Teksti ja kuva: SINIKKA TORKKOLA
Saako luottamushenkilö valvoa itse itseään? Tuohon kysymykseen tiivistyi Tampereen kaupunginvaltuuston nykyisen kokoonpanon viimeisen kokouksen kimurantein kysymys. Päätettävänä oli konserniohjeeseen, johon sosiaalidemokraattien valtuutettu Tarja Jokinen ehdotti muutosta.
Konserniohjeeseen tehdyn muutosesityksen mukaan konsernijohtoon kuuluvat eivät voi kuulua tytäryhtiöiden johtoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei kaupunginhallituksen konsernijaoston, nykyisen liiketoimintajaoston, jäsen voisi olla kaupungin omistamien yhtiöissä tai säätiöissä työssä johtajana tai luottamustehtävissä.
Tällaisia kaksoisrooleja on tällä hetkellä Atanas Aleksovskilla (sd.) ja Anneli Kivistöllä (sd.), jotka kumpikin ovat kaupunginhallituksen liiketoimintajaoston jäseniä. Atanas Aleksovski on myös Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja ja Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Anneli Kivistö puolestaan on Vilusen Rinne Oy:n ja Tampereen Vuokratalosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Kyseiset yhtiöt ovat kaupungin omistamia.
Kotilinnasäätiö on kaupungin perustama säätiö, joka hallinnoi ikäihmisille suunnattuja vuokra-asuntoja. Säätiöllä on omistuksessaan 23 kiinteistöä, jossa on yhteensä 1786 asuntoa. Aamulehti uutisoi valtuuston kokouspäivänä myös Kotilinnansäätiön tiedotuslehdestä. Jutussa kysyttiin, oliko sopivaa teettää toimitusjohtajaa estoitta kehuva lehti juuri vaalien alla. Jutussa haastateltu Aleksovski kielsi tiedotuslehden ja vaalien välisen yhteyden.
Vasemmistoliitto: yhtiöidenkin päätöksenteosta läpinäkyvää
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli valtuustoryhmistä ainoa, joka kannatti yksimielisesti Jokisen muutosesitystä. Ulla-Leena Alppi kommentoi puheenvuorossaan keskustelussa useasti esitettyä näkemystä, jonka mukaan lisäystä ei tarvita, koska valtaosa ryhmistä noudattaa jatkossakin käytäntöä, jossa tällaisia kaksoisrooleja ei ole. Hän ihmetteli, miksi kirjausta ei voinut tehdä, mitä haittaa siitä olisi.
– Ei ole nykypäivää se, että ihmiset valvovat kaksoisrooleissaan itseään. Modernista ja avoimesta kulttuurista on puhuttu. Tämä ei ole sitä, totesi Alppi.
Valtuutettu ja kaupunginhallituksen liiketoimintajaoston jäsen Sirkkaliisa Virtanen (vas.) korosti puheenvuorossaan, että on mietittävä, miltä asiat kansalaisten silmissä näyttävät. Voivatko he luottaa, että päätöksenteko on objektiivista ja läpinäkyvää.
Jokisen muutosesitys hävisi äänestyksessä äänin 16–44. Vihreistä muutosesitystä kannatti viisi valtuutettua, sosiaalidemokraateista neljä. Seitsemän valtuutettua äänesti tyhjää. Vihreistä tyhjää äänesti viisi ja perussuomalaisista kaksi.
Valvomisen periaatteita käsiteltiin myös valtuuston kokousta edeltäneellä kyselytunnilla, jossa Tarja Jokinen esitti asiasta kysymyksen.
Huhtikuussa valittu Tampereen uusi kaupunginvaltuusto pitää ensimmäisen kokouksensa 12. kesäkuuta.
Aiheesta muualla verkossa
Valvooko merkittävä tamperelaispoliitikko itse itseään? – Kaksoisrooli nousee nyt esiin valtuustossa. Aamulehti verkossa 15.5.2017
Poliitikkoa kehuttiin estoitta Tampereen tytäryhteisön lehdessä vaalien alla – Oli itse päätoimittaja Aamulehti verkossa15.5.2017
Tarja Jokisen valtuustokysymys ja kaupungin vastaus Tampereen kaupungin Selma-kokousjärjestelmässä
Tampereen kaupunginvaltuuston 15.5.2017 suoran lähetyksen tallenne Tampereen kaupungin verkossa
(Konserniohjeen käsittely alkaa kohdasta 2.03.)
*