Artikkeli: Pirkanmaa

18.12.2024 klo 13:42

Vasemmistoliitto esitti muutosta, mutta aluevaltuusto korotti Pirhan asiakasmaksuja

Aluevaltuusto käsitteli lähes kahdeksan tuntia kestäneessä kokouksessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja. Vasemmistoliiton esitys maksujen osittaisesta korottamatta jättämisestä hävisi äänestyksessä ja maksut nousevat ensi vuonna Pirkanmaalla maksimitasoon. Vasemmiston ryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela kritisoi korotuksia ja vetosi etenkin pienituloisten ahdinkoon: ”Laskun saaminen on varmaa, maksuvapautuksen saaminen puolestaan ei ole.” (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto korotti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut lain sallimaan maksimiin eilisessä talousarviokokouksessaan. Korotukset perusterveydenhuollon maksuihin ovat noin 22,5 prosenttia ja erikoissairaanhoidon maksuihin 45 prosenttia. Hallitus nosti asiakasmaksujen enimmäismäärää ensi vuodelle ja vähensi hyvinvointialueiden rahoitusta samassa suhteessa kuin maksukorotuksista arvioidaan saatavan.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä esitti, että perusterveydenhuollon avohoidon lääkärimaksuja eikä sairaaloiden hoitopäivämaksuja korotettaisi. Esitys hävisi äänestyksessä, kun se äänestytettiin vastakkain keskustan kilpailevan, yllättävän esityksen kanssa, jossa ehdotettiin asiakasmaksukorotusten puolittamista. Lopulta pohjaesitys kuitenkin voitti keskustan esityksen äänestyksessä.

– Asiakasmaksuilla on vahva ohjaava vaikutus. Terveydenhoidon hinta yksilölle on aivan avainasemassa, kun pohditaan suomalaisten välille revenneiden terveyserojen kaventamista. Tämän pitäisi olla itsestään selvää, ja lähtökohta maksupolitiikalle, vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela painotti puheenvuorossaan.

”Terveydenhuollon avohoidon lääkärimaksujen nostaminen kertoo vähävaraisille karua kieltä, siitä, että me emme tunnista ihmisten hätää. Me emme voi ajatella asiaa siten, että vaikka meillä täällä olisi varaa maksaa nuo korotukset, niin kaikilla on. Ajatellaan asia niiden kannalta, jotka eniten joutuvat käyttämään palvelujamme, monisairaat ja vähävaraiset, joille ei yksityiselle lääkärille käynnit ole mahdollisia,” valtuutettu Mervi Veijola kommentoi asiakasmaksukorotuksia puheenvuorossaan.

– Voidaanko olla varmoja, että asiakasmaksujen korotukset lopulta parantavat hyvinvointialueen taloutta? Jos ihmiset jättävät hakeutumatta tarpeen vaatiessa terveyspalveluihin korkeiden asiakasmaksujen vuoksi voidaan joutua tilanteeseen, jossa palveluihin tullaan äärimmäisen pakon tilanteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että palveluihin tullaan ensihoidon kautta ja sieltä erikoissairaanhoitoon, mikä on kallein mahdollinen vaihtoehto. Hakeutuminen oikea-aikaiseen hoitoon perusterveydenhuoltoon usein ehkäisee tarvetta kalliimpiin hoitoihin ja palveluihin. Suomessa oli vuonna pienituloisia 736 800 ihmistä. Toimeentulo-ongelmat eivät siis koske mitään pientä joukkoa suomalaisia, Mikko Aaltonen nosti esiin.

Vasemmistoliiton esitys keräsi kannatusta vihreiden ja SDP:n ryhmistä ryhmästä. Oikeistopuolueista puolestaan löytyi tukea keskustan esitykselle, joka voitti vasemmistoliiton esityksen äänin 43–31 ja neljä tyhjää ääntä.

Tulokseen pettynyt Hanhela moitti oikeistopuolueita taktikoinnista ryhmäpuheessaan.

– Valtuustoryhmäni puheenjohtajana on kuitenkin todettava se pettymys, että meille kaikkein tärkeintä neuvottelutavoitetta eli asiakasmaksujen nostojen kohtuullistamista ei huomioitu virkapuolelta. Tein kaksi muutosesitystä tähän liittyen edellisessä pykälässä, missä käsiteltiin asiakasmaksuja. Valitettavasti kokousteknisistä syistä sekä kokoomuksen ja perussuomalaisten sinänsä loistavan äänestystaktikoinnin vuoksi emme päässeet lainkaan äänestyttämään näitä muutosesityksiä talousarvion pohjaa vastaan. Sen sijaan pohjaa vastaan äänestettiin keskustan viime hetkellä pöytään tuoma kilpaileva esitys, joka hävisi lopulta pohjalle.

Hanhela teki uudestaan samansisältöisen esityksen asiakasmaksujen korottamatta jättämisestä ryhmäpuheessaan, mutta valtuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi (SDP) ei hyväksynyt esitystä, joten sitä ei enää otettu käsittelyyn. Loukaskorpi perusteli asiaa sillä, että asiakasmaksuista oli päätetty jo edellisessä pykälässä eikä niitä siten sopinut ottaa uudelleen käsittelyyn talousarvion käsittelyn yhteydessä.

”Rahoituksen pitää riittää takaamaan kaikille kansalaisille perustuslailliset oikeudet. Valtiontalouden tilasta riippumatta julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastuspalvelut ovat ihmisten hengen ja terveyden kannalta tärkeimmät ja vaikuttavimmat palvelut, mitä tässä maassa on. Ne ovat viime vuosisadan ehdottomasti paras sosiaalinen innovaatio, ja koulutuksen ohella viimeinen asia, mistä minkään valtion kannattaa säästää. Tämän tulee olla meidänkin viestimme valtiolle”, Milka Hanhela korosti ryhmäpuheessaan. (Kuva: Mikko Aaltonen)

Vasemmistoliiton esitykset henkilöstön kohtelusta ja palkkaharmonisaatiosta voittivat

Vasemmistoliitto esitti palkkaharmonisaation toteuttamista mahdollisimman pian. Esitys voitti äänestyksessä äänin 69–6 ja kolme tyhjää ääntä. Pohjaesityksessä sen aikataulusta määriteltiin, että harmonisaatio toteutetaan vuoden 2028 loppuun mennessä. Valtuutettu Anne Nyman huomautti puheenvuorossaan, ettei Pirha voi maksaa samasta työstä samalla kokemuksella eri palkkaa.

– Meillä on yhtenä strategiakärkenämme hyvinvoivat työntekijät. Tukeeko tämä sitä tavoitetta? No ei. Ei ole reilua. Jos ja kun haluamme pitää meidän hyvät työntekijät, tämä asia täytyy korjata ja nopeasti, Nyman totesi.

Lisäksi vasemmistoliitto esitti ponnen, että Pirkanmaan hyvinvointialueella on tärkeää varmistaa henkilöstön tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu ja työehtosopimusten asianmukainen noudattaminen, minkä lisäksi hyvinvointialueen tulisi korjata palkanmaksussa ilmenneet ongelmat viipymättä ja kuulla henkilöstöä palkkausta kehitettäessä. Ponsi tuli hyväksytyksi äänin 42–36.

Kuntouttavaa työtoimintaa ei haluttu säilyttää, ikäihmisten päivätoimintaa vasemmistoliiton esityksestä jatkossakin lähipalveluna

Vasemmistoliitto esitti kuntouttavan työtoiminnan säilyttämistä, mutta esitys ei saanut riittävästi kannatusta: pohjaesitys, jossa työtoiminnasta leikattiin, hyväksyttiin äänin 60–18. Toiminnasta aiotaan leikata ja työtoimintapäiviä vähennetään.

– Me olemme äärimmäisen huolissamme kuntouttavan työtoiminnan supistamisesta Pirkanmaalla. Talousarvioesitys pitää sisällään leikkauksia näihin palveluihin, vaikka Pirkanmaan työttömyysaste huitelee pilvissä ja palveluun on valmiiksi pitkät jonot, Hanhela esitti huolensa ryhmäpuheessaan.

Ikäihmisten päivätoiminnan siirtyminen etäpalveluksi on puhuttanut laajasti. Tähän vasemmistoliitto esitti muutosta: päivätoimintaa toteutettaisiin jatkossa kustannustehokkaampina lähipalveluina sekä ikäihmisten tarpeita palvelevina, näyttöön pohjautuvina etäpalveluina. Esitys sai laajasti kannatusta aluevaltuustossa ja voitti äänestyksessä äänin 77–1.

– Näytöllä tarkoitetaan tutkimusnäyttöä, ei siis tietokoneen näyttöä, Hanhela täsmensi esitystään.

Valtuutettu Nyman perusteli esitystä myös omaishoitajien jaksamisella:

– Asiakkaina on paljon omaishoidettavia, jolloin viikoittainen päivätoimintapäivä on omaishoitajalle erittäin tärkeä hengähdystauko. Päivätoiminnan päättyminen siis vaikuttaa paitsi ikäihmisiin itseensä, niin myös omaishoitajien jaksamiseen. Paljonko muuten maksaa, jos edes osa omaishoitajista väsyy ja sanoo, etten pysty tähän enää?

Esitys sai laajasti kannatusta aluevaltuustossa ja voitti äänestyksessä äänin 77–1.

Ikäihmisten päivätoiminta nousi keskusteluun aluevaltuustossa ja vasemmistoliiton esitys päivätoiminnan säilyttämisestä lähipalveluna tuli hyväksytyksi. ”Päivätoiminnassa ikäihmiset tapaavat toisiaan ja seurustelevat. Lisäksi siellä on ymmärtääkseni suihkutus- ja kylpymahdollisuus. Millä teet sen etänä?” kysyi valtuutettu Anne Nyman. (Kuva: Anna Weckström)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *