Teksti: HEIKKI TOIVAINEN, kuvat HEIKKI TOIVAINEN ja JUHA PÖLLÄNEN
‒ Yhteiskuntasopimusta ei tule hyväksyä. Kun katsoo millaisia osinkoja taas tänä keväänä jaetaan ja lisätään tulonjakoeroja työnantajapuolen hyväksi, niin minusta suomalaisen teollisuustyöväestön ei pitäisi olla se kovin maksumies. Duunareilta viedään osakkeiden omistajille taas rahat, sanoo Juha Pöllänen painavasti. Pöllänen on Valmet Technologies Tampereen (entinen Tamfelt) pääluottamusmies, myös ehdokkaana Metalliliiton vaaleissa.
Suomen hallitus on puuttunut työmarkkinaosapuolen välisiin asioihin painostamalla ammattiyhdistysliikettä pakkolakipaketilla. SAK on ollut aktiivinen ja pyrkinyt esittämään omia ideoita, joilla parannetaan maamme kilpailukykyä. Viimeisestä neuvottelusta työnantajapuolen kanssa on tullut ehdotus, jossa leikataan julkisen alan, valtion ja kuntien työntekijöiden lomapalkoista 30%.
Voisiko metallialan työntekijöiltä leikata samat 30 prosenttia? Olisiko se solidaarista
‒ Minun kantani on, että Metalliliitossa lomarahoja ei leikata. 1970-luvulla on lomarahat neuvoteltu ja taisteltu. Minä vastustan palkkojen alentamisia ja leikkaamisia. Meidän on hyvä olla solidaarisia, mutta me olemme erilaisessa tilanteessa eri aloilla ja eri sektoreilla, Juha Pöllänen sanoo.
Yhteiskuntasopimuksessa on ollut paikallinen sopiminen esillä työnantajapuolen vaatimuksesta. Miten suhtaudut itse paikalliseen sopimiseen, kannatatko sitä?
‒ Metallin työehtosopimuksessa on noin kuusikymmentä erilaista paikallisen sopimisen kohtaa. Meilläkin on monia paikallisia sopimuksia esimerkiksi työaikaliukumista. Kannatan paikallista sopimista siinä määrin mihin nyt on mahdollisuus. Mutta siinä paikallisessa sopimisessa, mitä nyt yritetään ajaa läpi, on pyrkimys alentaa ihmisten palkkoja. Siinä pitää olla nyt tarkkana, sillä yleissitovan työehtosopimuksen pitää olla sopimisen takana, Pöllänen selventää.
Pitääkö ay-liikkeen hyväksyä neuvoteltu yhteiskuntasopimus ja mitä seurauksia siitä voi olla tulevaisuudessa ammattiyhdistysliikkeelle?
‒ Jaa-a, sitä on vaikea sanoa mitä seurauksia sopimuksesta on. Sen näyttää tulevaisuus. Itse henkilökohtaisesti näen, että yhteiskuntasopimusta ei pidä Metalliliitossa hyväksyä. Se on sitten neuvottelijoiden asia siitä neuvotella. Toivottavasti ajat paranevat ja päästään tekemään kasvavaa taloutta. Kun katsoo, millaisia osinkoja taas tänä keväänä jaetaan ja lisätään tulonjakoeroja työnantajapuolen hyväksi, niin minusta suomalaisen työntekijän ei pitäisi olla se kovin maksumies. Esimerkiksi tuota 24 tunnin vuosittaisen työajan pidentämistä ansiotasoa muuttamatta en voi hyväksyä, toteaa Pöllänen.
Yhteiskuntasopimus korottaa työntekijöiden työeläkemaksua 1,2 prosenttia neljän vuoden ajan ja työttömyysvakuutusmaksua 0,85 prosenttia työntekijöiden bruttopalkasta maksettavaksi. Samat prosentit vähenevät työnantajan maksuosuudesta. Tässä tapahtuu 2 500 000 000 euron eli 2,5 miljardin euron tulonsiirto. Tämä kaikki raha jää työnantajan haltuun parantamaan yrityksen tulosta. Mitä tälle rahalle tapahtuu?
Alkavatko työnantajat investoimaan tuloksen parantuessa?
‒ Oho, onpas iso summa, Juha Pöllänen päivittelee. ‒ Siitä olen lukenut, että palkansaajille tulee maksettavaksi jatkossa vuosittain noin 500 ‒ 1 000 euron lisämeno kyseisistä maksuista. Olen kuullut, että tänä vuonna jaetaan 85 prosenttia yritysten tuloksesta osinkoina. Ehkä joku investoikin. Maailmalta on kuulunut myös globaali-uutisia, että tämä 2016 vuosi on osingonjakojen, ei investointien vuosi. Että nyt eletään epävarmoja aikoja ja firmat jakaa tuloksensa omistajilleen. Tämä yhtälö ei oikein sovi hallituksen ajamaan ”kilpailukykyloikkimiseen” ja että firmat investoisivat Suomessa. Pöllänen jatkaa:
‒ Tänä vuonna Valmet poikkesi yleisestä linjasta, kun se jakoi 68 prosenttia osinkoja ja investointejakin tehtiin.
Uskotko, että Suomessa todella työllistetään ihmisiä tällä sopimusratkaisulla?
‒ En usko, ellei firmoja sitouteta sopimuksella tekemään investointeja. Nyt tilanne on kauniita sanoja juhlapuheissa. Tässä on tehty nollasopimuksia jo monta vuotta. Viimeksikin sanottiin, että nyt työllistetään. Miten on käynyt? Ei ne ainakaan tähän asti ole toimineet. Pientä piristystä on tapahtunut onneksi täällä meillä Tampereen tehtaalla.
Juha Pöllänen on pääluottamusmies Valmet Technologies Tampereen (entinen Tamfelt) tehtaalla. Hänen numeronsa on Metalliliiton vaaleissa on 112. Juhan slogaani on: APUA TARVITTAESSA, ÄÄNESTÄ 112
Metallin vaalit ovat 10.-12.4. ja ennakkoon voit äänestää 18.3.-1.4. ja sähköisesti 18.3.-28.3.
Vasen Kaistan Metallin Vaikuttajat sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt:
Paikallisen sopimisen varjolla puretaan neuvottelujärjestelmää (3.2.)
Vielä ehtii ehdokkaaksi Metallin vaaleihin (15.1.)
Lue myös pääluoton haastattelu:
Luottamusmiehellä pitää olla kova pää (29.2.2016)
Metallin vaikuttajat:
Metallin Vaikuttajat (Verkkosivusto)
Metallin Vaikuttajat (Facebook-sivu)
*