Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

5.7.2017 klo 13:22

Luopioisten kesäinen Taidenavetta

Anitta Toivion ja Dotti Cichonin videoinstallaatio Cosmic Soup saa katsojan mielen liikkeelle.

 

Teksti ja kuvat: JORMA MÄNTYLÄ    
Luopioinen valittiin Suomen luovimmaksi kunnaksi vuonna 2005. Kunta meni, mutta luovuus jäi Mikkolan Navettaan. Kesän 2017 taidenäyttelyn teemaa, muutosta, tutkii 13 taiteilijaa.

Muodonmuutoksia ry:n näyttelyn alkuperäinen idea oli pohtia ilmastonmuutosta. Suunnittelun aikana muutos laajeni. Eihän ilmastonmuutoksesta ole täyttä yksimielisyyttä, ja jos se on totta, siitäkin toiset hyötyvät ja toiset kärsivät. Luopioisten Navetan näyttely tarkastelee muutosta eri diskursseista, ja lopullinen päätösvalta jää katsojalle. Onko tämä muutos hyvä, entä onko joku muutos toisille paha?

Näyttely on jaettu useaan rakennukseen, ja siksi nimi ”navetta” on hiukan yksipuolinen. Isoin osa teoksista on Navettakalleriaksi muutetussa vanhassa Mikkolan navetassa. Teoksia on myös pihapiirin luhtiaitassa ja kahvila Pytingissä. Se on entinen Luopioisten kunnantalo, jonka Kuntaliitto valitsi aikoinaan Suomen kauneimmaksi kunnantaloksi.


Vanha kunnantalo pihapiireineen osa Luopioisten kirkonkylän kulttuurihistoriallisesti arvokasta hämäläistä rakennusperintöä.

 

Tänä kesänä entinen Luopioisten valtuuston istuntosali on muuttunut taidenäyttelytilaksi. On mielenkiintoinen kokemus tutkia taideteoksia entisten valtuuston puheenjohtajien muotokuvien koristamassa salissa.

Muutos on melkoinen. Luopioisissa oli 2 400 asukasta, kun se liitettiin Pälkäneeseen vuonna 2007. Tunnetuin luopioislainen on Hella Wuolijoki (1886–1954), joka vietti siellä kesän muun muassa Eino Leinon kanssa. Luopioisten kylänraitilla voi tänäänkin kuvitella vastaantulijaksi Puntilan isännän Matti-rengin ajelemassa autolla apteekkiin mukanaan kunnanlääkärin isännälle kirjoittama pirturesepti.

Muodonmuutoksen sijoittaminen entiseen kunnantaloon on oivallinen idea kunta- ja sote-myllerryksen aikoina. Iso navetta ja luhtiaitta taidetilana eivät ole ainutlaatuinen idea rakennemuutoksen aikoina. Taidenavettoja ja -riihiä riittää Suomen kesässä, joten on tarjottava jotain erityistä erottuakseen.

Mikkolan Navetan taiteilijat ovat onnistuneet. Katsoja miettii miten vieraslajit tulevat ja valtaavat tilaa ja miten ihminen muokkaa luontoa kunnes luonto ottaa takaisin ihmisen tekemän. Kierrätys on päivän trendi, ja niinpä ovat vanhat meikkivoidepurkitkin saaneet uusia värejä valotaideteoksissa. Tähtitaivaskaan ei ole ikuinen ja muuttumaton, kuten ennen luultiin.

Mieleenpainuvimpia teoksia Luopioisissa olivat Anne Sillanaukeen työt sekä Anitta Toivion ja Dotti Cichonin videoinstallaatio Cosmic Soup. Mikkolan Navetta on kiinnostava kohde Pirkanmaan näyttelykesässä, kun läheinen Kuhmalahden Taidepappila pitää remontin takia välivuotta.

 

Muutos-näyttelyn teoksia on esillä useissa tiloissa. Yksi niistä on entinen valtuustosali.

 

Muutos-näyttelykokonaisuus 21.6.–31.8. Luopioisten taidekesässä 2017, avoinna Kahvila Pytingin aukioloaikoina tiistaista lauantaihin klo 10–15. Mikkolan Navetta ry., Keskitie 5, 36760 Luopioinen. Pälkäneeltä 23 km itään Luopioistentietä nro 322.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Mikkolan Navetan verkkosivu

Luopioisten verkkkosivu

Muodonmuutoksia ry.

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana. Vuonna 2017 ilmestyneet kesäkaista-jutut:

Läheltä lähtee – lähiruokakierros Akaassa (4.9.2017)
Progea suviyössä Pyynikin kesäteatterissa (18.8.2017)
Kuninkaantietä ‒ vaikka Trömperin kestikievariin (9.8.2017)
Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen (4.8.2017)
Juupajoki on yliopistokunta Pirkanmaalla (16.7.2017)
Oriveden Purnun Loistava aika. ‒ Ei enää muttei vielä (15.7.2017)
Luopioisten kesäinen Taidenavetta (5.7.2017)
Ponimaan taianomaista tunnelmaa Orivedellä (2.6.2017)

Kaikki Kesäkaistan jutut:

Kesäkaistan artikkelit 2015-2017 vanhimmasta uusimpaan

Kesäkohteita esittelee myös Pohjaslahti-sarja:

Pohjaslahti ‒ kadonneen kunnan historiaa (19.6.2017)
Yllätyksiä erämaassa ‒ Pohjaslahden Egypti (21.6.2017)
Pohjaslahden Vehkaniemi: aikamatka antaa levollista voimaa (28.6.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *