Teksti: AAPO NIEMI
Paljon puhutaan siitä, mitkä vaalit nämä eivät ole, ja mihin asioihin kunnat eivät voi vaikuttaa. Onkin totta, ettei kunnissa suoraan päätetä sosiaali- ja terveydenhuollosta sote-uudistuksen jälkeen.
On totta, ettei kunnissa myöskään päätetty kaikista varhaiskasvatus-, koulutus-, työttömyys- tai asumistukileikkauksista. On totta, ettei kunnissa päätetä hallintarekisteristä, jolla mahdollistetaan verosuunnittelua.
On totta, ettei kunnissa määritellä suuntaa, mihin työntekijä- ja työnantajaliittojen kehitys menee. Ei päätetä eutanasian sallimisesta, vaikka sitäkin jossain vaalikoneessa kysyttiin. Eikä kuntavaaleissa päätetä hallituksen ratkaisuista, ja muutenkin kuntavaalit tuntuvat olevan ehkä kaikista vaaleista eniten henkilövaalit – eikä siinä tietenkään mitään vikaa ole.
Kaikki tämä on faktaa, ei sitä vaihtoehtoista, vaan ihan oikeaa faktaa. Siitä huolimatta juuri nämä vaalit ovat mitä suurimmissa määrin myös puoluevaalit. Vaikka edellä mainituista asioista ei kunnissa suoraan päätetään, niin näiden vaalien tulos osoittaa joko hyväksyntää tai kritiikkiä hallituksen toiminnalle ja politiikalle.
Näiden vaalien lopputuloksella on suuri merkitys siihen, millainen sosiaali- ja terveysuudistuksesta, sotesta tulee. Tuleeko sotesta yhteiskunnan kustannuksia lisäävä järjestelmä, joka mahdollistaa suurten kansainvälisten yritysten verosuunnittelun. Antaako sote terveysyrityksille mahdollisuuden valita itselleen helposti rahastettavat toiminnot ja jättää yhteiskunnalle hankalat, suuria kustannuksia aiheuttavat toiminnot julkisen toimijan hoidettavaksi.
Vai tuleeko sellainen sote, jonka julkinen ja yksityinen sektori hoitavat yhdessä, jossa oikeasti pyritään hillitsemään kustannuksia ja tilaa jäisi myös pienille ja keskisuurille yrityksille?
Näiden vaalien lopputuloksella on merkitystä siihen, nähdäänkö työttömät ja syrjäytyneet vain laiskureina, jotka eivät suostu ottamaan heille tarjottuja lukemattomia työtarjouksia vastaan. Kohdellaanko työttömiä työnvälttelijöinä, joita tulee rangaista ylimääräisin haastatteluin, karenssein, tukien leikkauksin ja yrittäjyyten pakottaen.
Vai näemmekö kuitenkin niin, että niitä työpaikkoja yksinkertaisesti ei ole riittävästi, varsinkaan sellaisia, joissa noudatetaan työehtoja ja maksetaan palkkaa, jolla tulee oikeasti toimeen.
Pitäisikö niitä normeja ruveta purkamaan kuitenkin niin, että sitä lyhytaikaistakin työtä olisi oikeasti kannattavaa ottaa vastaan? Siis ilman pelkoa tukien menettämisestä? Sen sijaan, että vähäisiäkin tukia leikataan ja pakotetaan ihmisiä palkattomaan työkokeiluun karenssin uhalla, vaikka palkattomasta työstä ei olisikaan mitään hyötyä pysyvän työpaikan saamiseen.
Näissä vaaleissa voimme velvoittaa kunnat, jotka ovat suuria työnantajia, toimimaan esimerkkeinä vastuullisista työnantajista. Työnantajasta, joka arvostaa ja kuuntelee työntekijöitään ja suo heille mahdollisuuden vaikuttaa työhönsä ja kehittää sitä.
Näissä vaaleissa voimme näyttää, kuinka paljon me arvostamme sitä työtä, jota tehdään lastemme yhdenvertaisen kasvatuksen ja hyvinvoinnin eteen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Näissä vaaleissa voimme vaikuttaa siihen, että lapsillemme löytyy mahdollisuuksia harrastamiseen vanhempien tulotasosta riippumatta.
Näissä vaaleissa voimme vaikuttaa siihen hoidon laatuun, jolla meidän vanhuksiamme hoidetaan. Näissä vaaleissa voimme vaikuttaa siihen, tarjotaanko lapsille ja vanhuksille kotimaista, lähellä tuotettua, eettistä ja Suomen viranomaismääräysten mukaan tuotettua ruokaa.
Näissä vaaleissa voimme osoittaa, kuinka paljon arvostamme kaunista luontoamme. Näissä vaaleissa voimme vaikuttaa siihen rakennammeko jälleen tunneleita, vai panostammeko peruspalveluihin.
Näissä vaaleissa äänestäjillä on mahdollisuus kertoa mielipiteensä yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja hallituksen toimista, jotka tätä eriarvoistumista vain lisäävät.
Kaikkiin näihin asioihin me pystymme näissä vaaleissa vaikuttamaan.
Kuntavaalit ovat mitä suurimmassa määrin henkilövaalit, mutta on tärkeää muistaa se, että näissäkin vaaleissa ääni menee myös puolueelle ja sen harjoittamalle politiikalle. Joten kun löydät sen sopivan ehdokkaan, kannattaa vilkaista myös mitä puoluetta hän edustaa.
Kirjoittaja on pääluottamusmies ja Tampereen Vasemmiston kuntavaaliehdokas.
*