Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

11.11.2015 klo 12:42

Kuluttamallako terveys lisääntyy?

SINIKKA TORKKOLA
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa keskusta ja kokoomus väänsivät rahasta ja vallasta ja kumpikin kertoo voittaneensa. Varsinainen pääasia,  kansalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen palveluja parantamalla,  jäi vallan paineissa toiseksi.  Jälkikäteen toki päätöstaistoa ja sen tulosta on kaunisteltu lausunnoilla palveluiden paranemisesta ja kulujen kasvun hillitsemisestä.

Uudistuksen sanotaan lisäävän potilaan valinnan vapautta. Teoriassa valinnan vapauden lisääminen voisi kasvattaakin kansalaisten mahdollisuuksia valita palveluita ja määrätä entistä enemmän omasta hoidostaan. Käytännössä, jos uudistus toteutuu niin kuin kokoomus tahtoo, vapaan valinnan lisääminen laajentaa terveysyritysten toimintavapautta, avaa markkinoita kansainväliselle terveysliiketoiminnalle ja mahdollistaa veroeurojen valumisen veroparatiiseihin.

Kokoomus väittää potilaan valinnan vapauden parantavan palveluita. Väitteen mukaan kilpailu julkisten ja yksityisten  sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä parantaa palveluita automaattisesti. Olennaisimmasta kysymyksestä, valinnan perusteista, on keskusteltu vain nimeksi. Puhumatta on jäänyt, millaisia valmiuksia kansalaisilla on palveluita arvioida. Perustuvatko valinnat tietoon palveluiden laadusta ja hoidon vaikuttavuudesta vai jäävätkö hoitoa etsivät potilaat markkinoiden helppoheikkien armoille?

Sote-uudistusta on liian vähän katsottu potilaan tai sosiaalipalveluiden käyttäjän näkökulmasta. Sanoja kansalainen, potilas, palveluiden käyttäjä saa pitkään hallituksen sotepapereista etsiä.  Esittämättä on jäänyt, miten uudistuksessa varmistetaan, että kansalaisille on yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä valintoja.  Onko vapaus valita aito, vai lisääkö valinnan vapaus vain niiden vapautta, joilla on taloudelliset ja tiedolliset edellytykset valita?

Jos pahin toteutuu ja sote-uudistusta viedään eteenpäin terveysliiketoiminnan ehdoin, toteutumatta jäävät tavoitteet palveluiden paranemisesta, kulujen kasvun hillitsemisestä ja kansanterveyden lisäämisestä. Pahimmillaan vapaa valinta vain lisää varakkaiden terveyskulutusta, terveysshoppailua ja kasvattaa sekä terveyseroja että yhteiskunnan terveysmenoja. Terveyttä edistävät yhteiskunnalliset käytännöt ja rakenteet, jotka eivät liiketoimintaa hyödytä, jäävät tekemättä. Terveyskuluttamista kasvattamalla ei kansanterveyttä lisätä.

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen.

 

|||
Etusivun kuva: Tipotien sosiaali- ja terveysasema Tampereella. Kuvaaja: Cai Melakoski

*

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *