Näkökulma, Pirkanmaa

SINIKKA TORKKOLA

3.2.2022 klo 13:00

Potilaan vai perintäyhtiön parhaaksi

Potilaat eivät ole Suomessa yhdenvertaisessa asemassa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä psykiatriset potilaat maksavat vuodessa kymmenestä hoitopäivästä. Pitkäniemessä, Pirkanmaalla sairaanhoitopiirissä hoidossa olevat maksavat jokaisesta hoitopäivästä 22,80 euroa, myös maksukaton täyttymisen jälkeen.
Sinikka Torkkola

Luottotietonsa menettänyt ei voi toimia, kuten muut täysivaltaiset yhteiskunnan jäsenet. Luottotiedottoman on vaikea, usein jopa mahdotonta vuokrata asuntoa, saada kotivakuutusta tai ostaa osamaksulla. Sairaudesta toipuvalle maksamattomien sairaalaskujen vuoksi menetetyt luottotiedot ovat ylimääräinen este, joka hankaloittaa muutenkin voimia vaativaa polkua kohti itsenäistä arjessa selviytymistä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin päätös olla myöntämättä pienituloisille asiakkaille maksuvapautuksia voi näyttää sairaalaorganisaation näkökulmasta toiminnallisesti perustellulta. Yksittäisen potilaan näkökulmasta tilanne on kohtuuton. Erityisen kohtuuttomasti käytäntö kohtelee psykiatrisia potilaita, joiden pitäisi saada käyttää kaikki voimavaransa kuntoutumiseen eikä maksuvaikeuksista selviytymiseen.

Suomessa on noin puoli miljoonaa ihmistä ulosotossa. Noin viidenneksessä ulosoton syynä ovat maksamattomat terveydenhuollon maksut. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asiakasmaksuista menee kymmenisen prosenttia perintään. Alle kolme prosenttia laskuista menee ulosottoon.

Maksuvapautuksen myöntäminen ei ole sairaanhoitopiirille taloudellisesti merkittävää. PSHP:n hallituksen lokakuun 2021 pöytäkirjasta ilmenee, että viime heinäkuun maksuvapautuslain muutoksen jälkeisinä kolmena kuukautena haettiin 24 maksuvapautusta, joiden yhteissumma oli hieman alle neljä tuhatta euroa. Hakemusten määrä tuskin moninkertaistuisi, vaikka maksuvapautus otettaisiin ensisijaiseksi taloudellisen tuen tavaksi.

Yhteisten verotulojen käytön näkökulmasta maksuvapautuksen aktiivinen käyttö vähentäisi tarpeettoman paperityön aiheuttamia kuluja. Maksuvapautuksen myöntäminen vapauttaisi myös sosiaalityöntekijöiden aikaa tukemaan potilaiden kotiutumista. Ennaltaehkäisevänä toimena maksuvapautus vahvistaisi sairaudesta toipuvan kuntoutujan toimintakykyä ja osallistumista yhteiskuntaan, mikä puolestaan vähentäisi sairauksien yhteiskunnallisia kuluja.

Hyvinvointialueiden aloittaminen 2023 saattaa muuttaa tilannetta. Yksittäiselle potilaalle aika on kuitenkin pitkä. Miksi pitäisi odottaa niin kauan? Vain perintätoimistot häviäisivät maksuvapautuksen aktiivisesta käytöstä.

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja. Hän toimi PSHP:n hallituksen jäsenenä 2013–2021.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *