Kokoomus uhkaa varjobudjetissaan uudistaa asumistukea muun muassa rajaamalla opiskelijat ulos sen piiristä. Opiskelijat ovat kuuluneet yleisen asumistuen piiriin elokuusta 2017 alkaen. Tuolloin Sipilän hallitus lakkautti opiskelijoiden erillisen asumislisän ja siirsi opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Siirron yhteydessä laskettiin samalla myös opintorahan tasoa.
Nykyään opintorahan suuruus on 263,23 euroa. Tuon summan lisäksi moni opiskelija saa yleistä asumistukea. Minä esimerkiksi saan yksin asuvana tamperelaisena opiskelijana täyden asumistuen 330,40 euroa. Siinäpä oikeastaan melko tavallisen yksin asuvan tamperelaisopiskelijan kuukausittaiset tulot.
Vajaalla kuudellasadalla eurolla on siis kuukauden menot, asumisesta ruokaan ja liikkumiseen ynnä muuhun, hoidettava. On selvää, että melkein kaikki opiskelijat tarvitsevat elääkseen lisätienestejä. Niitä voi hankkia joko ottamalla opintolainaa tai menemällä töihin. Töihin meno harvoin kuitenkaan on ratkaisu opintojen määrän ja kasvaneiden mielenterveysongelmien vuoksi. Monet valitsevat opintolainan ottamisen, ja siksi opiskelijat velkaantuvat nyt ennätysvauhdilla. Opintolainakanta on suuruudeltaan jo yli viisi miljardia euroa.
Tokihan sitä lainaa otetaan, mutta se velkaannuttaa opiskelijoita hirvittävällä vauhdilla. Itsellänikin näyttää tällä hetkellä olevan 36 käytetyn opintotukikuukauden jäljiltä liki 25 000 euroa velkaa ja lisää on vielä odotettavissa. Velkataakka stressaa monia opiskelijoita. Eikä ihme, sillä yleisten korkojen nousujen vuoksi myös opintolainan korot uhkaavat kohota kestämättömiin lukemiin. Enää kukaan ei puhu “ilmaisesta lainasta”.
Ollako köyhä, loppuunpalanut vai velkaantunut? Sitä miettivät opiskelijat tänä päivänä. Mikäli kokoomus aikoo mahdollisesti ensi kaudella koskea opiskelijoiden yleiseen asumistukeen, pelkona on, että toimeentulon haasteet lisääntyvät entisestään, millä taas on suora yhteys mielenterveysongelmiin.
Aiemmin käytössä ollut opintotuen asumislisä oli sidottu opiskelukuukausille, opintopistemääriin ja opiskelijan tulotasoon ja se oli suuruudeltaan enintään 200 euroa. Sen matalan tason lisäksi siitä joutui luopumaan opintorahan tavoin kesäkuukausiksi, mikä tarkoitti valtavia haasteita työttömäksi jäävän opiskelijan toimeentuloon. Mitään tällaista kestämätöntä ratkaisua emme halua enää nähdä.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu ja opiskelijavaikuttaja