Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

3.6.2015 klo 08:15

Huumeita, homoja ja graffiteja?

Jouni_Siren_kapeaJOUNI SIRÉN
Miksi ihmeessä Voikkaan paperitehtaalta pois potkittu äänestäisi vasemmistoa, jota kiinnostavat graffitit, pilvenpoltto ja se, saako homoja sanoa homoiksi? Näin kysyy Pää kii -yhtyeessä soittava Teemu Bergman Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa 31.5. Lausunto paljastaa, että punkmuusikko Bergman taitaa olla tiedonsaannissaan valtamedian varassa.

En tiedä, ketä vasemmistossa kiinnostaisi erityisesti pilvenpoltto, mutta muut Bergmanin mainitsemat asiat, eli omaehtoinen kulttuuri ja ihmisten tasavertaisuus ja syrjimättömyys, ovat kyllä olleet vasemmiston asialistalla.

Ylivoimaisesti suurin osa vasemmistoliiton kansanedustajien aloitteista ja puheista eduskunnassa koskee kuitenkin työntekijöiden oikeuksia, työttömyysturvaa, eläkkeitä, opintotukea ja muuta toimeentuloa, ihmisen pääsyä terveydenhoitoon, harmaata taloutta ja verotuksen oikeudenmukaisuutta ja asuntopolitiikkaa. Olemme myös ainoa eduskuntapuolue, joka ajaa elvytystä, jolla voidaan rakentaa ekologisesti kestävä talous ja joka toisi Voikkaan paperityöläisellekin uuden työpaikan.

Näistä vasemmiston tekemisistä vain ei kerrota valtamediassa (eikä näköjään myöskään Punk in Finland -sivustossa). Ilmeisesti toimittajien ja uutispäällikköjen mielestä on itsestään selvää, että vasemmisto ajaa näitä asioita, eikä niistä siksi tarvitse erikseen kertoa. Miksi uutisoida asioita, jotka kaikki tietävät muutenkin?

Vasemmisto on siis kahden mielikuvan loukussa. Toimittajien mielestä mesoamme kaiken aikaa (tylsistä?) arjen epäoikeudenmukaisuuksista. Heistä olemme kiinnostavia vain, kun joku meistä heiluttaa sateenkaarilippua kansainvälisissä urheilukilpailuissa tai arvostaa katutaidetta. Ja kun vain nämä kannanotot ylittävät uutiskynnyksen, syntyy mielikuva, että me vain paasaamme seksuaalivähemmistöista ja graffitikulttuurista ja olemme unohtaneet duunarien asiat kokonaan.

Tampereella vasemmisto on ajanut sekä laillisten graffitiseinien lisäämistä että graffiteistaan tunnettujen Santalahden vanhojen tehdaskiinteistöjen saamista kulttuuritoimintaan. Olemme myös osallistuneet Pride-kulkueisiin osoittaaksemme tukea ihmisten tasavertaisuudelle.

Mutta suurimman osan energiastamme olemme käyttäneet kaikkien kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseen, tapelleet koulujen ja kirjastojen lakkauttamista vastaan, estäneet kaupungin työntekijöiden irtisanomiset ja saaneet vihdoin alulle köyhyydenpoistamisohjelman. Työttömän arjen moni meistä tuntee omakohtaisesti.

Pääosin Bergman on kuitenkin asian ytimessä: ”Pitää olla heikkojen puolella ja pahoja vastaan. Mutta se ei oo synonyymi sille, että pitäisi itse olla heikko. Ihan yhtä lailla tää maailma kuuluu jollekin kajaanilaiselle työttömälle semijuopolle kuin Björn Wahlroosille.”

Tuosta on helppo olla samaa mieltä. Leikkauslistojen maailmassa kuka tahansa meistä voi olla seuraavana päivänä solidaarisuuden ja joukkovoiman tarpeessa.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja

 

Aiheesta muualla verkossa:

Punkkari Teemu Bergman aukoo päätään uudesta hallituksesta

Pää kii -yhtyeen keikkakalenteri

 

Kommentteja: 2

  1. Teemun lausuman pitäisi kuitenkin saada meidät mietteliäiksi! Poispotkittu duunari kaipaa tiurvallisuutta elämäänsä ja sen saamisessa vasemmisto ei tunnu enää hyvältä valinnalta. Vasemmisto on aina kuviteltu voimaksi joka suojelee ja varmistaa että työpaikat säilyvät, työolot kehittyvät ja elintaso nousee. Vasemmisto on myös antanut tätä kuvaa ja kuvitellutkin että se ylläpitää tätä kaikkea. Nykyään kun koko vasemmisto lukuunottamatta kommunisteja on ns. reformistista liikettä ja uskoo kapitalismin kehittämiseen, sääntelyyn jne., on se ”tahtomattaan” levittänyt ajatusta että politiikalla voidaan hallita taloutta omistamatta sitä. Näinhän ei ole kuitenkaan käynyt ja me näyttäydymme voimattomina finanssikapitalismin edessä ja kyvyttöminä puolustamaan työpaikkoja, työoloja jne. Tämä on sosialidemokraattisen ajattelun kriisi! Jota siis Vasemmistoliittokin edustaa hieman vain vasemmalta!
    Vasemmistoliitto on myös vasta hiljan erottautunut yleisestä talouspoliittisesta ajattelusta tuoden keskusteluun elvytyksen ja monet muistavat edellisen hallituksen hieman pehmennetyn leikkauslinjan jossa olimme mukana.Lipposen hallitus, jossa olimme edellisen kerran mukana, oli mahdollisesti nykyistä oikeistohallitusta vielä raaempi ja teki pahaa jälkeä politiikallaan. Elvytys-tunnus vaaleissa tuntui varmasti monesta päälleliimatulta ja ettei vasemmisto uskonut siihen oikein itsekään.
    Me emme tietysti ole olleet hegemonistisessa asemassa keskustelujen teemoja luotaessa, mutta olisimme voineet kuitenkin taitavuudella nostaa myös perusasioihin liittyviä asioita agendalle, Nyt meidät helposti nähdään juuri vähemmistöjen oikeuksien kautta eikä asuntojen, työpaikkojen, työolojen julkisten palvelujen puolustamisen jne. kautta.
    Paluu kansanliikkeeksi tasa-arvoisessa suhteessa kansalaisjärjestöihin ja -liikkeisiin, ruohonjuuritason vastarinnan luominen laajassa yhteistyössä pitkällä aikataululla ja uskallus asettua eliittiä vastaan, ovat mielestäni nyt pelastavat mahdollisuudet vasemmistolle ennen lamppujen sammuttamista.

  2. ”Tampereella vasemmisto on ajanut sekä laillisten graffitiseinien lisäämistä” HAHHAAHA missä nämä lailliset seinät ovat.? Ja jos ajavat asiaa niin mikä niissä kestää?? Kaukajärven metrin pituiset vaneriseinät vai ?Tampere ja sen jälkeenjääneisyys…….Naurettavaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *