Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.8.2014 klo 09:14

Eurooppa kallistuu vasemmalle

Kannatusmittaus perustuu kansallisiin mittauksiin ja Eurometerin niistä tekemään yhteenvetoon. Grafiikasta on jätetty pois sitoumattomat joka vuodelta ja satunnaiset äärioikeiston pikkuryhmät vuosilta 1984, 1989 ja 1999 (16-18 paikkaa).
Kannatusmittaus perustuu kansallisiin mittauksiin ja Eurometerin niistä tekemään yhteenvetoon. Grafiikasta on jätetty pois sitoumattomat joka vuodelta ja satunnaiset äärioikeiston pikkuryhmät vuosilta 1984, 1989 ja 1999 (16-18 paikkaa).

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Jos eurovaalit olisi järjestetty eilen, olisivat sosialidemokraatit suurin ryhmä ja vasemmisto ohittanut konservatiivit. EU:n jäsenmaissa kesän aikana tehdyissä kannatusmittauksissa on vasemmistopuolueiden kannatus noussut voimakkaasti.

Eurometerin eilen julkaisemassa eurooppalaisten kannatusmittausten koosteessa SDP:n ryhmä S&D on ohittanut jo seitsemällä paikalla kokoomuksen EPP:n. S&D saisi 213 edustajaa, EPP 206. Vasemmiston GUE/NGL saisi nyt 68 paikkaa (ennen vaaleja 35 ja vaaleissa 52), se on neljä paikkaa enemmän kuin brittien konservatiivien ja Suomen perussuomalaisten ECR:n paikat , puolueelle kuuden paikan menetys.

Vihreiden paikkaluku oli vaalien jälkeen 50, pudotusta 5 paikkaa.  Alamäki jatkuu, nyt vihreille on luvassa 39 paikkaa. Keskustan ja RKP:n ALDE on saanut takaisin osan vaaleissa menetetystä kannatuksestaan, nyt 72 paikkaa, vasemmisto on menossa ohi.

Euroopan_parlamentin_ryhmat

Eurovaalien voittaja oli lopulta vasemmisto, kutistuva oikeisto siirtyi oikealle
Toukokuun europarlamenttivaalien suurin voittaja oli lopulta vasemmiston GUE/NGL. Sosialidemokraattien alamäki pysähtyi. Oikeistopopulistien EFDD ja konservatiivien ECR saivat yhteensä 30 lisäpaikkaa, mutta kun kokoomuksen EPP hävisi 53 paikkaa, tapahtui siirtymä oikealle oikeiston sisällä, oikeisto ei kokonaisuudessaan lopulta vahvistunut. Äärioikeiston voitto yksittäisissä maissa, kuten Ranskassa, oli hyytävä, mutta äärioikeistolaiset puolueet eivät lisänneet vaikutustaan parlamentissa, koska eivät sisäisesti ristiriitaisina kyenneet muodostamaan parlamenttiryhmää.

Loppujen lopuksi Europarlamenttivaalien tärkeimmäksi tulokseksi jäi käänne vasemmalle, ja tämä muutos on vaalien jälkeen voimistunut. Myös yksittäisissä EU:n jäsenvaltioissa kehitys on kulkenut pääasiassa vasemmalle. Ruotsissa porvaripuolueet näyttävät menettävän valtansa, vasemmistopuolueiden kannatus joka tapauksessa lisääntyy. Slovenian heinäkuisissa vaaleissa maaliskuussa perustettu Yhdistynyt Vasemmisto ZL sai 6 % äänistä ja kuusi paikkaa 90-jäseniseen parlamenttiin. Sosiaalidemokraateista vasemmalla oleva puolue sai kansanedustajia ensimmäistä kertaa Sloveniassa. Europarlamenttivaaleissa työväenpuolueet etenivät merkittävästi kuudessa maassa: Kreikassa, Espanjassa, Slovakiassa, Portugalissa, Italiassa ja Romaniassa.

Vaalien jälkeen trendi on jatkunut, Eurooppa kääntyy vasemmalle. Suomen eduskuntavaaleihin on nyt 235 päivää.

Etusivun kuva:
https://twitter.com/twittprognosis/status/503973056948490240/photo/1

Taulukosta on jätetty pois satunnaiset äärioikeiston pikkuryhmät vuosilta 1984, 1989 ja 1999 (16-18 paikkaa). Trendi on selvästi vasemmalle, vaikka tilanne muuttuu lähes päivittän. Uusimmassa mittauksessa 26.8. vasemmiston GUE/NGL jo kamppailee kolmanneksi suurimman ryhmän paikasta ALDEn kanssa ja oikeistopopulistien EFDD on saavuttanut vihreiden EFAn.
Taulukosta on jätetty pois satunnaiset äärioikeiston pikkuryhmät vuosilta 1984, 1989 ja 1999 (16-18 paikkaa). Trendi on selvästi vasemmalle, vaikka tilanne muuttuu lähes päivittän. Uusimmassa mittauksessa 26.8. vasemmiston GUE/NGL jo kamppailee kolmanneksi suurimman ryhmän paikasta ALDEn kanssa.  Oikeistopopulistien EFDD on menettänyt jalansijaa, vihreiden EFA:n kannatus on pudonnut EFDD:n tasolle viiden prosentin kannatukseen.

Lisää aiheesta:

EU: jäsenmaiden puoluekannatusmittaukset lähes reaaliajassa: @twittprognosis (Twitterissä)
Päivittäinen yhteenveto kannatusmittauksista muunnettuna Europarlamenttipaikoiksi: Eurometer

Slovenian vaalitulos (Kansan Uutiset  14.7.2014)

Vasen Kaista EU- ja eduskuntavaaleista:

Pirkanmaan vasemmisto kiihdytyskaistalla 22.8.2014
Vasemmisto varmistaa vaalivoiton 8.8.2014
Vasemmistolle lisäpaikka eduskuntaan? 22.7.2014
EU-vaalit: vasemmistolle lopulta 17 lisäpaikkaa 7.7.2014
Lukijain toiveesta: tulosvertailu EK-vaaleihin 26.5.2014
Mänttä-Vilppula voitti vaalikisan (Eurovaalien tulos Pirkanmaalla.)  26.5.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *