Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

14.11.2015 klo 13:52

Yksiselitteinen vastaus terrorille

Notre Damen katedraalin tornit (Pariisi). Kuva: Cai Melakoski)
Pariisin Notre Damen katedraalin tornit . (Kuva: Cai Melakoski)

 

Wienissä ilmestyvä sanomalehti Der Standard julkaisi tänään aamukolmelta toimittaja Michael Mösenederin kommentin Pariisin tapahtumista, Heikki Lakkala suomensi sen aamutuimaan. Julkaisemme käännöksen alla.

Yksiselitteinen vastaus terrorille

Niin hirvittävät kuin Pariisin attentaatit ovatkaan, eivät paniikki ja hysteria voi olla vastaus.

Terrori on jälleen keskellä Eurooppaa laajuudessa, joka saa lähes sanattomaksi. Konserttiyleisö, jalkapallofanit, ostoksilla olijat – attentaatin tekijät ovat havainnollistaneet, että se voi kohdata jokaisen ja että he voivat osua jokaiseen.

Yksittäisistä inhimillisistä tragedioista huolimatta jää kysymys: Miten tähän reagoida? Yhä lisää valvontaa ja kontrollia? Yhä lisää vieraisiin kohdistuvaa epäluuloa? Yhä lisää pelkoa?

Vastauksen täytyy olla yksiselitteinen: ei mitään näistä. Varovaisuus on paikallaan. Hysteria ei sovi tähän tilanteeseen. Sillä ylireagointi ei merkitse muuta, kuin että terroristien annetaan voittaa.

Määritelmän mukaisesti: he haluavat levittää terroria entisestään ja saada läpi vääristyneen maailmankuvansa.

Heidän ei kuitenkaan saa antaa onnistua. Muutoin idea vapaasta maailmasta olisi mennyttä. Jos Eurooppa nyt panikoi, ovat ääriliikkeet voittaneet –  ja he voivat rekrytoida seuraavan erän uusia kannatajia. Ja juuri tästä syystä reaktion täytyy olla eriytynyt: Harhautuneille tätyy yhä uudestaan uudestaan tarjota mahdollisuus. Ja niille, jotka ovat länsimaista järjestystä vastaan, pitää tehdä selväksi, että tällaista ei hyväksytä.

|||
Alkuperäinen kommentti:
Terror: Eindeutige Antwort (Der Standard 14.11.2015 kello 03.04)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *