Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

17.11.2023 klo 14:38

Tampereen Vasemmisto vaatii lisää köyhyyden vastaista työtä

Tampereen kaupunki laittaa lisää rahaa köyhyyden vastaiseen työhön, kiitos vasemmistoliiton valtuustoryhmän. Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Anu Ropponen on tyytyväinen lisärahaan, mutta muistuttaa, että köyhyyttä sillä ei vielä saa poistettua kaupungista. (Kuva: Anna Weckström)

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä sai Tampereen Vasemmiston syyskokouksessa kiitosta siitä, että kaupungin talousarvioon saatiin merkittävä 150 000 euron lisäys köyhyyden vastaiseen työhön. Resurssien kohdentaminen tulee toteuttaa huomioiden, että hallituksen politiikan seurauksena yhä useammalla kuntalaisella tulee olemaan vaikeuksia toimeentulonsa kanssa seuraavan vuoden aikana.

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset uhkaavat sysätä lukuisia lapsiperheitä köyhyyteen. Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön SOSTEn tuoreen laskelman mukaan nämä leikkaukset vaarantavat monen perheen toimeentulon ja voivat johtaa 16 700 lapsen putoamiseen köyhyysrajan alapuolelle. Näyttää siltä, että hallituspuolueiden leikkaussuunnitelmat heikentävät suomalaisten elinoloja, ja kuntien sekä hyvinvointialueiden on nyt toimittava ripeästi näiden seurausten lieventämiseksi.

– Lukuisista tutkimuksista tiedämme, että köyhyys periytyy sukupolvelta toiselle. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään rahasta, vaan uskosta siihen, mitä on mahdollista tavoitella. Eriarvoisuus lisääntyy juuri tämän toivottomuuden seurauksena. Lapsiasiavaltuutettu on todennut, että perheen tulojen vähentyminen lisää aikuisten kokemaa stressiä ja vahingoittaa vanhempien mielenterveyttä, vanhempien välistä suhdetta ja vanhemmuutta. Tämä luonnollisesti vaikuttaa myös lapsiin. Meillä ei ole varaa tällaisen kehityksen lisäämiseen, toteaa Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Anu Ropponen.

– On todella hienoa, että vasemmiston Mikko Aaltosen apulaispormestarikaudella Tampereelle saatiin oma köyhyysohjelma. Ohjelma sisältää lukuisia hyviä kirjauksia toimenpiteistä, joilla köyhyyttä voidaan vähentää. Nyt myönnetty lisäresurssi on tärkeä alku, mutta ei suinkaan riittävä toimi köyhyyden poistamiseksi Tampereelta, jatkaa Ropponen.

Tampereen Vasemmisto korostaa kannanotossaan, että vaikka sosiaali- ja terveyspalveluiden toteutusvastuu onkin siirtynyt hyvinvointialueille, on kunnilla edelleen tärkeä rooli asukkaidensa hyvinvoinnin turvaamisessa.

Tampereen Vasemmiston mukaan on hyvä, että nyt myönnettyä rahaa käytettäisiin esimerkiksi hyväksi havaitun aktiivipassin rahoituksen kasvattamiseen, koska sen määrärahat ovat olleet liian vähäiset tarpeeseen nähden. Ruokajakelun avustusten lisääminen on myös kannatettava kohde lisärahalle, sillä ruokajonot ovat Tampereellakin jatkuvasti kasvaneet.

Vaikuttavinta köyhyyden vastaista työtä on kuitenkin kokonaisvaltainen ja sosiaalisesti kestävä politiikka kaupungissa. Kaupungin kaikessa päätöksenteossa tulisi huomioida se, miten päätökset vaikuttavat pienituloisimpiin asukkaisiin.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *