Artikkeli: Tampere

22.9.2022 klo 08:52

Tampereen Vasemmisto: kaupungin vesihuoltoa ei pidä yhtiöittää

Tampereen Vasemmiston mielestä Tampereen veden yhtiöittämisessä on kyse on ideologisesta ratkaisusta, jolla päätöksenteko asukkaiden peruspalvelusta siirrettäisiin yhtiölain piiriin pois demokraattisesti valitulta valtuustolta. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tampereen Vasemmisto ihmettelee kaupungin liikelaitosten yhtiöittämisvimmaa ja on jyrkästi sitä mieltä, että Tampereen vesihuoltolaitosta, Tampereen Vesi Liikelaitosta, ei tule yhtiöittää.

Tampereen Vasemmisto katsoo, että Tampereen Veden yhtiöittämisestä on käytävä avoin ja rehellinen julkinen keskustelu. Kyse on kauaskantoisesta päätöksestä, jonka hyötyjä ja haittoja kaupunkilaisilla on oltava oikeus punnita vahvaan tietopohjaan perustuen. Konsulttiyhtiöllä teetetyn selvityksen mukaan yhtiöittämisen taloudelliset seuraukset kaupunkilaisille ja kaupunkilaisille ovat vähintäänkin epäselvät.

Tällä hetkellä on epäselvää, mikä on se ongelma, joka halutaan ratkaista muuttamalla Tampereen Vesi Liikelaitos kaupungin omistamaksi osakeyhtiöksi. Kaupunginhallituksen konsernijaoston teettämästä selvityksestä tämä ei selviä, toteaa Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Jouni Siren.

– Nyt vaikuttaa pahoin siltä, että ensin on päätetty, että yhtiöittäminen ajetaan läpi, ja sitten etsitään tavat, joilla se saadaan näyttämään perustellulta ratkaisulta. Tampereen Veden tulevaisuutta ei voi ratkaista hosumalla. Päätöksenteon avoimuus ja demokraattisuus on erityisen tärkeää, kun kyse on vesihuollon kaltaisesta koko kaupungin yhteisestä asiasta, alleviivaa vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen Noora Tapio.

Yhtiöittämistä vastaan puhuu myös sen aiheuttama avoimuuden heikkeneminen vesihuoltolaitoksen päätöksenteossa. Yhtiöittämisen jälkeen asiat käsitellään ja päätöksiä tehdään suljettujen ovien takana. Kaupunkilaisten demokraattisesti valitut edustajat eivät saa samalla tapaa ääntään kuuluville. Yhtiöittämisen ajamisessa lieneekin kyse perin ideologisesta, uusliberalistisesta tavoitteesta.

Puhdas vesi on kunnan asukkaiden perusoikeus ja on arvokasta että päätöksentekokyky tästä on demokraattisesti valitulla kaupunginvaltuustolla. Vesihuollon alueellinen merkitys on myös valtavan suuri ja sen merkitys ekologisten kriisien aikakaudella ainoastaan kasvaa. Vesihuoltoon liittyviä päätöksiä ei tästä syystä tule tehdä lyhyen tähtäimen voitot etusijalla.

|||
Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli elokuussa Tampereen Veden Liikelaitoksen yhtiöittämisen jatkotyön tilannekatsauksen.

Esitys yhtiöittämisen vaikutuksista on tarkoitus tuoda jatkokäsittelyyn konsernijaostoon marraskuussa ja valtuustoon alkuvuodesta 2023.

Kommentteja: 1

  1. Ei missään tapauksessa yhtiöittämistä. On se sitten mikä tahansa hyödyke, jota ihminen tarvitsee jatkuvasti elääkseen, vesi, sähkö ym. , niin mikään systeemi ei ole parempi ohjailemaan hyödykkeen kohtuuhintaista tuottamista kun demokraattisesti valittu elin, sanotaan sitä vaikka johtokunnaksi, tai miksi vaan. Tavoitteena on oltava kohtuuhinta kuntalaisille, ja tuottoa kohtuullisesti kaupungille, jotta asiat aina pyörii. Tämä vain on kuntalaisille tärkeätä, ei mikään pröystäily, laajeneminen tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *