Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

4.9.2017 klo 11:32

Läheltä lähtee – lähiruokakierros Akaassa

Akaan hunajaviikot huipentuivat lauantaina järjestettyyn Läheltä lähtee -lähiruokatapahtumaan.

 

Teksti ja kuvat: WANDA LINDGREN   
Jo viidettä kertaa järjestetyllä lähiruokakierroksella vierailijat pääsivät tutustumaan Akaalaisten lähituottajien tiloihin ja maistelemaan niiden tuottamia herkkuja. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui yhdeksän tuottajaa, joissa mukana myös paikallinen, palkittu Hopping Brewster pienpanimo. Panimon Thunder Chief Indian Pale Ale (IPA) -olut valittiin vuoden 2017 parhaimmaksi olueksi.

Koko perheen tapahtumassa riitti nähtävää kaikille, erityisesti kotieläimet olivat lasten mieleen. Aikuisia taas viehättivät lähiruoan tuotantoon liittyvät prosessit ja toiminnan esittely. Lähiruokakulttuuri on viime vuosina korostunut entisestään ja tarjonta laajentunut myös Akaassa. Ihmisiä kiinnostivat erityisesti ruuan jakelukanavat tilamyynnin lisäksi.

Luomuomenatarhasta laitumelle

Terissaaren luomuomenatilalla omenapuut notkuvat omenoiden painosta. Tila on Suomen suurin luomuomenatila ja siellä kasvaa yli 200 lajiketta, puita on noin 3500.

Maija Vuorinen hymyilee myyntipöydän takana, pöydällä on tarjolla tilan tuottamia edellisen kauden viimeisiä luomumehuja, jotka on pakattu käteviin kolmen litran hanapakkauksiin. Viereisen pöydän takana seisoo perheen kouluikäinen poika Otso, joka esittelee veljensä Aarnin kanssa kasvattamiaan ja kuivaamiaan yrttejä. Nämä eivät ole luomua, mutta ne on kuitenkin luonnonmukaisesti kasvatettu. Otso tietää, että luomu-nimitystä saa käyttää vain EU:n luomumerkinnän saaneista tuotteista.  

Tilan isäntä Johannes Vuorinen esittelee yleisölle tilan toimintaa ja omenapuristamon tuotantotiloja, jotka ovat remontoitu vanhaan sikalaan. Omenasadon ollessa hieman myöhässä kierroksella pääsee kurkistamaan myös puristamon sellaisiin tiloihin, jotka eivät yleensä hygieniasyistä ole avoinna yleisölle valottaa Vuorinen.

Itse jalostusprosessi on mielenkiintoinen: poimitut omenat matkaavat ensin kylmiöön, joka sijaitsee tuotantotilojen yhteydessä. Ennen varsinaista mehustusta omenat pestään ja murskataan. Helpolta kuulostava prosessi on kuitenkin hidas ja aikaa vievä, 1500 murskatun omenakilon puristaminen kestää noin viisi tuntia. Puristusvaiheen jälkeen mehuun lisätään askorbiinihappoa eli C-vitamiinia, joka suojaa mehun laadullisia ominaisuuksia. Lopuksi mehu pakataan tiiviisiin kolmen litran hanapakkauksiin, joissa se säilyy pastöroinnin vuoksi pitkään.

 

Ylämaankarjaa laitumella.

 

Taipaleella sijaitsee Jonkka Highland -luomulihakarjatila. Kauniissa vanhassa maalaismiljöössä hehkuu tuulahdus mennyttä. Punaisessa rakennuksessa sijaitseva upouusi tilamyymälä sekä kivenheiton päässä ammuvat lehmät toivottavat vierailijat tervetulleiksi.

Tuija ja Jukka Franssilan kasvattama ylämaankarja on peräisin Skotlannin ylämailta, jonka mukaan rotu on saanut nimensäkin. Nämä hurmaavat karvapäät eivät viihdy navetassa tai pihatossa, laji laiduntaa mieluiten ulkona kesät sekä talvet. Tänä keväänä tilalle on syntynyt 17 uutta vasikkaa sanoo Jukka Franssila.

Tilan vieressä, läheisellä laitumella, voikin ihailla suloisia pikku vasikoita, jotka tiiviisti seuraavat emojaan.

Tämä on kolmas vuosi kun Jonkka Highland tila osallistuu Läheltä lähtee -tapahtumaan. Franssiloiden kokemukset tapahtumasta ovat hyvät, väkeä on riittänyt mukavasti. Tänä kesänä tilalla on toiminut uusi tilamyymälä, jossa asiakkailla on ollut mahdollisuus käydä ostoksilla kesälauantaisin. Tapahtuman aikaankin myymälän edustalla käy kuhina, ostoksia tehdään vilkkaasti. Syksyn myötä ja talvikauden aikana myymälä toimii sopimusperiaatteella, eli pidetään auki tarvittaessa, kertoo Jukka Franssila.

Johanna Lapinleimu-Sormunen ja Tommi Sormunen toimivat hunajatarhureina

Kuhavuoressa valmistetaan hunajaa

Kuhavuoren idyllinen tila sijaitsee Jalantijärven rannalla. Hunajatuotantoon keskittyvän tilan pihamaalla kotkottavat kanat aitauksessaan. Tarjolla on kahvia ja tilan emännän Johanna Lapinleimu-Sormusen paistamia tuoreita munkkeja. Vanhassa aitassa toimii Hunajamyymälä.

Tilan tuotevalikoimaan kuuluvat perinteisen hunajan lisäksi kauden uutuustuotteet eli makuhunajat, joita on saatavilla neljää eri makua: inkivääriä, kaakaota, sitruunaa sekä piparminttua.

Kylmistä kesäsäistä huolimatta tilan tämän kauden hunajasato tulee olemaan yllättävän hyvä noin 1000 kiloa arvioi hunajatarhuri Tommi Sormunen. Kotimainen hunaja loppuu silti kaupoista ennen kuin tuottajilta saadaan lisää. Lähiruokatapahtumaan Kuhavuoren tila on osallistunut siitä lähtien kun pariskunta alkoi hunajaa tuottamaan viisi vuotta sitten.

Muita lähiruokatapahtumaan osallistuneita tiloja olivat Mantereen tila, Teristen kartano, Tolvilan kartanon lammastila, Kylmäsavukeisari ja Risto Niilimäen mehiläistarha. 

Tilojen tuotteita voi ostaa Facebookissa toimivan lähiruoka- eli rekoringin kautta sekä tuottajilta suoraan. Joidenkin tilojen tuotteita saa myös Akaan alueen K-kaupoista sekä S-marketeista.

 

Lue lisää muualta verkossa:

Akaan hunajaviikot (verkkosivut)
Läheltä lähtee! (Facebook-tapahtumasivu)

|||

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana. Vuonna 2017 ilmestyneet kesäkaista-jutut:

Läheltä lähtee – lähiruokakierros Akaassa (4.9.2017)
Progea suviyössä Pyynikin kesäteatterissa (18.8.2017)
Kuninkaantietä ‒ vaikka Trömperin kestikievariin (9.8.2017)
Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen (4.8.2017)
Juupajoki on yliopistokunta Pirkanmaalla (16.7.2017)
Oriveden Purnun Loistava aika. ‒ Ei enää muttei vielä (15.7.2017)
Luopioisten kesäinen Taidenavetta (5.7.2017)
Ponimaan taianomaista tunnelmaa Orivedellä (2.6.2017)

Kaikki Kesäkaistan jutut:

Kesäkaistan artikkelit 2015-2017 vanhimmasta uusimpaan

Kesäkohteita esittelee myös Pohjaslahti-sarja:

Pohjaslahti ‒ kadonneen kunnan historiaa (19.6.2017)
Yllätyksiä erämaassa ‒ Pohjaslahden Egypti (21.6.2017)
Pohjaslahden Vehkaniemi: aikamatka antaa levollista voimaa (28.6.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *