Artikkeli: Tampere

20.9.2022 klo 08:05

Vasemmisto vaati uudenlaista ruoka-apua lapsiperheille

Erityisesti nyt kun hinnat nousevat, pienituloiset tarvitsisivat tukea. Vasemmistoliiton aloite ruokalaatikoiden jakamisesta lapsiperheille ei kuitenkaan johda käytännön toimiin. Tampereen kaupunki ei ryhdy ruoka-apua jakamaan, sillä kaupunki katsoo järjestöjen ruoka-apujaon riittävän. Näin päätti kaupunginvaltuusto syyskuun kokouksessaan. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa käsiteltiin vasemmistoliiton valtuustoryhmän jättämä aloite maksuttomien ruokalaatikoiden jakamisesta perhesosiaalityön asiakasperheille.

Vastaavaa mallia on kokeiltu esimerkiksi Espoossa, jossa 25 kokeiluun valikoitua perhettä saa ruokalaatikon kolme kertaa kuukauden aikana. Ruokalaatikon idea on kannustaa perheitä terveelliseen, ekologiseen ja edulliseen ruokavalioon. Mukana tulee viikon pääruokien reseptien ja ainesten lisäksi myös hedelmiä, erilaisia välipaloja sekä oliiviöljyä ja d-vitamiineja.

Kokouksessa Tampereen sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) painotti, että Tampere tukee kolmannen sektorin toimijoita, jotka tarjoavat ruoka-apua Tampereella.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä peräänkuulutti kaupungilta ruoka-apua tarjoavien järjestöjen tukemisen lisäksi konkreettisia toimia, joilla pienituloisia lapsiperheitä voidaan auttaa selviytymään haastavien taloudellisten aikojen yli.

–  Olisi hyvin tärkeää, että edes lapset saataisiin säästettyä sellaisilta niukkuuden ja köyhyyden kokemuksilta, joilla on vaikutuksia pitkälle heidän tulevaisuuteensa ja terveyteensä, sanoi vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela puheenvuorossaan.

Aloite ei johtanut tällä erää muihin kuin sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin. Sekä aloite että aloitevastaus ovat luettavissa Tampereen kaupunginvaltuuston esityslistan ja pöytäkirjan kohdasta §130.

Nepsy-tietoutta lisättävä koulutuksilla

Kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alpin (vas.) valtuustoaloite neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaavien lasten ja heidän perheidensä tuen vahvistamisesta käsiteltiin myös syyskuun valtuuston kokouksessa.

Aloitteessa esitettiin huoli nepsy-työskentelyn resurssien riittävyydestä lastenneuvoloissa, varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, terveydenhuollossa, perheneuvolassa ja nepsy-tiimissä.

–  Nepsy-tietoutta tulisi olla kaikissa työntekijäryhmissä, joissa ollaan lasten kanssa vuorovaikutuksessa, sanoi Milka Hanhela.

Sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan että sivistys- ja kulttuurilautakunnan aloitevastauksissa käytiin perusteellisesti läpi nepsy-ihmisten huomioimisen nykytilaa kaupungin palveluissa. Vastauksissa tunnistettiin myös tarve työn jatkamiselle.

Vaikka nepsy-osaamisen vahvistamiseksi on tehty pitkäjänteistä kehittämistyötä, edelleen tarvitaan lisää resursseja sekä perus- että erityistason työskentelyyn. Asiakasnäkökulmasta haasteena oikea-aikaisuuden toteutuminen. On tärkeää, että pulmiin pystytään tarttumaan alkuvaiheessa, jotta asiat eivät pääse kriisiytymään”, aloitevastauksessa todettiin.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *