Näkökulma, Pirkanmaa, Punkalaidun

SATU KOSOLA

31.3.2023 klo 08:04

Mäenpäältä näkee kauas

Mäenpään työväentalo sijaitsee osoitteessa Lauttakyläntie 58. (Kuva: Jenni Joru)
Satu Kosola

Vietimme aamupäivän Punkalaitumella vaalityön merkeissä ja pääsimme tutustumaan myös Punkalaitumen Työväenyhdistys ry:n ylläpitämään Mäenpään Työväentaloon.

1908 valmistunut työväentalo on vaikuttava esimerkki suomalaisesta sisusta ja talkooperinteestä. Talo sijaitsee nimensä mukaan korkean mäen päällä. Näyttävän rakennuksen kruunaa pieni torni, josta avautuu hienot maisemat jokilaaksoon.

Tällä hetkellä pieni, alle kymmenen hengen ydinporukka pitää työväentaloa yllä. Meille taloa tarjoutuivat näyttämään Jouko Mäkelä ja Irma Rantanen.

Talo on vaikuttava ja huokuu historiallista tunnelmaa. Se on kopsakassa kunnossa ja peruskorjattu hellävaraisesti 2016–2020 Museoviraston ohjeita noudattaen, sillä Mäenpään työväentalo ympäristöineen on Museoviraston suojelukohde. Kanttiinissa hehkuu lempeästi lämmittävä pönttöuuni, seinällä komeilee punainen  PTY-lakana ja useita suuria elokuvajulisteista. Autenttista esineistöä on säilytetty kunnioittavasti yläkerrassa eikä tilintekoa historian kanssa ole vältetty. Punatähti, valokuvat ja kertomukset paikallisista ihmisistä, teatterikallo ja Stalin katselevat yleisöä seiniltä kertoen kuluneesta ajasta.

Mäenpää on ollut seuraelämän sydän. Talo toimi pitkään elokuvateatterina. Vuonna 1944 elokuvakäyntejä oli yli 34 000. Liekö joku innostunut katsomaan suosikkirainansa useampaankin kertaan? Lisäksi talolla on alusta saakka pidetty ohjelmallisia iltamia ja esitetty näytelmiä. Torstaitanssit jatkuivat aina 70-luvulle saakka. Talon sopukoissa ja ympäristössä on kuulemma näytelty myös todellisen elämän kiihkeitä kohtauksia. Tänäkin päivänä taloa voi vuokrata vaikkapa hääpaikaksi.  

Mäenpään kevääseen kuuluu erilaisten kulttuuritapahtumien järjestämistä. Talolla esitellään paikallisen valokuvaaja Sulo Uuton kuvia ja bongaillaan niistä tuttuja paikkoja ja ihmisiä. Pääsiäisen tienoilla tiloissa soi ukrainalaisen kirkkolauluyhtye Kaanonin sävelet. Heinäkuussa talossa voi nähdä Punkalaitumen teatterikerhon esityksiä. Kalenteriin kannattaa laittaa myös elokuvafestivaali 18.–19.7., jossa vanhoja kotimaisia elokuvia esitetään hiilikaariprojektorilla.

Mäenpään työväentalo on Helsingin Paasitornin kanssa ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi, onhan se poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki suomalaisesta työväentalosta ja työväenkulttuurista ja kestää kansainvälisen vertailun mainiosti.  

Kirjoittaja on Pirkanmaan vasemmiston eduskuntavaaliehdokas sekä Lempäälän kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *