Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

12.8.2022 klo 08:41

Pirkanmaan vasemmisto asetti ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat

Pirkanmaan vasemmisto nimitti ensimmäiset ehdokkaat ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ehdolla ovat (vasemmalta oikealle) Tomi Ilmaniemi, Anna Kontula, Mari Lind, Aki Leppänen, Minna Minkkinen, Aapo Niemi, Anne Nyman, ja Virva-Mari Rask. (Grafiikka: Cai Melakoski)

Pirkanmaan vasemmiston piirihallitus nimesi torstaina kokouksessaan kahdeksan ehdokasta ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ehdolla ovat Toni Ilmaniemi Kangasalta, Anna Kontula Valkeakoskelta, Aki Leppänen Ylöjärveltä, Mari Lind Orivedeltä, Anne Nyman Nokialta, Virva-Mari Rask Lempäälästä sekä Minna Minkkinen ja Aapo Niemi Tampereelta.

Anna Kontula toimii kolmatta kauttaan vasemmistoliiton kansanedustajana Pirkanmaalta. Hän nousuí eduskuntaan 2011 vaaleissa. Ennen valintaansa Kontula oli ehdolla kaksissa eduskuntavaaleissa. 

– Olen oppinut omasta mielestäni melko hyväksi kansanedustajaksi ja opin lisää edelleen, joten mieluusti jatkaisin vielä, perustele Anna Kontula, joka on tullut tunnetuksi erityisesti heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten oikeuksien puolustajana. 

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton varakansanedustajaksi valittu myyjä Anne Nyman on myös lähdössä ehdolle. Erityisesti pienituloisten ihmisten asiat ovat niitä, joihin hän kansanedustajana haluaisi vaikuttaa. Hän toivoo, että kansalaiset ottaisivat selvää, kuka ajaa heidän asioitaan ja käyvät äänestämässä.

–  Uskon, että eduskuntaan tarvitaan enemmän ihmisiä, jotka tietävät, mitä on pienituloisen elämä. Minä tiedän ja olen aina pienituloisten ja duunarien puolella, perustelee Nyman ehdokkuuttaan. 

–  Äänestäjät sen päättävät, kenet sinne haluavat. Itseäni pelottaa, jos tulee oikeistohallitus, joka jälleen leikkaa pienituloisilta, jatkaa Nyman, joka toimii Nokian kaupunginvaltuutettuna ja Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettuna.

Köyhien ääni kuulumaan

–  Muistan ikuisesti sen, kun olin aamulla kokouksessa eduskunnassa kristallikruunujen alla ja muutamia tunteja myöhemmin lastensuojelulaitoksen yövuorossa makasin pelkäävän lapsen kanssa sängyn alla. Sosiaalinen kuilu näiden kahden maailman välillä on valtava. Näiden lasten, nuorten, päihdeongelmista kärsivien, köyhien ja marginaalissa elävien ihmisten ääni ei juuri kuulu kristallikruunujen alla, kuvaa puolestaan Minna Minkkinen syitä, jotka saivat hänen asettumaan ehdolle.

Minna Minkkinen tahtookin viedä eduskuntaan  oppia, jota hän vuosien saanut niin sosiaali-ja terveysalan töissä kuin politiikassakin. Toista kauttaan vasemmistoliiton varapuheenjohtajana toimiva Minkkinen on ollut toistakymmentä vuotta muun muassa Tampereen kaupunginvaltuutettu sekä toiminut kaupunginhallituksen ja  Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenenä. Minkkinen on myös Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettu.

Pääluottamusmies Aapo Niemi lähtee innokkaana ja hyvillä mielin ehdokkaaksi. Neljä vuotta sitten ensi kertaa ehdolla ollut Niemi kertoo kokemuksen olleen positiivnen. Tuloskin oli hyvä, yli tuhat ääntä. 

– Minusta on tärkeää, että meitä perusduunareita ja ay-jyriä on ehdolla. Meidän pitää tehdä kaikkemme, ettei edellisen porvarihallituksen duunareita sortava ja rikkaiden veronkiertoa suosiva politiikka kikyineen, pakkolakeineen ja hallintarekisterilakeineen tee paluuta. Meidän pitää huolehtia ettei porvarit pääse rikkaiden veronkevennyksiä meillä duunareilla ja heikompiosaisilla maksattamaan, tiivistää Aapo Niemi syitä, joiden vuoksi on ehdolla kansanedustajaksi.

Tavoitteena toinen kansanedustajan paikka

– Meillä on tulossa taas tosi hienoja tyyppejä ehdolle. Mahtavaa päästä tekee heidän kanssaan kampanjaa, jotta saadaan Pirkanmaalle ainakin toinen vasemmistoliiton kansanedustaja, kuvaa Pirkanmaan vasemmiston ensimmäinen varapuheenjohtaja Aapo Niemi kampanjan aloitustunnelmia.

Vasemmistoliiton toinen kansanedustajan paikka Pirkanmaalla on edellisissä kolmissa eduskuntavaaleissa ollut parin tuhannen äänen päässä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa toiseen paikkaan olisi tarvittu 1 529 äänen lisäys. Jos aluevaalien tulos toteutuisi eduskuntavaaleissa, saisi vasemmistoliitto kaksi paikkaa. Toisen kansanedustajan paikan vasemmistoliitto menetti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. 

Vasemmistoliiton aluevaalien hyvä tulos viime tammikuussa kirittää kampanjointia. Pirkanmaalla vasemmistoliiton kannatus kasvoi 2021 kuntavaaleista 2,2 prosenttiyksikköä ja 2,6 prosenttiyksikköä vuoden 2019 eduskuntavaaleista.

Ensimmäisten ehdokkaiden nimeäminen aloitti Pirkanmaan vasemmiston valmistautumisen kohti kevään eduskuntavaaleja. Pirkanmaan vasemmiston toiminnanjohtaja Veera Kiretti on tyytyväinen ehdokasasetteluun. Lisää ehdokkaita nimetään syksyn aikana, yhteensä 19. Ehdokasasettelu päättyy 21. helmikuuta 2023.  

Eduskuntavaalien äänestyspäivä on 2.4.2023. Ennakkoäänestys kotimaassa on 23.28.3. ja ulkomailla 22.25.3.2023.

|||

Lisäys 30.1.2023:

Pirkanmaan vasemmisto on 26.1. julkistanut täyden 20 ehdokkaan listan
Pirkanmaan vasemmisto nimesi kolme uutta ehdokasta – eduskuntavaalien ehdokaslista on nyt täysi

Pirkanmaan vasemmistoliiton ehdokkaat ovat eri puolilta Pirkanmaan vaalipiiriä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *