Artikkeli: Lempäälä, Pirkanmaa

21.2.2022 klo 16:04

Lempäälän vasemmisto ehdottaa kulttuurille erillistä kohdeavustusta

Satu Kosola kävelee talvimaisemassa.
Lempäälän valtuuston vasemmisto on ehdottanut kohdeavustusta korona-aikana kärsineelle kulttuurialalle. Avustuksen lisäksi aloitteessa on esitetty kunnan tilojen tarjoamista maksuttomasti taide- ja kulttuuritoimintaan. Satu Kosola perusteli aloitetta puheessaan kokouksessa tammikuussa. (Kuva: Vilma Kosola)

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti Lempäälän tammikuun kokouksessa valtuustoaloitteen kulttuurihyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisestä. Aloitteessa esitetään perustettavaksi kohdeavustusta yhteisöllisyyttä lisäävien tapahtumien järjestämiseksi.

– Taiteella ja kulttuurilla on merkitystä meidän kaikkien hyvinvoinnille, kokonaisterveydelle ja osallisuuden tunteelle. Kulttuurihyvinvointi on erittäin osuva termi kuvaamaan juuri tätä seikkaa, perusteli vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Satu Kosola Lempäälän valtuuston tammikuun kokouksessa.

Kosola jatkoi, miten kulttuuriin panostaminen on myös ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä, joka vielä sote-uudistuksenkin jälkeen jäää kunnan vastuulle. Satu Kosola painottaa, että kyse olisi nimenomaan erillisestä kohdeavustuksesta, ei olemassaolevien avustusten uudelleen jakamisesta.

– Aloitteessa ehdotamme erillistä kohde-avustusta, joka ei saa vaikuttaa vähentävästi vakiintuneiden toimijoiden toiminta-avustuksiin. Avustusta saisivat hakea kunnassa asuvat taiteen ja kulttuurin toimijat sekä kunnassa toimivat yhdistykset ja järjestöt, hän tiivistää.

Kunnan tiloja maksutta kulttuuritoimintaan

Kosola muistutti puheessaan, miten korona-aika on vaikuttanut erityisen pahasti kulttuuritoimijoihin. Taiteesta ja kulttuurista toimeentulonsa saavien tilanne on ollut vaikea, koska tapahtumia ei ole voinut järjestää.

Satu Kosola kertoo keskustelleensa kulttuurityöntekijöiden tilanteesta Lempäälän kunnan kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden työntekijöiden kanssa. Työntekijät jakavat vasemmistoliiton huolen taide- ja kulttuurikentän toimijoiden vaikeasta tilanteesta.

– Kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden työntekijät ovat jo rakentamassa tietä tulevaan. He toivovat, että ehdotettu kohdeavustus ja muut rakennuspalikat auttavat kulttuuritoimijoita pandemian jälkeiseen elämään.

Lempäälän vasemmiston valtuustoryhmä esitti myös, että kevään aikana kartoitetaan mahdollisuus tarjota kunnan omia tiloja maksutta kulttuuritoimijoiden, yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen toimintaan.

– Suora ja kasvava rahallinen tuki korona-ajasta kärsineille taide- ja kulttuuritoimijoille tuo esiin arvostuksen alaa kohtaan. Lisävarojen suuntaaminen rakenteiden ja osaamisen vahvistamiseen sekä konkreettisiin tilaratkaisuihin on puolestaan hyvä mahdollisuus luoda kestäviä ja demokraattisia ratkaisuja kulttuurialan tukemiseen, totesi Satu Kosola.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *