Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

8.10.2015 klo 16:20

Epilänkatu 65 ja muuta Pirkanmaan kuvataidetta

Aamulehti. Kuva Marja-Liisa Torniaisen sarjasta Epilänkatu 65, joka on esillä Galleria Emilissä Vanhalla kirjastotalolla 12.10. saakka.
Aamulehti. Kuva Marja-Liisa Torniaisen sarjasta Epilänkatu 65, joka on esillä Galleria Emilissä Vanhalla kirjastotalolla 12.10. saakka.

 

Teksti: LIISA AHOLA
Vielä ehtii näkemään Pirkanmaan 6. triennaalin laadukkaan kuvataiteen esittelyä eri paikoissa ympäri Pirkanmaata. Joka kolmas vuosi järjestettävän tapahtuman kuraattorina on
Sirpa Joenniemi ja tapahtuman teemana ole kuin kotonasi.

Yksi päänäyttelypaikoista on Galleria ja studio Emil Tampereen vanhalla kirjastotalolla. Sieltä löytyy valokuvasarja Epilänkatu 65. Kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen oli halunnut kuvata  persoonallisen vanhanpojan asuntoa. Taiteilija kuvaa sarjan syntyä näyttelyn esittelysivulla:

‒ Sarjan kuvat, kaikkiaan parikymmentä, kuvaavat entisen naapurini asuntoa. Hän oli originelli vanhapoika, jonka huoneiston omaleimaisuus viehätti minua ja pyysin saada kuvata siellä. Hän antoi avaimet käteeni ja sanoi: Ole kuin kotonasi.

‒ Epilänkatu 65:ssä sijaitsi aikanaan kaksi isoa keltaiseksi maalattua puutaloa ja ulkorakennuksia sekä pieni punainen sauna tienvarressa. Talvisin pihassa asui asuntovaunuissaan myös unkarilais-saksalais-juutalainen sirkusperhe, jonka koirat ja aasi pitivät majaa yhdessä pihan ulkorakennuksista. TV-sarja Fakta homman ensimmäiset osat kuvattiin juuri tässä pihassa, Torniainen kertoo.

Nyt näitä jo 1980-luvulla otettuja kuvia pääsee ihailemaan vielä 12.10 saakka. Kuvat ovat ikkunoita menneeseen maailmaan ja avaimia omiin muistoihin ja tunteisiin. Torniaisen kuvat ovat välillä hyvin eteerisiä, mutta toisaalta intensiivisesti kertovia taideteoksia. Katsoessani kuvia en ajatellut niitä valokuviksi vaan tuokioiksi elämästä, joihin pääseen kollektiivisesti osalliseksi.

Torniaisen lisäksi vanhalla kirjastotalolla on esillä viiden muun taiteilijan töitä valokuvina ja videoina. Valaistua metsää voi ihailla vielä 18.10 asti Tesomajärven uimarannan läheisyydessä osana 6.triennaalea.

Lue lisää muualta verkossa:
Marja-Liisa Torniaisen kuvataiteilijasivu Facebookissa
Epilänkatu 65 esittely Pirkanmaan Triennaalin verkkosivuilla
Pirkanmaan 6. Triennaalin verkkosivut

|||

Pirkanmaan Triennaali esittelee alueen ajankohtaista kuvataidetta kolmen vuoden välein. Triennaalin järjestävät Tampereen taidemuseo, Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan aluetoimipiste, Tampereen Taiteilijaseura ry sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Varsinaisten jurytettyjen Triennaalinäyttelyjen lisäksi useat Tampereen ja Pirkanmaan maakunnan kohteet ovat mukana Triennaalin OFF-osiossa esittelemällä pirkanmaalaista kuvataidetta vuoden 2015 aikana

Triennaaliin ehtii vielä tutustua muun muassa seuraavissa paikoissa:
(suluissa viimeinen näyttelypäivä)
Näyttelyihin on vapaa pääsy ellei toisin mainita.

TR1 (18.10.) – Galleria Saskia (14.10.) – Galleria ja Studio Emil (12.10.) – Sara Hildénin taidemuseo (maksullinen) Helinä Hukkataipaleen videoteos osana  näyttelyä Aseina huulipuna ja kyyneleet? (17.1.2016) – Tesoman kirjasto (18.10) – Kaupungin virastotalon ikkunagalleria (30.10) – Finlaysonin mediakäytävä (18.10.) – Työväenmuseo Werstaan komuutti (18.10.)

Julkisissa tiloissa:
Frenckellin käytävän ikkuna (18.10) – Rautatieaseman asemahallin ikkunat (18.10.) – Tampereen Taidemuseon pihamaa(18.10.) Viinikan lankarullakioskin maalaus

 

Viinikan lankarullakioski. Wille Klén & Tomas Regan: VESTA (Viinikka) Kuva on Pirkanmaan triennaalin lehdistökuva.
Viinikan lankarullakioski. Wille Klén & Tomas Regan: VESTA (Viinikka) Kuva on Pirkanmaan triennaalin lehdistökuva.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *