Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

13.10.2021 klo 17:44

Mitä kuntaan jää jäljelle 2023?

Kunnille jää sote-uudistuksen jälkeenkin runsaasti kuntalaisten hyvinvointiin liittyviä tehtäviä, kuten opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta huolehtiminen. Kuvassa Tammelan koulu Tampereella. (Kuva: Cai Melakoski)
Minna Minkkinen (Kuva: Mari Minkkinen.)

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen uudistus on aikamme merkittävin yhteiskunnallinen rakenneuudistus. Suomeen perustetaan 22 hallinnollisesti itsenäistä hyvinvointialuetta, jotka vastaavat sote-palveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen. (Tämä ei kosketa Helsinkiä, siellä homma jatkuu entisellään.)   

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kuntien merkittävimmät palvelut kuntalaisille. Ne lohkaisevat myös ison osan kuntien taloudesta. Siinä missä kunnat ovat aikaisemmin tuottaneet sekä ennaltaehkäisyn että sote-palvelut, kunnille jää sote-uudistuksen myötä vastuulleen ennaltaehkäisy. Huolena on, että jos kunta ei joudu maksamaan ennaltaehkäisyn laiminlyönnistä johtuvia korjaavia sote-palveluita, mikä sitä motivoi ennaltaehkäisemään ongelmia? Itse toivon, ettei missään luisuta näin kyyniseen ajatteluun. Kaikkien etu, myös kuntien, on hyvinvoivat ja tulevaisuudenuskoiset ihmiset. 

Valtuuston on nyt valmistellessaan Tampereen kaupungin strategiaa tarkasteltava sitä myös tästä näkökulmasta. Miten strategia vastaa tulevaisuuden kunnan roolijakoon ja toimintaan? Miten Tampere voi ennaltaehkäistä pahoinvointia, terveyseroja ja köyhyyttä? Me emme voi heikentää opetuksen ja varhaiskasvatuksen laatua, sillä tiedämme näiden positiivisen vaikutuksen hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Meidän tulee kehittää entisestään sivistyspalveluita, kuten kirjastoverkkoa ja museoita. Lasten tulee päästä kynnyksettä harrastusten pariin ja kuntien on autettava seuroja, jotta harrastusmaksut pysyisivät kohtuullisina.

Lähiöt joissa on palveluita, viihtyisää ja tarjolla monimuotoista asumista, ennaltaehkäisevät eriarvoistumista. Kuntien vastuulla on jatkossa työllisyyden hoito, millä on suora vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin. Kunnilla on siis jatkossakin valtavasti pelimerkkejä hyvinvointierojen ja köyhyyden ennaltaehkäisyyn. 

Meidän tulee valtuutettuina panostaa ennaltaehkäisyyn, vaikka emme pian kuntana enää hoidakaan sosiaali- ja terveyspalveluita. Hyvinvoivat kuntalaiset on, jos mikä, menestyvän kunnan resepti. 

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.), sosionomi (AMK) ja sosiaalityön opiskelija.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivatkommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *