Kangasalan Roineella. (Kuva: Jorma Mäntylä)

Minna Minkkinen (Kuva: Mari Kurkimäki.)

Tampereen seudulla puhdasta vettä saadaan vuodesta 2023 alkaen uudesta Sulkavuoren keskuspuhdistamosta. Uuden keskuspuhdistamon toteutus on Pirkanmaan alueen yhteishanke. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakaskuntia ovat Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Tampereen kaupungilla on halu lähteä selvittämään seudullista vesihuolto-organisaatiota. Seudullisessa vesiyhteistyössä toteutuisi toiminnan, vesilaitosten, puhtaan veden putkistojen ja viemäreiden keskittäminen yhdelle seudulliselle vesihuolto-organisaatiolle. 

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa arvioitiin, että seudullisella vesihuolto-organisaatiolla voidaan saada aikaan tehokkuutta, parempaa riskien hallintaa, toimintavarmuutta ja hinnat voisivat pysyä aisoissa. Alueella onkin veden hinnassa isoja eroja. Vesi maksaa Tampereella 1,49 euroa kuutiolta (sisältäen arvonlisäveron) kun taas Vesilahdessa hinta on 2,06 euroa.

Seudullisten yhtiöiden riskit on mielestäni samat kuin muillakin toimialoilla. Jäävätkö pienemmät kunnat alakynteen? Ovatko isot kunnat sanelijoita? Nämä riskit ovat olemassa. Entä onko vaara, että vesilaitostoiminta myytäisiin vaikka ulkomaiselle sijoittajalle? Tätä riskiä en näe olevan olemassa. Tällaista kehitystä ei Suomessa onneksi ole ja jos näyttäisi siltä, että sellainen lähtee syntymään, vastustaisimme sitä tiukasti.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.