Artikkeli: Tampere

7.7.2023 klo 14:45

Sadat ihmiset marssivat hallitusta vastustavassa mielenosoituksessa Tampereella

Sadat ihmiset kokoontuivat vastustamaan hallitusta ja sen ajamaa politiikkaa Tampereella torstaina.

– Ilman kansan luottamusta ei voi olla hallitusta! huudettiin Hämeenpuistosta Keskustorille marssivassa joukossa, joka oli saapunut torstai-iltapäivänä vastustamaan hallitusta ja sen ajamaa politiikkaa.

Eilinen mielenosoitus keräsi arviolta 500–600 osallistujaa. Mielenosoituksessa otettiin kantaa muun muassa hallituksen äärioikeistokytköksiin, syrjivään politiikkaan, pienituloisten arkea kurjistaviin ja työntekijän asemaa heikentäviin toimenpiteisiin. Mielenosoituksen järjesti joukko huolestuneita kansalaisia, joihin lukeutui niin opiskelijoita, aktivisteja kuin poliittisten liikkeiden edustajia.

Mielenosoittajat vaativat hallitusta alas.
Ihmisten pitelemistä kylteistä välittyivät monet tunteet.

Keskustorilla tilaisuus jatkui ohjelmalla, johon sisältyi puheita sekä musiikkia. Alas äärioikeistohallitus – kansan epäluottamuslause hallitukselle -nimisessä mielenosoituksessa kuultiin paljon äärioikeistoa vastustustavia puheenvuoroja. Juontajana toiminut Perttu Ahoketo korosti avajaissanoissaan, että äärioikeisto ei nouse yksin, vaan tarvitsee liittolaisia. Orpon hallitus on asettanut valtiontalouden korjaamisen ja leikkauspolitiikan tavoitteeksi, joka saavutetaan hinnalla millä hyvänsä – jopa fasismin ja rasismin hyväksymällä.

–  Paljon on kuhistu natsiministereistä, mutta koko hallitusohjelma edustaa äärioikeistolaista politiikkaa. Äärioikeisto on poliittinen ideologia tai liike, joka korostaa voimakkaasti kansallismielisyyttä ja konservatiivisia arvoja. Äärioikeistoa yhdistävät autoritaariset, rasistiset, muukalaisvihamieliset, antifeministiset ja antisemitistiset näkemykset, Ahoketo määritteli puheessaan.

Työntekijöiden ja ammattiliiton näkökulmaa toi esiin Teollisuus7:n puheenjohtaja ja Lempäälän vasemmiston jäsen Virva-Mari Rask. Rask otti kantaa esimerkiksi hallituksen kaavailemaan lakko-oikeuden rajoittamiseen ja työntekijän irtisanomisen helpottamiseen.

– Kaikki hallituksen suunnitelmat paistavat epäluottamusta kansalaisiin ja sitä, kuinka halveksittavaa on olla köyhä ja että köyhyys tai sairaus olisi ihmisten omaa syytä. Me kansalaiset emme tarvitse palkattomia sairaspäiviä, lakkosakkoja tai mielivaltaisia irtisanomisia tai määräaikaisia työsuhteita, Rask huomautti.

”Työssä on voitava käydä turvallisin mielin ja terveenä. Emme voi hyväksyä ensimmäistä palkatonta sairaspäivää. Sairaana ollaan sairaana ja kotona, eikä mennä töihin tartuttamaan muita, ei asiakkaita, kollegoja tai potilaita. Omaan piikkiin sairastaminen ajaa palkansaajat eriarvoiseen asemaan ja useat töihin flunssaisena”, Virva-Mari Rask puhui tilaisuudessa erityisesti hallituksen ajamista työntekijän asemaa heikentävistä toimenpiteistä.

Hämeen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jari Laitinen puhui tilaisuudessa syrjivän ja rasistisen politiikan vaaroista. Englanniksi pitämässään puheenvuorossa hän kritisoi Orpon hallituksen kestämätöntä maahanmuuttopolitiikkaa.

– Uusi hallituksemme haluaa meidän uskovan, että Suomessa ja muualla kuin Suomessa syntyneiden ihmisten välillä on ratkaiseva ero. Hallitus haluaa meidän uskovan, että syrjintä on järkevää, että rankaisemalla maahanmuuttajia, jotka elävät oleskelulupansa menettämisen pelossa, että estämällä perheenyhdistämistä, epäämällä kansalaisuuden tai äänioikeuden, me suodatamme pois sosiaalituilla elämään tulleet ”huonot” maahanmuuttajat. Tämä on meille kerrottu narratiivi. Totuus on, että näiden toimenpiteiden tavoitteena on tehdä maahanmuuttajista joukko epätoivoisia ja helposti hallittavia ihmisiä, jotka suostuvat työskentelemään millä tahansa ehdoilla siinä pelossa, että heidät ajetaan pois heidän uudesta kodistaan, Laitinen totesi puheessaan.

Yhdenvertaisuuskouluttaja ja Tampereen Vasemmiston jäsen Javiera Marchant Aedo puhui arkipäivän vihapuheeseen puuttumisen tärkeydestä.

– Törmään yhä useammin siihen, että syy sille, miksi arjen rasismiin, transfobiaan, läskifobiaan, vammaisten syrjintään, luokkavihaan, ei puututa kahvitauolla, tupakalla, ruokapöydässä, illanvietossa, on, että se on vaikeaa ja vaivaannuttavaa ja tuntuu hankalalta. Ongelma on, että jos kukaan ei sano mitään eikä kyseenalaista ihmisarvoa alentavia puheita ja kirjoituksia, nämä yleistyvät, koska näiden takana olevat ihmiset luulevat, että se on ok.

”Kyllä, olen vihainen ja raivoissani, joten aivan varmasti se näkyy ja kuuluu. Kysymys kuuluu, mikseivät kaikki ole?” ihmetteli Javiera Marchant Aedo puheessaan.

Marchant Aedo korosti, että vihan ja väkivallan pyramidissa arjen puheet ja henkinen väkivalta mahdollistavat systemaattisen ihmisoikeuksien polkemisen ja tuhoamisen, fyysisen väkivallan ja lopulta kansanmurhan. Ihmisoikeuksien eteen tehtävän työn ei kuulukaan aina olla helppoa ja mukavaa, vaan se vaatii pitkäjänteistä, aktiivista työtä, johon sitoudutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *