Teksti: REIJO KAHELIN
’Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä.’ Siinä on Oriveden uusi tavoitesuunta tuleville vuosille.
Kaupunginvaltuusto siirsi tavoitteellista toimintaansa kohti kuntalaisia ja heidän toimintaansa. Erityisesti vasemmistoliiton valtuutetut ovat kuntalaisosallisuudesta puhuneet vuosikausia. Nyt strategian tarkistuksessa tämä vahvistui koko kaupungin tavoitteeksi.
Vision toteuttamiseksi keskitytään Orivedellä kahteen päämäärään. Ne ovat elinvoimainen kaupunki ja hyvinvoivat kuntalaiset. Elinvoiman uskotaan kehittyvän ja vahvistuvan muun muassa hoitamalla elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaan yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Toisekseen maankäytön suunnittelussa luvataan olla ennakoivia.
Kuntalaisten osallisuus nousee esiin myös hyvinvoinnin päämäärässä. Tarpeiden mukaiset, laadukkaat ja saavutettavat palvelut suunnitellaan yhdessä henkilöstön ja asukkaiden kanssa. Muutoinkin edistetään kuntalaisten omatoimisuutta mm. terveyden osalta.
Oriveden valtuusto asetti alustavasti myös strategisia hankkeita parille kolmelle seuraavalle vuodelle. Niissä on mukana biotalouden selvitys ja hankkeistaminen sekä kaavoituksen selvitys valtatie 9:n varteen. Niiden ohella vasemmistoliiton valtuutetut korostivat konkreettisia tapoja luvatuissa asukasosallisuuskokeiluissa. Tällaisia ovat muun muassa säännöllisesti eri puolilla kuntaa toteutettavat kuntalaistilaisuudet ja osallistuvan budjetoinnin menetelmien käyttöönotto.
Varsin pikaisestikin toteutettava uudistus on lentopallopainotteisen linjan käynnistäminen Oriveden lukiossa. Jo ensi syksynä kokeiltava uusi koulutussisältö täydentää nyt käynnissä olevaa kirjoittajalinjaa, joka on jo osittain siirtynyt Oriveden opiston kirjoittajalukiosta kaupungin toiminnaksi.
Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa:
Vasemmiso edistää biotaloutta Orivedellä (12.2.2016)
*
Lähidemokratia, ja kansalaisosallisuus on ollut unelmani jo kauan, ja kun tietokoneistuminen yleistyy, mahdollistaa tämä kansanäänestykset verkossa. Näyttää vähän siltä tällä tietoa, että Orivesi kannattaa tätä edistystä, ja Tampere taas olisi luopumassa; koska jo toiminnassa olevat Alue-Alvarit lakkautetaan. Alue-Alvareilla on ollut pelkkä lausunto-oikeus olemassa oleviin Tampereen hankkeisiin. Saamme nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
Kansalaisosallisuus toimii parhaiten siten, että myönnetään tietty määräraha kaupunginosavaltuustolle, joka saa päättää itsenäisesti sen käytöstä, muuten demokratia jää näennäiseksi, ja juhlapuheiden tasolle. Myös mainitsemani kansanäänestykset tulee ottaa käyttöön, se on nykyisin helppoa, koska eri aiheista voidaan tehdä kysely verkkoon omalle sivulleen, ja tällaista on Tampereella tehtykin.