Näkökulma

MIKKO AALTONEN

30.1.2023 klo 14:35

Tampereen Veden yhtiöittämisessä on riskejä

Tampereen Veden toimistorakennuksen sisäänkäynti.
Tampereen kaupungnvaltuusto päättää tänään Tampereen Veden yhtiöittämisestä. Mikko Aaltonen kirjoittaa yhtiöittämisen riskeistä, joista yksi on tiedonkulun heikkeneminen. (Kuva: Sinikka Torkkola)
Mikko Aaltonen

Tampereen kaupunginhallitus päätti 16.1.2023 esittää kaupunginvaltuustolle Tampereen Vesi liikelaitoksen yhtiöittämistä. Kokouksessa vasemmistoliiton edustaja Milka Hanhela vastusti esitystä, jota myös perussuomalaiset kaupunginhallituksen jäsenet tukivat. Hanhela esitys yhtiöittämisesityksen hylkäämisestä hävisi äänestyksessä.

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää yhtiöittämisestä tänään. Yhtiöittämisen hyvänä puolena on muun muassa se, että omistus säilyy Tampereen kaupungilla, eikä kyseessä ole luonnollisen monopolin yksityistäminen. Naapurikaupunkien mukaantulo omistajiksi on yhtiömallin myötä myös mahdollista, mikä on hyvä asia. Yhtiöittämisessä on kuitenkin riskinsä.

Esitetyssä yhtiöittämismallissa perustettava Tampereen Vesi -osakeyhtiö ottaa lainaa Tampereen kaupungilta 268 miljoonaa euroa. Tämä laina on tarkoitus maksaa kokonaisuudessaan pois kolmenkymmenen vuoden aikana. Korkotasoksi on määritelty 3,5 prosenttia, mikä tarkoittaa perustamislainojen korkokulujen olevan 9,4 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtiö kerää tuloja lainojensa lyhentämiseen asiakkailtaan. Lopulta nämä lainat maksavat tamperelaiset vedenkäyttäjät.

Yhtiömalliin liittyvät tiedonkulun ongelmat nostivat esiin Aamulehden mielipidepalstalla 21.1.2023 Sanna Kuusipalo ja Ele Rantasalmi. Ongelma on todellinen. Veden kaltaisen kirjaimellisesti elintärkeän asian ollessa kyseessä asia on otettava vakavasti. Mieleeni yhtiöiden toiminnasta kaupunkikonsernissa tulee esimerkki viime vuosikymmeneltä. Silloin osakeyhtiömuotoisena toimineen Tampereen ammattikorkeakoulun hallitus päätti, että se ei enää ano lupaa kuvataideopetuksen järjestämiseen. Asiasta ei ennen päätöstä käyty minkäänlaista poliittista keskustelua. Päätöksen jälkeen kukaan valtuutetuista ja päättäjistä ei voinut asialle mitään. Ammattikorkeakoulun kuvataideopetus Tampereella päättyi, mikä oli vakava isku kulttuurikaupungille. Kaupunginvaltuutettuna en halua joutua vastaavan yllätyksen eteen uudestaan, enkä varsinkaan veden ollessa kyseessä.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja.

III

Teknisen virheen vuoksi ensimmäisestä kappaleesta poisjäänyt mainita äänestyksestä on lisätty 30.1.2023 klo 15.17.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *