Artikkeli: Maailma, Suomi

28.4.2024 klo 13:00

Eurovaaleissa äänestetään työn tekemisen ehdoista

Neljä ihmistä seisomassa ryhmässä.
Euroopan unionin merkitys suomalaisten työehtoihin kasvaa tulevaisuudessa. Suomalaisen työelämän tulevaisuus -keskustelutilaisuuden panelistit Pekka Ristelä, Minna Minkkinen, Virva-Mari Rask ja Aki Leppänen pitävät EU:n työelämä vaikutusta tärkeänä syynä äänestää kesäkuun eurovaaleissa. (Kuva: Sanna Viherlehto)

Eurovaaleissa ei äänestetä kurkkujen muodosta vaan työntekemisen ehdoista, korosti vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Minna Minkkinen puhuessaan työelämän tulevaisuutta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa Tampereella.

Työelämän reilut pelisäännöt on varmistettava kaikissa EU-maissa ja yhteisiä eurooppalaisia työehtoja on parannettava. Työntekijöiden oikeuksien polkeminen on lopetettava ja työnantajille on seurattava rikkomuksista kovemmat sanktiot, tiivisti Minna Minkkinen.

Tilaisuuden avannut, SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä kuvasi, miten Euroopan unionin työelämäpäätökset vaikuttavat Suomeen. Hän korosti, että EU:lle on annettu valta päättää työelämän vähimmäissäännöistä ja hän totesi EU:n pitkäaikaisen linjan olleen pyrkimys parantaa työelämää yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tästä pyrkimyksestä on kirjauksia jo EU:n perussopimuksissa.

Ristelä esitteli päättyvällä vaalikaudella EU:ssa tehtyjä työelämäratkaisuja, joita Suomessa ei ole onnistuttu tekemään. Tällaisia päätöksiä ovat olleet työehtosopimusten turvan laajennus, tasa-arvon vahvistaminen palkka-avoimuudella, alustatyöntekijöiden aseman korjaus sekä yritysvastuun ja pakkotyön torjunnan parannus. 

Euroopan union turvaa työelämän minimiehdot

Työelämän muuttuessa uudistustarve EU:n tasolla jatkuu. Ristelä arvioi seuraavan vaalikauden työelämään liittyviä kysymyksiä olevan ainakin digitalisaatio, työsuhdemuodoilla keinottelun estäminen, ilmastonmuutos ja oikeudenmukainen siirtymä, työvoimapulan ratkaisut ja työvoiman liikkuvuus. Hän ennakoi tulevan vaalikauden näyttävän jatkuuko positiivinen, työntekijöiden asemaa parantava kehitys vai tuleeko käänne huonompaan. Vaikka äärioikeiston nousu muuttaa valtasuhteita, se ei yksin ratkaise enemmistön linjaa.

Tampereen Teollisuustyöväen Ammattiosasto 7:n puheenjohtaja Virva-Mari Rask nosti esiin presidentin- ja eurovaalien läheisyyden. Raskin mukaan eurovaaleihin on kyllä herätty hyvissä ajoin, mutta ymmärretäänkö, etenkin työläisten parissa, kuinka tärkeät eurovaalit ovat työntekijöiden oikeuksien ja työehtojen näkökulmasta. 

Superin pääluottamusmies Aki Leppänen totesi puheenvuorossaan, etteivät työelämäkysymykset nouse kovin herkästi europarlamenttivaaleissa esille, vaikka parlamentissa päätetäänkin monista työelämää koskevista asioista. EU:n merkityksestä työelämässä olisikin Leppäsen mukaan paljon tehtävää ammattiliitoilla ja poliitikoilla. Hän muistutti, ettei ammattiyhdistysliike ole hiljaa europarlamenttivaaleissa. Sekä STTK että SAK:n ovat tehneet hyvät ja ajankohtaiset vaalitavoitteet. 

EU varmistamaan kansainvälisen rekrytoinnin vastuullisuutta

Virva-Mari Raskia mietitytti myös syksyn tulevat työehtosopimusneuvottelukierrokset, joista odotetaan vaikeita.

Tuleeko neuvotteluista ihan kaaos? Voidaanko EU:sta saada tukea myös syksyn neuvotteluihin, kysyi Rask esittäen toiveen EU:sta työntekijöiden entistä parempana turvana Suomen oikeistohallituksen työntekijöiden aseman heikennyksissä.  

Aki Leppänen nosti esille myös kansainvälisen rekrytoinnin, joka on nykyisin kuuma peruna myös sosiaali- ja terveydenhuollossa. Nykyinen, koko Eurooppaakin haastava työntekijäpula on saanut työnantajat rekrytoimaan työntekijöitä kansainvälisesti. 

Kasvava kansainvälinen rekrytointi voi hallitsemattomana johtaa tilanteeseen, jossa ainoat hyötyjät ovat työntekijöitä välittävät yritykset. Tässä EU:lla olisi tehtävää, jotta kansainvälinen rekrytointi olisi vastuullista ja eettistä, totesi Aki Leppänen.

Kaikki neljä puhujaa olivat yhtä mieltä, että nykyisen hallituksen toimet työelämän heikennyksistä saavat pohtimaan Euroopan unionia työelämän minimiehtojen varmistajana, josta heikompia työelämäsäädöksiä ei voi tehdä. Täytyisikö olla EU:n tasoiset minimiehdot siltä varalta, että valtaan nousee työelämää kovalla kädellä rankaiseva oikeistohallitus?

Keskustelutilaisus suomalaisen työelämän tulevaisuudesta järjestettiin huhtikuun puolessa välissä Ylävitosessa Tampereella. 

Kommentteja: 1

  1. Hyvä asia näin! Toivon että Orpo tipahtaa korkealta, ei käyttäydy diktaattorimaisesti ja joutuu myöntämään omat typerät virheensä. Toiseksi se jää jos alkaa tähänkin potkimaan vastaan jääräpäisesti vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *