Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.12.2014 klo 08:48

Vasemmistoliitolle kaksi kansanedustajaa Pirkanmaalta

Valtakunnallisten kannatuskyselyjen kannatusosuudet on tässä kuvassa muunnettu kansanedustajapaikoiksi Pirkanmaalla Vasen Kaistan korjauskertointa käyttäen. Alimmalla rivill on nykyinen paikkajako, toiseksi alimmalla rivillä on Europarlamenttivaalien tulos Pirkanmaan vaalipiirissä muunnettu kansanedustajapaikoiksi.
Valtakunnallisten kannatuskyselyjen kannatusosuudet on tässä kuvassa muunnettu kansanedustajapaikoiksi Pirkanmaalla Vasen Kaistan korjauskertointa käyttäen. Alimmalla rivillä on nykyinen paikkajako, toiseksi alimmalla rivillä on Europarlamenttivaalien tulos Pirkanmaan vaalipiirissä muunnettu kansanedustajapaikoiksi.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Yleisradion eilen julkaisema puolueiden kannatusmittaus ennustaa melkoisia muutoksia Pirkanmaalle. Keskusta saa jopa kolme lisäpaikkaa ja vasemmistoliitto yhden lisäpaikan. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat menettämässä yhden paikan kumpikin, ja kristillisdemokraatit ainoan paikkansa. Keskustan viides paikka on kuitenkin hyvin epävarma — vihreät on hyvin lähellä toista paikkaansa.

Jos kansa äänestää huhtikuussa kuten Ylen joulukuun kannatusmittaus ennustaa ja jos Vasen Kaistan kerroin, jolla valtakunnallinen kannatus muunnetaan Pirkanmaan kansanedustajapaikoiksi toteutuisi, olisi paikkajako Pirkanmaalla seuraava (suluissa nykyiset paikat): Keskusta 5 paikkaa (2), sosialidemokraatit 4 paikkaa (4), kokoomus 4 paikkaa (5), perussuomalaiset 3 paikkaa (4), vasemmistoliitto 2 paikkaa (1), vihreät 1 paikka (1) ja kristillisdemokraatit ei yhtään paikkaa (1).

 

Mikä puolue saa Pirkanmaan uuden, yhdeksännentoista paikan eduskunnassa? Kuva kertoo mitkä puolueet kussakin mielipidemittauksessa ovat saamassa kaksi viimeistä paikkaa ja mitkä kaksi puoluetta ovat lähinnä viimeistä läpimenijän paikkaa. Alin rivi kertoo vasemmistoliiton toisen paikan sijaluvun. Ylen mittaus lokakuussa ja Helsingin Sanomien kysely marraskuussa kielsivät vasemmistoliitolta toisen paikan, muut kyselyt ovat sitä lupailleet.
Mikä puolue saa Pirkanmaan uuden, yhdeksännentoista paikan eduskunnassa? Kuva kertoo mitkä puolueet kussakin mielipidemittauksessa ovat saamassa kaksi viimeistä paikkaa ja mitkä kaksi puoluetta ovat lähinnä viimeistä läpimenijän paikkaa. Alin rivi kertoo vasemmistoliiton toisen paikan sijaluvun. Ylen mittaus lokakuussa ja Helsingin Sanomien kysely marraskuussa kielsivät vasemmistoliitolta toisen paikan, muut kyselyt ovat sitä lupailleet.

Kamppailu viimeisestä paikasta on hyvin tasainen eikä vihreiltä puutu montaakaan ääntä toisen paikan voittamiseksi tai kristillisdemokraateilta ainoan paikan säilyttämiseksi.

Ehdokasasettelu täydentyy

Vasen Kaistan edellisen vaalityön seurantajutun (Vaaliarvailut mielenkiintoisiksi 23.11.) jälkeen on puolueiden ehdokasasettelussa tapahtunut muutoksia. Vasemmistoliitto julkisti viime lauantaina viimeiset neljä ehdokastaan ja puolueella on nyt täysi yhdeksäntoista ehdokkaan lista.

Sosialidemokraatit ovat asettaneet kahdeksannentoista ehdokkaansa ja aikovat julkistaa viimeisen ehdokkaansa tammikuussa. Vihreiden ja kristillisdemokraattien (kummallakin 12 ehdokasta) ehdokasasettelusta ei ole uutta kerrottavaa, kokoomuksella ja keskustalla on ollut täysi lista jo hyvän aikaa.

Perussuomalaisten asiat ovat yhä sekaisin. Piirijärjestön verkkosivuilla kerrotaan edelleen, että kahdelle vielä avoimelle paikalle ”odotetaan vielä kansanedustajien Laila Koskelan ja Pertti Veltto Virtasen ilmoittautumisia.” Koskela on jo keskustan kansanedustajaehdokkaana, ja Virtanen ilmoitti Yleisradion Tampereen toimituksen netti-TV:n lähetyksessä viime maanantaina että ”99,99-prosenttisesti en asetu ehdolle”.

Vasen Kaistan jutut kevään 2015 eduskuntavaaleista:

Eduskuntavaalit: Pirkanmaan vasemmistolla täysi lista 29.11.2014
Vaaliarvailut mielenkiintoisiksi
23.11.2014
Eduskuntavaalit: lisäpaikka vai ei?
31.10.2014
Vaalit: Kokoomukselta paikka vasemmistolle?
 22.10.2014
Tutustu kansanedustajaehdokkaisiin
 20.10.2014
Vasemmiston lisäpaikka vaarassa?
 8.10.2014
Pirkanmaan vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaat
 25.9.2014 
Jäsenäänestysprosentti nousussa 16.9.2014 
Eurooppa kallistuu vasemmalle 27.8.2014 
Pirkanmaan vasemmisto kiihdytyskaistalla 22.8.2014 
Vasemmisto varmistaa vaalivoiton 8.8.2014 
Vasemmistolle lisäpaikka eduskuntaan? 22.7.2014

Pirkanmaan vasemmistoliiton ehdokaslista kevään 2015 eduskuntavaaleihin:

Harri Aalto, varastonhoitaja, 56, Pirkkala
Mikko Aaltonen, apulaispormestari, 38, Tampere
Tiina Heinonen, leipuri, 42, Tampere
Tatjaana Huhtala, vientikoordinaattori, 60, Ruovesi
Kalle Hyötynen, mittakirvesmies, 47, Tampere
Annukka Isomaa, myyjä, ryhmäliikuntaohjaaja, 32 v, Tampere
Rauno Kesseli, työsuojeluvaltuutettu, 58, Ylöjärvi
Anna Kontula, kansanedustaja, 37, Tampere
Irma Koskela, sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti, 60, Orivesi
Katja Kotalampi, ympäristöteknologiainsinööri, 25, Virrat
Jarkko Lampuoti, tutkimusteknikko, 26 v, Helsinki
Hannu Lehikoinen, luokanopettaja, 58, Lempäälä
Anneli Lehtonen, lehtori, 61, Nokia
Erik Lydén, ensihoitaja, 35 v, Tampere
Jorma Mäntylä, yht. tri, tutkija, 61, Kangasala
Ilkka Porttikivi, rikosseuraamustyöntekijä, 35, Tampere
Virva-Mari Rask, koneenasentaja, 36 v, Tampere
Minna-Maria Solanterä, sosiaalityönjohtaja, 54, Valkeakoski
Sinikka Torkkola, tutkijatohtori, pääluottamusmies, 54, Tampere

 

Kommentteja: 2

  1. Kiitos mielenkiinnosta!
    Korjauskerrointa on avattu aikaisemmissa eduskuntavaalijutuissa. Asia on niin, että äänestäjät eivät äänestä samalla tavalla jokaisessa vaalipiirissä. Jos halutaan tehdä arvaus siitä, miten paikat jakautuvat eri puolueille jossain vaalipiirissä, on katsottava vaalipiirin erityispiirteitä.

    Pirkanmaalla vasemmistopuolueet, vihreät, kokoomus, perussuomalaiset ja kristilliset ovat yleensä menestyneet paremmin kuin valtakunnassa, ja keskusta on saanut huomattavasti vähemmän ääniä täällä kuin valtakunnassa. RKP ei ole ehdolla.

    Puolueiden kannatus vaihtelee myös suhteessa valtakunnalliseen kannatukseen vaaleista toiseen. Siksi on katsottava lukuja pidemmältä ajalta. On myös otettava huomioon ehdokasasettelu. Vasen Kaista korjasi kerrointaan kun pirkanmaalainen kansanedustaja siirtyi perustuslaillisista keskustaan.

    Valtakunnalliset kannatusmittauksia tekevät yritykset käyttävät myös omia korjauskertoimiaan. Tämä johtuu siitä, että ihmiset usein äänestävät eri tavalla kuin ilmoittavat kannatuskyselyissä. Moni vasemmistoa äänestävä ei kerro aikeistaan, ja moni äänestämmättä jättävä kehuu antavansa äänensä vihreille. Vaalitulokset opettavat käyttämään korjauskertoimia.

    Vasen Kaistan kertoimeen ei liity yhtään sen kummenpaa salaperäisyyttä. Ensin tutkitaan tosiasioita, niiden pohjalta sitten arvaillaan tulevaisuutta. Huhtikuun 19 nähdään, kuinka osuvia ovat niin galluppeja tekevien yritysten kuin Kaistakin korjauskertoimet.

    Vasen Kaistan vaaliennusteet ovat aivan samanlaista leikkiä kuin Ylen ja Helsingin Sanomien ennusteet. Ne auttavat pitämään yllä keskusteluja vaaleista, ja ovat hyväksi, jos lisääväät äänestysaktiivisuutta.

  2. Kertokaapas nyt, mikä on tämä salaperäinen ”korjauskerroin”, jolla Vas:n valtakunnallinen kannatus muutetaan Vas:n Pirkanmaan kannatukseksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *