Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

3.10.2017 klo 16:02

Tiedolla johtaminen ontuu Tampereella

SINIKKA TORKKOLA    
Eilinen kaupunginvaltuuston kokous vahvisti epäilyni tiedolla johtamisen ontumisesta kaupungin päätöksenteossa.

Valmistautuessani päätöksentekoon Tilakeskuksen muuttamisesta liikelaitoksesta osakeyhtiöksi olisin halunnut vertailla perustettavan yhtiön yhtiöjärjestystä muiden kaupungin omistamien yhtiöiden yhtiöjärjestyksiin. Mutta sepä ei ollutkaan mahdollista.

Kun konsernijaoston jäsenenä ja kaupunginvaltuutettuna pyysin viranhaltijoilta yhtiöjärjestyksiä, ilmeni, ettei kaupungilla ollut ajantasaisia yhtiöjärjestyksiä käytössään, enkä siksi niitä voinut saada. Olettamukseni, että kaupungilla olisi arkistoituna yhtiöiden asiakirjat, kuten yhtiöjärjestykset, oli virheellinen. 

Ensimmäisissä sähköpostikirjeenvaihdoissa minua kehotettiin hankkimaan yhtiöjärjestykset kaupparekisteristä. 46 osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen hankkiminen Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä kaupparekisteristä on sähköisesti toki mahdollista. Yksi yhtiöjärjestys maksaa 4,96 euroa, joten 46 yhtiöjärjestystä olisi maksanut 228,16 euroa. En sitten lähtenyt yhtiöjärjestysostoksille.

Sittemmin, muutamien sähköpostien jälkeen yhtiöjärjestyksiä luvattiin hankkia. Kaupunginvaltuuston kokouksessa asiasta keskusteltiin. Viranhaltijat myönsivät puutteen, ja lupasivat asian korjata.

Se, ettei kaupungilla ole hallussaan omistamiensa yhtiöiden yhtiöjärjestyksiä on hämmentävää. Yhtiöjärjestys on yksi keskeisistä keinoista, joilla kaupunki voi omistajana myötävaikuttaa yhtiöiden toimintaan ja hallintoon. Yhtiöjärjestyksissä voidaan esimerkiksi määrätä, ettei yhtiön tarvitse tuottaa voittoa, kuten osakeyhtiölaki edellyttää. Yhtiön päätöstenteon avoimuudesta voidaan yhtiöjärjestyksissä myös määrätä. Omistajana kaupunki voisi siis yhtiöitä perustaessaan ohjata toimintaa hyvinkin merkittävästi.

Tilakeskuksen yhtiöittämisestä päätöksentekoon valmistautuessani olisin siis halunnut vertailla eri yhtiöjärjestyksiä toisiinsa. Kiinnostavaa olisi ollut myös vertailla yhtiöiden tekemiä sopimuksia, joilla yhtiöiden toimintaa myöskin ohjataan. Arvelen, ettei niitäkään ole missään kaupungilla koottuna.

Vasta työni aloittaneena Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsenenä, en voi olla miettimättä konserniohjauksen laatua. Ellei konsernijaoston jäsenillä ole kaikkia perustietoja yhtiöistä, niin onko silloin edes mahdollista suorittaa tehtäväänsä hyvin.

 

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Tampere yhtiöittää Tilakeskuksen myytäväksi (8.10.2017)

Kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittää Tilakeskuksen (3.10.2017)

Tosiasiat eivät puolla Tilakeskuksen yhtiöittämistä (2.10.2017)

Tilakeskuksen yhtiöittämisaie valtuustoon (19.9.2017)

Tilakeskus ‒ yhtiöittäminen ei ole ainoa vaihtoehto (1.9.2017)

Tilakeskuksen yhtiöittämistarve arvioitava perusteellisesti (27.8.2017)

Tampereen Tilakeskuksen yhtiöittämistä runnotaan läpi  (23.8.2017)

 

Etusivun kuva on otettu hotelli Tornista. (Kuva: Sinikka Torkkola,)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *