Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.10.2014 klo 10:36

Eduskuntavaalit: Lisäpaikka vai ei?

Jos Ylen lokakuun kannatusmittaus kuvaisi huhtikuun edeuskuntavaalien tulosta, ja jos Vasen Kaistan kerroin, jolla puolueiden valtakunnallinen kannatus muunnetaan tueksi Pirkanmaalla pitäisi paikkansa, saisi keskusta kaksi lisäpaikkaa ja vihreät yhden. Perussuomalaisille ja kristillisille tulisi paikan tappio.
Jos Ylen lokakuun kannatusmittaus kuvaisi huhtikuun edeuskuntavaalien tulosta, ja jos Vasen Kaistan kerroin, jolla puolueiden valtakunnallinen kannatus muunnetaan tueksi Pirkanmaalla pitäisi paikkansa, saisi keskusta kaksi lisäpaikkaa ja vihreät yhden. Perussuomalaisille ja kristillisille tulisi paikan tappio.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Lokakuun kannatusmittaukset antoivat suurimmille puolueille samansuuntaiset tulokset. Keskusta etenee, kokoomuksen kannatus vähenee ja perussuomalaiset jäävät sosialidemokraattien taakse. Vasemmistoliitolle Helsingin Sanomien tilaama kannatusmittaus lupaa niin suuren kannatuksen, että se Pirkanmaalla riittäisi lisäpaikkaan eduskunnassa. Yleisradion eilen esittelemä mittaus  antaa aiheen pelätä, että vasemmistoliiton toinen paikka jää parin tuhannen äänen päähän.

Vasen Kaista on seurannut Yleiradion ja Helsingin Sanomien julkistamia kannatusmittauksia europarlamenttivaaleista lähtien, ja yrittänyt tulkita, montako kansanedustajan paikkaa tulokset toteutuessaan antaisivat puolueille Pirkanmaalla. Jännitystä lisää Pirkanmaan saama lisäpaikka, Pirkanmaalla valitaan huhtikuussa 19 kansanedustajaa.

Jos pirkanmaalaiset äänestäisivät eduskuntavaaleissa samojen puolueiden edustajia kuin europarlamenttivaaleissa, saisivat vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta lisäpaikan, sosialidemokraatit ja perussuomalaiset menettäisivät molemmat yhden.

Pirkanmaan vaalipiiri saa lisäpaikan eduskuntaan seuraavalla vaalikaudella. Helsingin Sanomien lokakuussa teettämä kannatusmittaus lupasi vasemmistoliitolle kaksi paikkaa järjestysnumeroilla 7 ja 17, mutta Ylen lokakuun mittaus lupaa sijoja 9 ja 20. Ylen mittauksessa vasemmisto kamppailee viimeisen läpimenijän paikasta. kokoomuksen kanssa.
Pirkanmaan vaalipiiri saa lisäpaikan eduskuntaan seuraavalla vaalikaudella. Helsingin Sanomien lokakuussa teettämä kannatusmittaus lupasi vasemmistoliitolle kaksi paikkaa järjestysnumeroilla 7 ja 17, mutta Ylen lokakuun mittaus lupaa sijoja 9 ja 20. Ylen mittauksessa vasemmisto kamppailee viimeisen läpimenijän paikasta. kokoomuksen kanssa.

Eurovaalien jälkeisissä kannatusmittauksissa SDP on noussut aallonpohjasta ja näyttää säilyttävän neljä paikkaansa. Keskustalla näyttää olevan mahdollisuus tuplata paikkansa neljään. Kokoomus saattaa menettää viidennen ja perussuomalaiset neljännen paikkansa. Kristilliset näyttävät menettävänsä ainoan paikkansa. Vasemmistoliitolla ja vihreillä on hyvät mahdollisuudet lisäpaikkaan, kumpikin puolue ehtii vielä parantaa asemiaan ehdokasasettelussa, joka molemmilta on vielä kesken.

Lisätietoja:
Keskusta kiri kärkeen – ”kokoomuksen suosion lasku ei yllätä” Helsingin Sanomat  22.10.2014
Joka neljäs äänestäisi nyt keskustaa – kannatus ennätyslukemissa Yleisradio 30.10.2014

Vasen Kaistan jutut kevään 2015 eduskuntavaaleista:

Vaalit: Kokoomukselta paikka vasemmistolle? 20.10.2014
Tutustu kansanedustajaehdokkaisiin
 20.10.2014
Vasemmiston lisäpaikka vaarassa?
 8.10.2014
Pirkanmaan vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaat
 25.9.2014 
Jäsenäänestysprosentti nousussa 16.9.2014 
Eurooppa kallistuu vasemmalle 27.8.2014 
Pirkanmaan vasemmisto kiihdytyskaistalla 22.8.2014 
Vasemmisto varmistaa vaalivoiton 8.8.2014 
Vasemmistolle lisäpaikka eduskuntaan? 22.7.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *