Artikkeli: Nokia, Pirkanmaa, Vasemmisto

1.11.2023 klo 10:40

Vahalahden ja Taivalkunnan koulut Nokialla esitetään lakkautettaviksi

Nokian Vahalahden ja Taivalkunnan kyläkoulujen tulevaisuudesta päätetään tänä syksynä. Vasemmistoliiton Nokian kunnallisjärjestö vetoaa syyskokouksessaan hyväksymässään kannanotossa kuntalaisiin: vielä voimme vaikuttaa koulujen palveluverkkopäätökseen olemalla yhteydessä päättäjiin. Lopullisen päätöksen koulujen tulevaisuudesta tekee Nokian kaupunginvaltuusto.

Kannanotossaan kunnallisjärjestö toteaa, että vaikka koulujen lakkauttamista on perusteltu vähenevällä oppilasmäärällä, niin keskeinen syy on kuitenkin talous: pienessä yksikössä kustannukset oppilasta kohden ovat jonkin verran korkeammat.

Teresa Kvickin ja Hannele Kuuselan kasvokuvat.
Nokian Vasemmiston kaupunginvaltuutetut Teresa Kvick ja Hannele Kuusela osallistuivat syyskuussa kuntalaisten kuulemistilaisuuteen Vahalahden koululla.

Talous ei kuitenkaan voi olla ainoa määräävä tekijä. Kunnallisjärjestö huomauttaakin, että koulujen lakkauttamisaikeet ovat ristiriidassa Nokian kaupungin hyväksymien painopisteiden kanssa. Painopisteissä korostetaan hyvinvoivaa ja osallistuvaa nokialaista sekä vahvistavan ja turvallisen kasvu- ja oppimispolun rakentamista. Kyläkoulujen lakkauttamisesitys on ristiriidassa myös Nokian saaman Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kanssa. Tunnustuksen uudelleen myöntämistä arvioidaan tämän vuoden lopussa. 

Lapsilta katoaa oikeus lähikouluun, Nokialta vetovoimaa

Nokian vasemmistoliitto muistuttaa, että pienten koulujen lakkauttaminen lakkauttaisi myös näiden koulujen piirissä olevien lasten oikeuden lähikouluun. Koulujen lakkauttaminen tarkoittaa, että lapset menettävät turvallisen lähiympäristönsä, joissa heidän hyvinvointinsa ja osallisuutensa ovat vahvistuneet ja tietoisuus omista juurista ja kuulumisesta yhteisöön rakentuneet.

– Pienten koulujen toimintamahdollisuudet ovat toisenlaiset kuin isoissa kouluissa: kasvu ja oppiminen voi tapahtua eri-ikäisten keskinäisessä vuorovaikutuksessa, lähiluontoa tutkiessa, vanhempien ja isovanhempien osallistuessa koulun toimintaan, yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Pieni koulu olisi mahdollisuus myös kasvaviin erityisen tuen haasteisiin: pieni, turvallinen ryhmä, jossa vertaistuki toteutuu ja aikuisilla on aikaa, voisi jo sinällään vastata oppimisen ja kasvun haasteisiin, todetaan kunnallisjärjestön kannanotossa.

Puinen koulurakennus.
Sarkolassa sijaitseva yli 120-vuotias Vahalahden koulu on edelleen ryhdikäs ja terve opinahjo.

Nokian vasemmistoliitto muistuttaa, että pienet koulut ovat luoneet  elinvoimaa nokialaisille kylille: koulut ovat kyliensä sydän. Koulu vahvistaa kylän yhteisöllisyyttä sekä pitää vapaa-ajantoimintoineen yllä kaikenikäisten mielenterveyttä ja fyysistä kuntoa. Lähikoulu on myös olennainen vetovoimatekijä, kun perheet harkitsevat muuttoa maalle.

Sivistyslautakunnassa tiukka äänestys

Nokian sivistyslautakunta on kokouksessaan lokakuun kokouksessa äänin 5–4 esittää Vahalahden koulun ja Taivalkunnan koulun lakkauttamista. Kyläkoulujen toiminnan jatkamista kannattivat vasemmistoliiton, vihreiden ja keskustan lautakuntajäsenet. Lakkauttamista kannattivat kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten edustajat

Kokouksessa vastaesityksen, jonka mukaan Vahalahden ja Taivalkunnan koulut jatkaisivat, teki vihreiden Timo Lehtonen. Esitystä koulujen toiminnan jatkamisesta kannattivat vasemmistoliiton Hannele Kuusela, vihreiden Miika Pulakka ja keskustan Jenni Rantala. Lakkauttamisen puolesta sosiaalidemokraattien Roope Lehto ja Katri Helenius, kokoomuksen  Johanna Ahvenvaara ja  Kari Mustalahti sekä perussuomalaisten  Eija Salin.

Lakkautettaviksi esitettävien koulujen oppilaat siirtyisivät toisiin kouluihin jo ensi syksynä. Lopullisen päätöksen koulujen tulevaisuudesta tekee Nokian kaupunginvaltuusto ennen joulua.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *