Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

18.4.2015 klo 09:55

Erik Lydén: Investoidaan ihmisiin

Erik Lydén tietää työnsä puolesta, että Pirkanmaa on harvaan asutettua aluetta ja ihmiset tarvitsevat terveydenhoitoa etäällä keskuksista. ‒ Onko järkevää ajeluttaa vanhuksia keskellä yötä pitkin maakuntaa vain siksi, ettei kotona pärjää ja terveyskeskus on kiinni?, Lydén kysyy. (Kuva: Seppo Rantanen)
Erik Lydén tietää työnsä puolesta, että Pirkanmaa on harvaan asutettua aluetta ja ihmiset tarvitsevat terveydenhoitoa etäällä keskuksista. ‒ Onko järkevää ajeluttaa vanhuksia keskellä yötä pitkin maakuntaa vain siksi, ettei kotona pärjää ja terveyskeskus on kiinni, Lydén kysyy. (Kuva: Seppo Rantanen)

Teksti: CAI MELAKOSKI
Erik Lydén on osallistunut maailmaan monissa rooleissa: mobiilipelisuunnittelijana, tuottajana, isänä, yrittäjänä, ensihoitajana, kansalaisaktiivina. ‒ Olen kokenut asioita monesta näkökulmasta ja nähnyt miten eri tavalla asioita voidaan havaita ja miten erilaisia ihmisten motivaatiot voivat olla. Päätöksenteossa pitäisi aina ymmärtää, että ihmisiä on moneksi ja monenlaisissa elämäntilanteissa. Erityisesti eri mieltä olevia ihmisiä pitää kuunnella tarkkaan, jotta oppisi ymmärtämään asioiden moninaisuutta, ohjeistaa Lydén päätöksentekijöitä.

Kuva Keskustorin vaalimökiltä. Tänään, vaalipäivän aattona Lydén on tavattavissa vaalimökillä kello 10.30-11.30 ja 16-17, Tammelan torilla 9.15-10.50,  Kaukajärven S-marketilla 14.30-15.30 ja Supermessujen kukkashowssa Pirkkahallissa 12.30-14.
Kuva Keskustorin vaalimökiltä. Tänään, vaalipäivän aattona Lydén on tavattavissa vaalimökillä kello 10.30-11.30 ja 16-17, Tammelan torilla 9.15-10.50, Kaukajärven S-marketilla 14.30-15.30 ja Supermessujen kukkashowssa Pirkkahallissa 12.30-14.

Erik Lydén on kulkenut nuoreksi mieheksi pitkän tien eduskuntavaaliehdokkaaksi. Media-alan työntekijästä ja yrittäjästä hän siirtyi terveydenhoitoalalle toimittuaan pitkään Punaisen ristin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoistyössä.

‒ Työ median maailmassa oli luovaa, hienoa aikaa – siellä kuitenkin rahalla oli erittäin keskeinen rooli. Halusin muutosta ja toteutin sen. Hain 2009 takaisin ammattiopistoon jatkamaan kesken jääneitä lähihoitajaopintojani. Sopivassa kohdassa luovuin yrityksestäni ja keskityin kokonaan opiskeluun. Aloin kiertää keikkatöissä keräämässä kokemusta – osastoilla, kotihoidossa ja dementiakodeissa. Valmistuin ja jäin suoraan työharjoittelusta TAYS:in ensiapu Acutaan töihin, Lydén kertoo.

‒ Kuntavaalit toivat toisen elämänmuutoksen. Olin tässä vaiheessa seurannut maailman ja yhteiskunnan menoa jo useammalta puolen pöytää. Halusin ottaa asioista enemmän selvää ja vaikuttaa. Toimin jo tehyläisenä aktiivina liittopuolella, mutta päätin toimia ja menin ehdolle myös vaaleihin. Tuloksena ensikertalaiselle kohtuullisen hyvä äänisaalis ja luottamustehtävä.

‒ Tajusin tässä vaiheessa varsin konkreettisesti sen että olen oikealla tiellä. Rohkea päätös muuttaa kokonaan ammattia oli sataprosenttisen oikea. Pääsemällä sisään alalle löytyi myös mahdollisuuksia päästä mukaan vaikuttamaan asioihin.

 

Tarvitaan asennemuutos

Erik Lydén on erittäin tyytymätön nykyiseen lyhytnäköiseen leikkauspolitiikkaan, jossa säästöt ovat näennäisiä ja synnyttävät uusia ongelmia.

‒ Talous hallitsee politiikkaa ja julkista keskustelua, vaikka eri politiikan aloilla tulisi huomioida myös eettiset ja sosiaaliset näkökohdat. Peruspalvelut ja arjen turvallisuus eivät voi pyöriä aina minimillä, sillä hyvinvointi pitää Suomea pystyssä. Investointi ihmisiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn säästää rahaa. Nyt se on unohdettu, kritisoi Lydén.

Lydén puhuu elvyttävän politikkaan puolesta, jossa julkisilla investoinneilla on merkittävä osuus. Hänen mielestään tulo- ja hyvinvointierojen kasvu on pysäytettävä.

‒ Mikään sote-uudistus ei meitä pelasta, jos tulo- ja hyvinvointierot jatkavat kasvuaan. Haluan verotuksen tasapuolistamista, perustuloa sekä pienyrittäjien aseman parantamista. Sosiaali- ja terveysalan, poliisin ja pelastuksen resurssit ja valmius täytyy turvata. Työ ei tehostu kiristämällä, vaan panostamalla työhyvinvointiin ja järkeistämällä palvelurakenteita sekä toimintaa, listaa Lydén

Erik Lydén Palefacen ja Pia Lohikosken välissä eduskuntatalon rappusilla Huoli 2015 kampanjan mielenilmauksessa.
Erik Lydén Palefacen ja Pia Lohikosken välissä eduskuntatalon rappusilla Huoli 2015 kampanjan mielenilmauksessa.

Selviytyminen on jokamiehenoikeus

Maaliskuussa Lydén koki roolinvaihdon tylyllä tavalla joksikin aikaa, joutui sairaalahoitoon, “makaamaan keskelle julkista sektoria”, kuten hän sanoo. Toipilaana hän kirjoitti blogiinsa artikkelin Selviytyminen on jokamiehen oikeus joka levisi laajalle sosiaalisessa mediassa ja sai sadat ihmiset liikuttumaan ja kiittämään Lydéniä lämpimästi. Kirjoituksessaan hän pohtii verojen ja julkisen palvelujen merkitystä kansalaisille, erityisesti yrittäjille.

Erik Lydén on myös Huoli 2015-kampanjan aktiivinen ydinryhmän jäsen. Huoli 2015 on kansalaisliike mielenterveyspalvelujen puolesta. Liike on kerännyt nimiä kansalaisadressiin, järjestänyt valtakunnallisen mielenilmauksen eduskuntatalon edessä ja kerää parastaikaa kansanedustajaehdokkailta sitoumuksia toimia mielenterveystyön parantamiseksi.

 

 

Ehdokasprofiili

 

Kansanedustajaehdokas numero 149 Pirkanmaan vaalipiirissä, Erik Lydén.
Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas numero 149 Pirkanmaan vaalipiirissä, Erik Lydén.

Nimi ja ikä: Erik Lydén, 35 v.

 

Asuinpaikka: Tampere

Perhe ja koti: Naimisissa, 1,5 lasta

Koulutus ja ammatti: Lähihoitaja, Ensihoitaja AMK -opiskelija

Ammattiliitto: Tehy

Luottamustehtäviä: Tehyn ammattiosasto 367:n hallituksen jäsen., Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen johtokunnan jäsen

Harrastuksia: Luonto

 

Vaaliteemat lyhyesti: Jossain vaiheessa ihminen unohtui.

 

 

Kotisivut: www.eriklyden.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *