Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

16.12.2015 klo 15:28

Ulkomaiset nettilehdet avartavat maailmankuvaa

Marko_Heikkila_uusi_kolumni-kuva_150x494_Katri_SartaMARKO HEIKKILÄ
Yhteiskunnat muuttuvat eri ajanjaksoina eri tahtiin. Vielä 1970- ja 80-luvuilla globaalit muutokset tapahtuivat verkkaisemmin kuin nykyään. Tällä hetkellä on erityisesti Euroopassa menossa nopeiden muutosten aika, ja tämä tuo omat haasteet jokaiselle eurooppalaiselle ammattiin ja varallisuuteen katsomatta. Päätin tutustua tähän muutosten Eurooppaan nettilehtien kautta ja samoin siihen, miten maailma makaa Suomen ulkopuolella.

Melko usein luen ulkomaisia nettilehtiä ja viimeisimmän, mediaan keskittyneet European Tourini tein muutama päivä sitten. On kovin ajattelua avartavaa huomata, kuinka samanlaisten ongelmien kanssa ihmiset painivat eri maissa. Suomalainen valtamedia ei pysty – eikä aina haluakaan – kertoa asioita, mitä maailmalla tapahtuu. Tämän vuoksi on tärkeää laajentaa henkilökohtaista uutishankintaa suomalaisen median tarjoaman uutisvälityksen ulkopuolelle.

Ruotsalaisista nettilehdistä oli kiinnostavaa lukea erityisesti siitä, kuinka sikäläinen elämäntapa ja siellä harjoitettu politiikka ei käytännössä eroa juuri mitenkään suomalaisesta. Eräs vasemmistolainen nettilehti tiesi kertoa, kuinka ruotsalainen rakennusmies oli saanut potkut työstään, koska oli kritisoinut työnantajansa työturvallisuuspuutteita.

Ruotsalaisten kanssa jaamme ongelmat myös korkeiden asuntovuokrien suhteen. Erityisesti Tukholman alueella sosiaalisen asuntotuotannon valtavat vuokrista saatavat osinkovoitot menevät kaikkeen muuhun, kuin uuteen vuokra-asuntotuotantoon. Suuren osan osinkotuotoista keräävät osakkeenomistajat ja pienempi osa voitoista menee muihin rakennuskohteisiin. Samanlaista tuo osinkokeplottelu näyttää olevan niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Itsenäisyyspäivänä Suomessa ajankohtainen poliisin väkivaltainen mielivalta anti-fasistista kulkuetta kohtaan oli yksi tapaus vastaavien Euroopassa olevien tapahtumien jatkumossa. Saksan Leipzigissa vasemmiston kannattajat ja anarkistit ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa, joka oli turvaamassa natsimielistä kulkuetta. Kovin tutulta kuulostavia ongelmia Euroopan vasemmisto jakaa meidän suomalaisten vasemmiston kannattajien kanssa.

Pariisin ilmastokokous oli yksi esimerkki siitä, millä tavoin maailmalla eri lehdet uutisoivat tuota tärkeää ilmastosopimusta. Pääomasijoittajien rahoittamat mediatalot ja sanomalehdet hehkuttivat kohtuullisen kritiikittömästi, kuinka upea yhteistyön näyte Pariisin sopimus oli maailman johtajilta. Eri maiden valtamediat hehkuttivat sopimuksen onnistumisesta ja pönkittivät tuttuun tapaansa maailman poliittisen eliitin hegemoniaa. Tunnetusti kriittinen näkökulma tuli jälleen vasemmistolaiseksi luokitellulta medialta. Vasemmistolainen media kertoi muun muassa siitä, kuinka Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle jäivät kokonaan laiva- ja lentoliikenteen tuottamat päästöt ja samoin sen, että ilmastosopimus ei millään tavoin sido sopimuksen tehneitä maita päästörajoituksissa.

On kuitenkin hyvin mieltä ylentävää lukea, kuinka samojen ongelmien kanssa koko maailman vasemmisto kamppailee. Suomalainen vasemmisto ei ole yksin, vaan meillä on tukena eurooppalainen ja maailmanlaajuinen vasemmisto. Se taistelee oikeudenmukaisen maailman ja tasa-arvon puolesta. Usein oma uskoni ihmiseen ja hänen kykyynsä toimia yhteiskuntaa kehittävänä olentona horjuu. Kuitenkin internetin kautta maailman nettilehdet avautuvat ja kapean suomalaisen valtamedian kyvyttömyys ja haluttomuus kertoa asioista pienen ihmisen näkökulmasta avartuu ja muuttuu.

Kirjoittaja on kangasalalainen politiikan harrastaja

|||
Etusivun kuvakollaasi: Esimerkkejä kirjoittajan selaamista nettilehdistä.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *