Siitakesienimureke ja pähkinäinen tofumureke |||
Teksti ja kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN |||
Reseptit: KAHVILA MIMIBO |||
Valmistus: FELICIANA WEIDLICH |||
Kummatkin murekeohjeet ovat gluteiinittomia, mutta munia niissä on käytetty. Niille, jotka eivät voi tai halua käyttää soijatuotteita, on vaihtoehtona kikherneistä ja siitakesienistä tehty mureke.
Siitakesieniä saa tuoreena tähänkin aikaan, ne ovat maukkaampia kuin herkkusienet ja portobellot ja – ennenkaikkea, ne ovat terveellisiä; japanilaisten mukaan varsinaista elämän eliksiiriä. Niissä on paljon D-vitamiinia, ne esimerkiksi vahvistavat immuunipuolustusta ja estävät joidenkin syöpätyyppien kasvua. Kauppiaan mukaan niitä voi käyttää aivan sellaisenaan, mutta mainittakoon, että tietokirja varoittaa joidenkin saavan kuumentamattomista sienistä myrkytysoireita.
Olen maininnut joidenkin tuotteiden hankintapaikan, jotta kiireisenä joulunalusaikana tuotteet löytyvät nopeammin.
Siitakesienimureke
Ainekset:
- 2tlk luomukikherneitä
- 1 paketti luomusiitakesieniä (Polar shitake original, Stockmann)
- purjosipulia n. 15 cm, valkeaa osaa
- kikhernejauhoja 3 rkl
- 1 persiljanippu
- 3 kananmunaa
- oliiviöljyä n. 0,5dl
- ruususuolaa, mustapippuria, ripaus chiliä maun mukaan
- seesaminsiemeniä kuorrutukseen
Sekoita tehosekoittimessa kikherneet vähän rouheiseksi massaksi. Lisää yksitellen ainesosat; pilkotut sienet, pieneksi hakattu purjo ja yrtit ja mausteet sekä kikhernejauhot että kananmunat ja öljy. Sekoita aineksista taikina. Jätä persiljaa ja muutama sieni murekkeen koristelua varten.
Voitele vuoka ja ja ”jauhota” se reilusti seesaminsiemenillä. Laita taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa.
Kumoa vasta jonkin verran jäähtyneenä tarjoiluvadille, ellet tarjoile suoraan vuoasta: pysyy paremmin koossa.
Lämpötila: 200º C
Paistoaika: 30-40 min.
Pähkinäinen tofumureke
Ainekset:
- 2 pakettia tofua (tässä käytetty 1 pkt marinoitua jalotofua ja 1 pkt kylmäsavutofua, Anttila)
- öljyä n. 0,5 dl
- pähkinöitä ja manteleita oman valinnan mukaan n. 2,5dl (tässä saksanpähkinää ja mantelia)
- purjosipulia n. 10 cm, valkea osa
- 3 munaa
- 3 rkl kikhernejauhoa
- persiljasilppua vajaa nippu ja timjamisilppua n. ¼- osa nippua tai maun mukaan
- ripaus suolaa tarvitessa (tofu itsessään suolaista) ja mustapippuria
Tee taikina tehosekoittimessa samoin kuin edellä, jätä seokseen rouheisuutta, etenkin pähkinöihin.Tee taikinasta ”leipänen” ja laita se seesaminsiemenillä pohjustetulle leivinpaperille taikka käytä vuokaa. Kääri taikina leivinpaperiin ja paista uunin keskiosassa. Paistoaika ja uunin lämpö samat kuin ensimmäisessä ohjeessa. Koristele persiljalla ja timjamilla. Jos teet murekkeista suuremmat (taikina ei täytä isoa vuokaa), kaksinkertaista aineet. Myös paistoaika pidentyy tällöin hieman.
Luontaistuotekaupoista löytyy myös erilaisia kasvis”kinkku”vaihtoehtoja, pakastettuna ja valmiina, ja pakkauksia, joissa tarvittavat kuiva-aineet ovat valmiina. Mutta itse tehty on itse tehty. Eikä vaikeaa. Sekaruokavaliolla elävä nuorisoraati antoi murekkeista arvosanan ”erinomainen”.
Hienoa, että Kaista kannustaa kasvissyöntiin!
Mahtava mureke syntyy myös ilman kananmunaa. Esimerkiksi Tampereen Vasemmistonuorten legendaarista reseptiä kannattaa kokeilla, vaikkei vegaani olisikaan: http://lautasellinenvastarintaa.wordpress.com/2012/12/18/maistuva-mureke-linsseista/
Blogista löydät muun muassa ohjeet myös seitankinkkuun ja vegaanisiin laatikoihin.